Til toppen

Falt for Ålesund sentrum

Han kom på intervju. Takket ja. Uten å ha sett byen. Og nå elsker han bykjerna. Men før vi kommer så langt må vi en tur tilbake i tid. Til ungdomstida og dansen som preget livet til Geir Baldersheim Leirvåg.

Geir Baldersheim Leirvåg har funnet seg godt tilrette i Ålesund by det han falt umiddelbart for sentrum og bylivet.

Geir Baldersheim Leirvåg har funnet seg godt tilrette i Ålesund by det han falt umiddelbart for sentrum og bylivet.

(Tekst foto: Nils Jarle Sætre)

Navn: Geir Baldersheim Leirvåg
Alder: 
27
Sivilstatus: 
I et forhold
Jobb: 
Daglig leder T2 og Ålesund Dansestudio
Utdannelse: 
Bachelor i dans fra Kunsthøgskolen i Oslo og PPU fra Kunsthøgskolen i Oslo. 

Dans, en lidenskap. 

– Det var og er min store lidenskap. Jeg gikk danselinja på videregående i Haugesund, som også er min hjemby. Jeg pendlet en god del til Oslo og danset på balletskolen på operaen. Deretter flyttet til Oslo for å begynne på kunsthøyskolen for å ta en bachelor i jazzdans. Den er en av Europas beste skoler for dans og det er bare syv-åtte elever som kommer inn, sier Leirvåg.
 
– Det var tre uker med opptaksprøver, og det var både kjekt og skummelt. Da jeg ble tatt ut, så var mestringsfølelsen enorm stor. At folk så potensial i meg, var en utrolig fin ting, legger han til.

Dansen har alltid vært sentral for Geir, og den har tatt han både til bygd og by. (Privatfoto)

Dansen har alltid vært sentral for Geir, og den har tatt han både til bygd og by. (Privatfoto)

Flyttet til bygda

Bygutten fant plutselig ut at bygda dro i han. For da en helt sjelden mulighet dukket opp, var han ikke sen med å takke ja.
 
– Jeg elsket å danse, men jeg hadde veldig lyst på bolig og fast inntekt, og som danser er ikke det så enkelt. Derfor tok jeg også pedagogikk slik at jeg kunne undervise ved siden av å være danser, for jeg har alltid hatt lyst til å undervise. Men slik ble det ikke.
 
– For plutselig fikk jeg tilbud om et vikariat på videregående på Sandane, så da flytta jeg ut på landet. Jeg tror hele kommunen bare har 1.600 innbyggere, så det ble en stor overgang fra Oslo. Jobber som danselærer på videregående vokser ikke på trær, så da måtte jeg gripe muligheten da den kom. Det er få slike jobber og folk sitter som regel på dem i hele karrieren, legger 27-åringen til.

(Fortsetter under)

Han angret ikke på valget om å flytte til Sandane.
 
– Det var en stor kontrast fra Oslo, men jeg har alltid hatt lyst å bo på forskjellige steder og opplevde hva slags forskjeller det gir i livet. Jeg har nok aldri blitt så godt mottatt noe sted og fikk et stort nettverk fort.
 
– Jeg bodde værende der i to år. Først hadde jeg en 50 prosent stilling og da måtte jeg i tillegg pendle to timer hver vei til Bremanger hvor jeg underviste på en kulturskule, og så tok jeg på meg å drive ei fjellstue på Breim skisenter. Og da var det er stort pluss å få kjøre snøscooter. Året etter var stillinga 100 prosent. 

Han savnet bylivet og visste ikke at det skulle by på nye muligheter som han kanskje ikke hadde sett for seg da han først kom hit. (Privatfoto).

Han savnet bylivet og visste ikke at det skulle by på nye muligheter som han kanskje ikke hadde sett for seg da han først kom hit. (Privatfoto).

Ålesund ble neste stopp

Han savnet bypulsen. Og ventet på den neste sjansen som skulle ta han videre i verden.
 
Den kom ifra Ålesund.
 
– Jeg kunne nok fint bodd på Sandane livet ut, men jeg savnet bylivet. Så ble det utlyst en fast stilling på Ålesund videregående på danselinja, og da jeg fikk tilbud om den, tok jeg den uten å sjekke ut byen noe nærmere, for da jeg ble intervjuet dro jeg ikke innom sentrum, sier Leirvåg.
 
– Der jobbet jeg i to år før jeg tilfeldigvis oppdaget at T2 skulle ha daglig leder og tenkte at det ville være en god mulighet med tanke på de skulle ha en scene. Og det trigget meg veldig at det var noen spireprosjektet der innenfor ungdomssegmentet.

Så søkte jeg og fikk jobben. Da fikk jeg permisjon fra lærerjobben slik jeg kunne teste om det var noe for meg.
 

Mangler lokale

Og det var ikke slik at dansen da forsvant ut av hans livet. For etter ett år i byen hadde han startet sitt eget dansestudio.
 
– Tanken min var at jeg skulle få mer tid til studioet ved å takke ja til T2, men slik ble det ikke.
 
Men det er ikke tiden som er problemet. Dessverre har han støtt på et problem som han håper løser seg med det første.
 
– Jeg har dansestudioet enda, men dessverre har vi ingen aktivitet denne høsten fordi vi mangler lokale, sier Leirvåg.
 
Han merker derfor at det er noe som mangler i hverdagen.
 
– Det har vært utrolig mye jobb med å ha et dansestudio, men det er bra, for jeg er egentlig ikke noe glad i ferie, for da kan jeg fort kjede meg. Det kommer nok til å forandre seg om noen år. Det ble jobb 24-7 med dansestudioet i tillegg, men nå kjenner jeg at det er noe som mangler, siden vi ikke har noe dansetilbud.  Dansen er jo det jeg brenner for, så jeg jobber for å finne et lokale slik vi kan holde åpent.
 
– Ikke mange slike steder

Da hjelper det godt på at han har funnet seg godt til rette i jobben i T2.
 
– Det har vært krevende, men det har vært veldig mye bra folk rundt meg, så det har vært mange jeg kunne ha spurt om det var noe. Jeg tenker det kan være en god ting også at jeg kom inn som tenker litt annerledes.
 
– Jeg jobber med det som skjer på scenen her, så jeg får brukt mye av kompetansen min der også. Men jeg kan også overføre det til mat og restaurant, for publikum kommer inn og får en fremvisning av mat. Så på noen områder kan man dra paralleller, mens på andre område er forskjellene store. Det er noe nytt og det trigger. Det finnes ikke mange steder i Norge som har konsertscene og restaurant i samme lokale, legger han til.
 

Geir jobber til daglig på utestedet og restauranten T2.

Geir jobber til daglig på utestedet og restauranten T2.

Han har også blitt veldig glad i byen.
 
– Jeg tror ingen av jobbene gjør at jeg blir et sted, men det er byen som tiltaler meg. Bymessig er det et lite sentrum, men Ålesund har fått mange stilige og kule plasser som kanskje andre byer på denne størrelsen ikke har. Du kan gå inn noen plasser i Ålesund hvor du får følelsen av at du er i København og når du har det, så er det noe unikt.
 
– Det er bysentrum som tiltaler meg samt alle de flotte folkene jeg har møtt her.
 
Flere skjulte perler
Men hva er det som er en bra by for 27-åringen.
 
– For meg er det at det skal være kulturtilbud hvor en også har plass til å inkludere nisjetilbudene. Og det må være noe for alle, både barn og voksne. Mange tenker kanskje det ikke er så viktig, men alt du setter i gang rundt et arrangement gir noe til andre også. Har du er arrangement på et hotell, går du kanskje ut og spiser før eller etter. Og en by må ha gode restauranter.

- Når været er på sitt beste, finnes det ikke et vakrere sted, sier Geir Baldersheim Leirvåg som også gjerne trekker frem byens kulturtilbud.

– Når været er på sitt beste, finnes det ikke et vakrere sted, sier Geir Baldersheim Leirvåg som også gjerne trekker frem byens kulturtilbud.

Hva er det så som tiltaler han med Ålesund?
 
– Bysentrum har faktisk flere skjulte perler og så er det er godt kulturtilbud her. Det er mye forskjellig innenfor musikk og teater. Jeg vil si til at Ålesund har fått det til på disse feltene. Det er også fantastiske turløyper her. Og når været er på sitt beste, finnes det ikke et vakrere sted.
 
– Det jeg savner er at Ålesund sentrum kan bli en litt mer levende by med mer butikker. Gågata er jo trist, selv om den har blitt bedre. Jeg har tenkt at siden Moa har gratis parkering, må vi få det samme i byen, spesielt etter bompengene kom.
 
Geir elsker å utforske nye steder. Men Ålesund har virkelig kommet under hunden hans.
 
– Jeg blir værende. En vet aldri vet hva som skjer i fremtiden, men jeg har ikke lyst å flytte herfra.

 

Les mer fra serien “Derfor flyttet vi til Ålesund” 

Kjærligheten sørget for Ålesund-retur

Falt pladask for Ålesund etter studievalg

Flyttet hjem for å ta over sjefsstolen

Dette rommet gjorde at han flyttet til Ålesund