Til toppen

Fullspekket festivalprogram

Når Ålesund Kammermusikk åpner sin Vinterfestival i morgen, blir det fire dager med et fullspekket og variert program som venter publikum.

Et av historiens store verker, humor med musikk, familiekonserter og bestillingsverk til historisk film er bare tre av elementene for Vinterfestivalen til Ålesund Kammermusikk.

Den svenske operasangerinnen Elin Rombo kommer til Kammermusikkfestivalen. Foto: Peter Knutson.

Variert meny

-Det er litt som en meny med mat. En bestiller ikke det samme hele tiden. Derfor styrker det opplevelsen å få med seg mange, gjerne alle konsertene, sier Ai-Ling Chiu.

Ai-Ling er initiativtaker og kunstnerisk leder for Ålesund Kammermusikk, som så dagens lys for første gang i 2010. Og sammen med ektemannen Samuel Skrede og et styre er de motorene som gir publikum store kammermusikkopplevelser.

Vi møter dem på Green Garden og Hotell 1904. En av flere arenaer for festivalen som starter i morgen, og skal gå over fire dager.

-Det er det mest omfattende programmet vi har gått i gang med noen sinne, med over hundre aktører i sving. Det er ny rekord. Og i tillegg er det en sterk kvinnelig profil på denne festivalen, nemlig ved at det er en hovedvekt på kvinnelige komponister, sier Samuel.

På Green Garden starter det hele i morgen klokken 13.00. Og det er et spekket program Ai-Ling Chiu og Samuel Skrede kan presentere.

At arrangørene har fått tak i en av Sveriges største operasangerinner, Elin Rombo som en av hovedprofilene svekker heller ikke den kvinnelige profilen til årets kammermusikkfestival. Sammen med ektemannen Anders Kjellberg Nilsson vi de to bli svært sentrale under festivalen.

-Vi har vært svært heldige, for Elin Rombo er et svært ettertraktet navn store festivaler kjemper om å få på plakaten. Og nå hadde det seg slik at hun kommer til oss rett fra hovedrollen i “Rigoletto” i Stockholm, som nå er avsluttet. Dermed passet det perfekt å komme hit, før hun går i gang med nytt stort prosjekt.
Hun er også utnevnt til “hovedsangerske” av den svenske kongen, forteller han.

Ektemannen Anders Kjellberg Nilsson, som leverer festivalens bestillingsverk, er førstekonsertmester i Det Kongelige Hoffkapell i Stockholm, og begge er med når festivalen starter.

-Det skal skje med en gratis lunsjkonsert nettopp her på Green Garden nå på torsdag klokken 13.00.
På kvelden er det åpningskonsert på Sobra Scene der de også skal delta, sier Ai-Ling.

-I tillegg deltar Sveinung Bjelland på klaver, og Ålesund Steykekvartett, legger hun til.

Sildefiske og slapstick

Seks forskjellige arenaer tas i bruk under festivalen. En av dem er Løvenvold Theater, der det vil foregå en helt unik konsert.

-Konserten åpner med dokumentarfilmen “Fra storsildefisket ved Aalesund” fra 1914 av Hans Berge. Og her vil bestillingsverket fra nettopp Anders Kjellberg Nilsson bli framført.
Verket er inspirert av stumfilmens glansperiode med Chaplin og slapstick, sier Samuel.

Musikk til filmen blir utvilsomt spennende, for her blir det også musikk rundt “Kafka Fragments” og “Different Trains”. Sistnevnte har en kraftig betydning for komponisten Steve Reich. En jødisk komponist som tok tog fra New York til Los Angeles i frihet, samtidig som togene i Europa dro til nazistenes utryddelsesleire med jøder i togvogner. Medvirkende er ekteparet Rombo / Kjellberg Nilsson og Ålesund Strykekvartett.

Ålesund Kammerkor er med på avslutningskonserten i Ålesund kirke, ledet av dirigent Petr Popelka.

Requiem

Humor og musikk blir det på Sobra Scene fredag, når GLO2020 entrer scenen med musikk for folk flest, og en sprudlende og humoristisk formidlingsglede med fire dyktige musikere som gyver på med sin tolkning av kjent musikk og egne komposisjoner, signert ensemblets primus motor Per Arne Glorvigen.

Medvirkende under festivalen består av en god blanding lokale og tilreisende utøvere.
Og den tredje store profilen er dirigenten Petr Popelka.

-Han besøkte oss i 2021 og har siden gjort en kometkarriere, så vi er heldig som har fått ham tilbake i år for blant annet å lede avslutningskonserten i Ålesund kirke.
Der skal Mozarts Requiem framføres i samarbeid med Ålesund Kammerkor, sier han.

-Det blir også konserter for barn og familier.
Lørdag klokken 11.00 blir det “Verdens kuleste dyresafari” hos KHÅK, der barna får være med på dyresafari.
Klokken 12.00 skal GLO2020 og Inger Bakke i sving på Jentekolonien på Skodje, i samarbeid med Fjord Cadenza, sier Ai-Ling.

Med andre ord snakker vi om en festival som er fullspekket med høydepunkter. Langt flere enn de vi har tatt med her, men som en kan få full oversikt over på nettsidene til festivalen.

-Vi har seks hovedkonserter og seks som er gratis, og med mange aktører på hver av dem, forteller Ai-Ling.