Det skjer som det ofte gjør. En bypatriot på vaserunde i egen by snubler over ei god historie som man fort skjønner bør deles med andre. Sånn var det også i går da vi svinset innom Jacu i Parkgata som har sommeråpen kaffebar.
Der satt de. Romulo Andrade og kone Beatriz fra Brasil sammen med eierne av verdens mest sjarmerende kaffebrenneri i Ålesund sentrum. Sånn gikk det også til at vi også fikk være med i jakten på den aller beste kaffen og nye smaker som kanskje kommer hit til Ålesund om litt.
Han er 4. generasjon på farmen som drives av hans far og onkel i den lille byen Carmo Do Paranaiba i Brasil. Der dyrkes kaffeplantene som sørger for at jeg og du kan kose oss med ekstra god kaffe hele året rundt. De leverer til brennerier over hele verden, og Ålesund.
– Det er vår første tur hit, og det er nesten uvirkelig å endelig få gå rundt i byens gater. Ikke minst gå inn på en kafe og se at ålesundere sitter her og prater og drikker vår egen kaffe, sier han. De har vært innom både hos Hotel 1904 og Racoon Coffee & More som begge har kaffe fra Jacu.
Her er helt magisk
De er bare på en snarvisitt, men det er nok, til at de allerede snakker om å komme tilbake og være her lengre.
– I går kveld om vi flygende over byen på kvelden og så at det brant under oss. Vi visste ikke da at det var Slinningsbålet, men vi kunne se det helt tydelig fra luften i det utrolig vakre lyset klokken elleve om kvelden. Helt magisk. Sånn er det ikke i Brasil. Da blir det mørkt klokken seks hele året rundt. Det er bare utrolig vakkert her, sier han før de går i gang med jobbingen inne på brenneriet. For de skal rekke mye på en dag.
– Vi er hele tiden på jakt etter den beste kaffen og da må vi lete godt, sier Anne Birte Bjørdal Hanken som sammen med ektemann Oliver Hanken driver brenneriet som ble etablert da de flyttet tilbake til Ålesund i 2011. Det begynner å bli noen år siden, men de bygger fortsatt stein på stein.
Det var et stort øyeblikk da de skjønte at de endelig var store nok til å få kaffen fraktet i egen container rett til havna i stedet for å sende den på kyss og tvers over både land og sjø.
– Det var så stort det, forteller Anne Birte om dagen da skipet kom med 19 tonn kaffe i en og samme forsendelse og ble kranet rett på land i havnebyen Ålesund.
– Jeg hadde med egen kikkert og både Sunnmørsposten og egen fotograf på slep, sier hun om dagen da hun stod på kaia og speidet etter båten med containeren i.
– Ja, og det kom i tillegg til å ha fulgt hele den lange ferden inne i Marine Traffic, ler hun om appen som lar deg følge med på hvor skip og båter måtte befinne seg.
Siden den gang har en container i året blitt til to fra Brasil og her står de sammen rundt bordet og drømmer om tre.
– Lykkes de, lykkes vi, sier Romulo om det han kaller samarbeid mer enn bare et kundeforhold.
Høy aktivitet
Bak oss går døren opp og igjen. Varer skal ut og nye kunder kommer inn. Det er ikke noe å si på aktiviteten i lokalene.
– Dette er et nytt lass. Det gikk allerede ett tidligere i dag, forteller Gunnar om esker på esker med ferdigbrent kaffe som skal rundt om til kaffebarer og aktører i hele Norge. – Ja, også lengre, legger han til, men mer om det rekker vi ikke for nå er det også full action lengre bak i lokalet.
De setter sammen bord og setter ut plansjer med informasjon. Det veies opp bønner i små glass. 12 gram. Helt nøyaktig. Det er tid for cupping, eller også prøvesmaking. Og lukting. Her må man faktisk på med alle sanser.
– De har med seg mange nyheter i kofferten, og da er det om å gjøre at vi får sikret oss. De skal rett videre på messe i København, og der går det unna, sier Anne Birte som maler opp og maler opp bønner i små glass i håp om å gjøre et scoop.
Så nå skal du rett og slett shoppe?
– Om jeg finner noe jeg liker helt spesielt så, sier hun hemmelighetsfullt. Og der tar vi farvel og lar de jobbe på. For vi lukter nemlig muligheten for en oppfølger. Hvem vet? Kanskje får vi smake noe helt nytt neste gang vi kommer? Levert direkte fra familiegården til Romulo og brent her i Ålesund sentrum?
– Det er kult det!