Stadig flere står utenfor, på en eller annen måte. Og kanskje mest ungdom som faller ut fra skole og arbeidsliv, eller som står utenfor sosiale rammer og der veien til rus og kriminalitet er kort.
Imponert
Dette opptar stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), som selv har en bakgrunn som flyktning som barn fra Iran.
I dag besøkte han Ålesund bibliotek, en sommerskole med fokus på e-sport, og fotballskolen til SIF/Hessa.
Det Ålesund har fått til imponerer meg. For det er jo en stor diskusjon nå rundt det å hindre at noen faller utenfor, og Ålesund viser at systemene som er der for å hindre dette snakker sammen, sier stortingspresidenten.
Kampen mot utenforskap kaller han det, turneen han nå har gjennomført land og strand rundt, med Ålesund som foreløpig siste stopp.
-Det jobbes fantastisk bra. Etatene, prosjektene og frivilligheten, for å hindre utenforskap. Frivilligheten e bruker jeg å si er det beste av Norge, sier han, og drar inn næringslivet.
-De fortjener en stor honnør som stiller opp og gir unge mennesker med utfordringer arbeidstrening. Fantastisk.
-Det er mye bedre økonomi i å forebygge enn å drive brannslukking. Det har de forstått her. For målet mitt er også å dra fram ildsjelene. Etter besøket her kan jeg si til de jeg møter, og som føler de ikke kommer noen vei at i Ålesund får de det til, for jeg tar med meg løsningene på utfordringene videre, sier han.
Masud Gharahkhani fikk møte mange på sin lille tur rundt i Ålesund. Skjebner, håp og beinhard innsats.
Skjebner og muligheter
Han møtte Liam på tolv år som deltok på fotballskolen med sin spesielle fotballrullestol og nummer 8 på ryggen. Og som kompisene både assisterte og heia på.
Han fikk møte barn som var intenst opptatt med e-sport og gaming i det nye og flotte e-sportrommet på Skarbøvik ungdomsskole.
Sammen med ordfører Håkon Lykkebø Strand (Frp) og Jessica Gärtner (H), leder for hovedutvalget for teknisk, miljø og samferdsel fikk stortingspresidenten høre om prosjekt Rundskue, som har mål om å hjelpe ungdommer som faller utenfor, og som har funnet sin spesielle måte for å få ungdommene med som lagspillere.
Sammen fikk de også høre historien om Aristote Buhenbua, 19. åringen som fortalte en historie som beveget alle.
Ble mentor
-Historien til Aristote var sterk, sier Masud Gharahkhani.
-Han kommer fra en tøff oppvekst preget av vold og svikt, men bygger seg opp til å bli mentor for andre ungdommer. Her er en som kun trenger å se litt på ungdommer med utfordringer, for å forstå at de står i det samme som han gjorde. Og nå er han et boksetalent. Det er godt gjort, og imponerende, sier han.
Aristote fortalte forsamlingen om en oppvekst preget av vold.
-Jeg er oppvekst med vold og har opplevd mye fælt i oppveksten. Folk så ikke på meg som er god person, for oppveksten min fortalte meg at ting løses med vold.
Jeg hadde et høyt ego og tøffet meg, fortalte han.
-De rundt meg var der mest for å se når jeg gjorde noe idiotisk. Jeg var underholdningen deres.
Samtidig så jeg meg rundt for å se etter noen som så meg som en ordentlig person, etter kjærlighet og som en resurs, fortalte 19. åringen.
Det han søkte fant han i boksemiljøet.
-De tok mot meg som en fin person. De var ikke interessert i fortiden min, men meg som person.
Jeg har blitt satt på plass mange ganger i ringen, og fått grisebank, men jeg får respekt og lært å gi respekt. For ingen dømte meg for bakgrunnen min, sier Aristote.
Gaming
-Sommerskolen for barn som vil drive e-sport er full, både på Skarbøvika, Blindheim og Volsdalen, sier Thord Hansen. Han og kollega Felix Storeide assisterer barna på de femten pc-stasjonene.
-Vi passer på at alle får være med, at de har det bra og ikke minst nettvett, sier Thord.
Barna så mest i sideblikket at de hadde fint besøk av stortingspresident og ordfører.
Julia (12), Anna (13) og Johannes (10) spiller Roblox og Bloons.
De og de andre på sommerskolen er også ute og bedriver aktiviteter en time om dagen, og for å spise.
På SIF/Hessa sin fotballskole er det utetid hele veien.
-Vi har 118 barn på fotballskolen, assistert av fem voksne, sier daglig leder Line Trones Seter, som også bød på lunsj til følget. Men først møtte stortingspresidenten barna.
Og spørsmålene kom på rekke og rad.
-Er du rik?
-Ikke så rik som Ronaldo, parerte stortingspresidenten raskt og ga en kjapp innføring i huslån og utgifter, før han fikk nye oppfølgingsspørsmål og en rubiks kube opp i hendene.
Med andre ord en helt annen arbeidsdag enn normalt for Masud Gharahkhani. Men mange erfaringer rikere.
-Nå tar jeg med meg all informasjon sørover, for nå må jeg nesten hilse på familien min også, forteller han.