Til toppen

\ loading=

Rollon feirer 110 år

Sportsklubben Rollon skal feire to jubileer i år. Disse skal de markere på flere måter utover året. Og litt inn i neste år.

Denne gjengen dro opp på avholdshuset Fjellstua for å drikke brus og gruble på navn til klubben, da de titta ned i Byparken.
Dette er foregangsmennene som etablerte Sportsklubben Rollon. F.v: Peder Strømsheim (formann), Ole Larsen (nestformann), Ivar Dale (kasserer), Anton Molnes (sektrtær) og Hans Nordstrand (styremedlem).

Klubben så dagens lys for 110 år siden, 20.februar 1914 og er byens eldste sports- og fotballklubb. Fire måneder eldre enn AaFk.

Drakk brus og fant navnet

Men det var ikke navnet til den høyreiste vikinghøvdingen Rollo, eller Gange-Rolf klubben egentlig skulle ha.

-Nei, det var faktisk Lyn, men det fikk de ikke lov til, siden det var en klubb i Oslo med det navnet fra før, sier veteran Arve Øksenvåg.

-De som stifta klubben møttes på Fjellstua og tok ei brus sammen for å diskutere navnet på klubben. Der de satt og grubla kom de til å titte ned i Byparken der statua av Rollon sto. Dermed ble navnet Sportsklubben Rollon, som i begynnelsen fikk base og bane ”bak fjellet”, forteller han.

Rollonhuset på Larsgården er for tiden aller mest en barnehage. Nå gleder klubben seg til å få huset, som ble åpnet i 1985 tilbake.

Ting skulle endre seg for klubben, for i begynnelsen av 80-tallet etablerte de seg i Larsgården der de er i dag.

-Bana kom først. Så garderobene. Klubbhuset ble bygd oppå garderobene i 1984 og åpnet året etter, forteller Arne, som kanskje kjenner klubben best.

-Rollon var også stor som skiklubb og på friidrett en gang i tiden. Nå er det håndball og fotball som gjelder, sier han.

-Vi er med på NorwayCup hvert år, og er en aktiv klubb med stor aktivitet blant de rundt 300 medlemmene, sier styremedlem Anne C. Skog, og legger til at klubben har vært gode på å rekruttere spillere også til andre klubber.

-Den mest kjente er nok Anders Farstad som senere gikk til Rosenborg og videre til Bodø Glimt, supplerer Arne.

Også Rollonhytta på Sulafjelles skal feires. Den populære hytta er 100 år i år, og nå kommer det bok om hytta.

Hus på utlån

Vi møter gjengen på Rollonhuset i Larsgården, på kontoret til daglig leder Kristoffer Solheimsnes. For så mye mer enn det disponerer de faktisk ikke av eget hus for tiden. For natt til 16.desember 2022 brant det i barnehagen Barnas Hage på nabotomta til Rollonhuset.

-Nei, det er ikke mye vi disponerer nå. Barnehagen havnet i alvorlig knipe og fikk ta inn hos oss, men vi ser fram til å kunne ta det i bruk igjen selv snart, sier Merete Løken, som også er styremedlem.

Rollon har imidlertid et bygg til. På Sulafjellet, og der kommer det andre jubileet inn i bildet.

-Rollonhytta er 100 år. Og den besøkes av mange hvert år. Faktisk er den åpen hver søndag, for vi har et par ildsjeler som fyrer opp på hytta og betjener den for alle besøkende. Men vi skulle gjerne rekruttert flere til akkurat det arbeidet for å avlaste dem, sier hun.

Da klubben for ti år siden fylte 100 år ble det bok. Nå skal det skje igjen.

-Ja, vi skal gi ut ei ny bok. Og denne gangen om Rollonhytta. Den jobber Svein Arve Bjørkavåg med, forteller Arne.

Denne gjengen har mye moro på menyen når Rollon fyller 110, og Rollonhytta 100 år.
F.v Kristoffer Solheimsnes Daglig leder Merete Løken Styremedlem Ingrid Muriaas Iversen aktiv veteran som var første spiller på Rollon jentelag Anne C. Skog Styremedlem Arne Øksenvåg veteran, Rollonkjenner og med i husstyret.

200 i smoking

Det er mye som sies om Rollon. De har en sang, ”Rapatatjing, her kommer Rollon-gjengen” som mange ålesundere kan godt, og det er ingen hemmelighet at det i klubbens tidlige år tidvis var utfordrende å stille fullt lag på fotballbana.

-Det sies jo det at Rollon ikke klarer å stille elleve spillere i fotballdrakt, men å stille to hundre mann i smoking var null problem, ler Arne.

Og nå kan de bevise akkurat det. For nå skal det nemlig feires på flere plan.

-Det blir flere arrangementer i løpet av året. Blant annet begynner vi med en stor markering i Korsatunnelen lørdag 10.februar. Dit kommer juniorer og a-laget i draktene sine.
Det blir kaffe, saft og sveler til alle, og vi jobber med en quiz som folk kan delta på via mobilen. Og vi er så heldige å ha Sparebanken Møre med som sponsor. Det betyr mye. Ønsket vårt er å få vist fram klubben for folk. Være synlige i bybildet denne lørdagen, forteller Merete.

-19.april er det serieåpning for fotballen. Da blir det ekstra stas her på bana, med blant annet Larsgården skolekorps som skal spille og lage moro.
Vi skal også stille i 17.maitoget i år og starter dagen med 17.maifrokost.
I oktober blir det oktoberfest for grendafolket, og vi skal arrangere felles tur til Rollonhytta på Sulafjellet i november, sier Anne.

-Men hvor og når skal dere stille to hundre i smoking?
-Vi skal ha en “gjenerobringsfest” når vi har fått tilbake huset, og pusset det opp. For det må til etter utlånet til barnehagen. Da blir det galla med smoking og stor feiring. Men fordi vi må oppgradere huset har vi lagt dette til 2025, og har foreløpig siktet oss inn på 25.januar, sier Anne om planene.

Men aller først er det Korsatunnelen 10.februar som gjelder for alle som vil bli bedre kjent med den ærverdige Sportsklubben Rollon.

Og kan du ikke Rollonsangen ” Rapatatjing” så kan du lære den her.