Til toppen

Dette rommet gjorde at Endre flyttet til Ålesund

Svarte vegger. Høyt oppunder taket. Nesten ikke vindu. Et rom som ikke høres veldig tiltalende ut, men som gjorde at Endre Volden (40) bestemte seg for at Ålesund skulle bli hans by. 

Endre har alltid hatt et forhold til Ålesund, men det var først da han stod i dette rommet at han skjønte at: her blir han!

Endre har alltid hatt et forhold til Ålesund, men det var først da han stod i dette rommet at han skjønte at: her blir han!

Navn: Endre Volden
Alder: 40
Sivilstatus: Singel
Yrke: Avdelingsleder Ålesund Videregående Skole
Utdanning: Utdanningsledelse fra Høyskolen på Vestlandet og OsloMet. Praktisk – pedagogisk utdannelse fra Høyskolen i Volda. Drama og Teater fra NTNU

(Tekst/foto: Nils Jarle Sætre)

Vestnes ligger i Romsdal, men det er omtrent like langt til grensa mot Sunnmøre som det er til Molde. Og Volden ble tidlig dratt sørover. Men ikke av egen vilje.

– Jeg har hatt ganske sterk tilknytning til Ålesund, for mine foreldre har alltid vært glad i Ålesund. Så vi dro ofte hit for å handle eller gå ut å spise. Jeg har mange gode barndomsminner fra byen, sier Volden.

– Jeg har prøvd å tenke at det kan vare noe der som dro meg til Ålesund i voksen alder, men da må det kanskje være fordi byen var så utrolig fin, for jeg hadde ikke noe forståelse for jobbmarkedet da jeg var barn. Men byen fascinerte meg, så kanskje ble det sådd noen få frø, legger han til.

(Fortsetter under)

Endre elsker bylivet med alle sine tilbud og sier Ålesund har mange kontinentale kvaliteter.

Endre elsker bylivet med alle sine tilbud og sier Ålesund har mange kontinentale kvaliteter.

Undervise i teaterfag

Men i tenårene dro han likevel i motsatt retning. Rett over fjorden. Og deretter fortsatte han ferden nordover langs E39.

– Jeg flyttet over til Molde for å gå videregående før turen gikk videre til Trondheim hvor jeg startet på drama- og teaterstudiet. Og midt i det løpet ble jeg kalt inn til ett år i militæret, og der fikk jeg seks måneder ved NATO-hovedkvarteret i Belgia. Det ble et pauseår i studietida, og det var veldig fint å få bruke litt tid utenfor Norge.
 
Men Ålesund lå og ventet. 
 
– Ei jeg studerte med, Eldrid Schrøder Kvalvik, hadde fått en jobb i byen. Hun nevnte til meg at det var ei stilling ledig på det som den gangen het Fagerlia Videregående Skole. Da bestemte jeg meg for å søke og så ble jeg kalt inn til intervju.

Den turen til Ålesund skulle endret livet til Volden. Men det var ikke byens arkitektur som imponerte mest den gangen.

– Jeg gikk inn i rommene på skolen og ble så imponert. Er det mulig å få lov til å undervise i teaterfag på videregående med slike fasiliteter så er det helt fantastisk. Den jobben skulle jeg virkelig ha og den fikk jeg. Det var først ett års vikariat, og så ballet det bare på seg, sier Volden.

(Fortsetter under)

- En bra by, må ha valgmuligheter, sier Endre Volden som selv brenner for kulturlivet.

– En bra by, må ha valgmuligheter, sier Endre Volden som selv brenner for kulturlivet.

Stort handlingsrom

Rommet han falt for hadde svarte vegger. Små vindu med gardiner som kan stenge ute lyset. Høyt under taket. Og nakent.

Så hvorfor bestemte han seg for å flytte til byen på grunn av dette rommet?

– Du ble jo ganske begeistret da du kom inn her selv, sier Volden som svar. Undertegnede har ingen teaterinteresse eller erfaring, men ja man ble bergtatt på en merkelig måte, så det er ikke vanskelig å skjønne at en teaterentusiast falt fullstendig.

– Rommet gir mange muligheter og stort handlingsrom, for det står ingen pulter eller noe annet her. Det svarte er for å lukke rommet og få et annet fokus. Det gir også gode muligheter for å eksperimentere med teater som kunstform. Det er et veldig godt rom å jobbe i, for man kan skape uendelig mye her.

Han ble nesten tatt litt på senga over hvor bra fasiliteter som var på den videregående skolen.  Og følte seg privilegert som fikk jobbtilbud.

– Det var nesten for godt til å være sant, at jeg fikk muligheten, for jeg hadde ikke regnet med å få en slik type stilling så raskt. Å plutselig å få lov å undervise i fag som er viktig og interessant på en så flott skole, så jeg på som en gavepakke.

– Jeg var akkurat ferdig med et utdanningsløp der det handlet om teaterfaget og det å drive pedagogikk. Her så jeg at alt lå til rette for å lære elevene faget på et høyt nivå. Fylkeskommunen hadde virkelig satset på de kunstfaglige retningene ved å bygge dette bygget. Det er luksus å ha dette rommet som går over to etasjer, for de kunne man valgt å utnytte det annerledes ved å bygge et klasserom over slik takhøyden ble mye mindre. Men da hadde rommet fått en mye dårligere kvalitet teatermessig med tanke på undervisningen. For vi jobber mye med romforståelse og her var det rigget for å gjøre den jobben jeg var utdannet for, legger 40-åringen til.

Fredager er hellige for Endre. Etter jobb går turen rett til byen der han gjerne kjøper seg ei avis, god mat og god drikke. Da først er det helg!

Fredager er hellige for Endre. Etter jobb går turen rett til byen der han gjerne kjøper seg ei avis, god mat og god drikke. Da først er det helg!

Omelett og prosecco

Men den dagen han flyttet i 2007 kom likevel tvilen snikende på veien sørover.

– Da jeg kjørte flyttelasset fra Trondheim så pøsregnet det slik det bare kan gjøre på nordvestlandet og tåka var superlav. På radioen surret en ledning av Ibsens “Rosmersholm på P2, ikke et veldig lystbetont stykke dramatikk. Ved Ørskog lurte jeg på hva i all verden var det jeg hadde gjort som ikke bare ble igjen i Trondheim med vennene mine. Men dagen etter så var det fantastisk med sol fra blå himmel. Jeg gikk meg en tur forbi Cavatelli, det som er Anno i dag, og da tenkte jeg hvor flott det var at den lille byen hadde uteservering. Så jeg satte meg ned, spiste en omelett, tok et glass prosecco, las Morgenbladet og tenkte at dette kunne bli bra.

– Etter hvert så jeg at Ålesund hadde en del kontinentale kvaliteter selv om det var en småby. Det gikk ikke lang tid før jeg fant meg til rette. Folk var også veldig imøtekommende og oppriktig interessert i hva du skulle bidra med. Ålesund har blitt et hjem for meg.

Mange valgmuligheter

For Volden må en bra by inneholde følgende:

– Den må ha del valgmuligheter, men hva det er, vil variere fra hvem du spør. Men jeg er opptatt av kultur og syns det er viktig å ha flere valg innenfor feltet. Jeg tenker det at man går glipp av noe, at man ikke rekker over alt, da begynner du nærme deg en kvalitet som er viktig. At du for eksempel må prioritere en konsert over enn annen. At det er så mange gode restauranter at det er flere å velge mellom. Det er også viktig at man har en by hvor man bruker byen.

Nærheten til den villle naturen er også viktig, sier Endre. (Privat foto)

Nærheten til den villle naturen er også viktig, sier Endre. (Privat foto)

Hva er det som gjør Ålesund til en bra by?

– Folkene er det første jeg må trekke frem, for de er både nysgjerrige og imøtekommende. Byen er heller ikke større enn at man bli på hils med folk og det er utrolig koselig. Den småby-greia er utrolig kjekt. Det er også mye som skjer. Men jeg opplever av og til at folk som er herfra, at de snakker ned byen, men når du kommer utenfra, opplever du den på et annet vis. Jeg mener om man har valgt å bo her så må en bidra til at byen blir bra. Det er også luksus å være så nær fantastiske fjellområder. En får nærhet til vill natur.

Ikke overraskende er det kulturen som blir nevnt når vi skal snakke om hva byen kan ha mer av.

– Jeg er veldig glad i scenekunst og det er ikke nok av det. Men det forventer jeg heller ikke. Det har jeg slått meg til ro med og det får jeg heller oppsøke andre steder. Men Høstscena er flott tilskudd der de bringer europeisk samtidskunst til Ålesund. I tillegg er det flotte produksjoner på både videregående og kulturskulen som man kan oppleve. Der er det ofte rom til å eksperimentere, som man ofte ikke har på de store teaterhusene. Helt konkret kunne jeg tenkt meg flere danseforestillinger, som det er altfor lite av. Dans som kunstform er uten tvil den kunstformen som treffer meg kraftigst når den først fungerer. Det er noe med mennesket i bevegelse som blir så sterkt. Kulturlivet er veldig bra, men mer tilgang til mye mer samtidskunst hadde vært fantastisk.

Utypisk norsk

Han nevnte tidligere at Ålesund er kontinental. Og det betyr at Ålesund ikke er helt som andre norske byer ifølge Volden.

– Jeg må innrømme at dialekten min har blitt mer og mer sunnmørsk. Der har det skjedd noe. Men jeg er stolt over å bo her, for det er ikke vanskelig å være stolt over en så vakker region. Det også så flott å se at folk som kommer på besøk, blir bergtatt av både byen som er utypisk norsk og fjell og fjord-landskapet i området. For det er så sinnssykt vakkert på Sunnmøre, sier romsdalingen.

– Med utypisk norsk mener jeg at Ålesund ser europeisk ut og jugendarkitekturen er utrolig tiltalende. Det er herlig å bo i en by som ikke er og ser ut som de andre norske byene.

LES OGSÅ: 

HORFOR EN SERIE OM ALLE SOM FLYTTER TIL ÅLESUND? 

FLYTTET HJEM FOR Å TA OVER SJEFSSTOLEN