Til toppen

Flyttet hjem for å ta over sjefsstolen

Som 14-åring bestemte Nana-Marie Dale Reichel (27) seg for at hun skulle pakke kofferten og forlate Ålesund. Men at hun skulle tilbake til hjembyen var det ikke tvil om. Det handlet kun om når.  

Nana-Marie Dale Reichel er tilbake i Ålesund. Helt etter planen.

Nana-Marie Dale Reichel er tilbake i Ålesund. Helt etter planen.

Det vanskeligste spørsmålet kan ofte være: hva vi vil bli når vi blir stor og i starten av tenårene kan det ofte være stor usikkerhet og mange drømmer. Sånn var det aldri for Nana-Marie Dale Reichel.

– Jeg var veldig bevisst på min karriereveg allerede som 14-åring. Jeg planla at jeg skulle flytte fra byen rett etter videregående, for jeg skulle bort. Da jeg gikk på videregående kjente jeg meg igjen i det at Ålesund var en litt liten by. Min lidenskap var den internasjonale motebransjen, og da måtte jeg ut og lære av metropoler innenfor bransjen, og København er den skandinaviske metropolen innenfor mote, sier Dale Reichel.

Den må inneholde bykjerne som er tydelig, restauranter, uteliv, gode skoler, eldreboliger, fet variert utvalg av fritidsaktiviteter, idrettslag og et rikt kulturliv med konserter og gallerier. Ålesund har alt og mangler ingenting slår Mana-Marie fast.

Den må inneholde bykjerne som er tydelig, restauranter, uteliv, gode skoler, eldreboliger, fet variert utvalg av fritidsaktiviteter, idrettslag og et rikt kulturliv med konserter og gallerier. Ålesund har alt og mangler ingenting slår Mana-Marie fast.

Dro til mote-Mekka

Oppholdet på skolen i den danske hovedstaden ga henne muligheten til å dra på utveksling til motehovedstaden Paris samt å jobbe for kjente merkevarer som Burberry og Gucci.

– Jeg måtte hente impulser i de riktige miljøene. Derfor valgte jeg en skole som hadde nettverk til hele bransjen.

– Paris er en by som gir nye inntrykk hele tiden. Du blir aldri ferdig med Paris, og det er jeg ikke enda. Det var utrolig moro, for mote en veldig stor del av byen og det var veldig hyggelig å bli kjent med byen på den måten. Jobber du med mote i Paris og Frankrike, så legger du hele sjelen i det. Det blir en livsstil. Selv fritiden var preget var det, for også kunst har en sentral rolle i moteverden, sier 27-åringen.

Men en bachelor innenfor mote var ikke nok for den ambisiøse studenten. Planen hun hadde lagt som 14 år gammel krevde mer utdanning.

– Mange av utdannelsene innenfor tekstilbransjen mangler økonomifag. Jeg visste hva jeg skulle gjøre når jeg kom hjem til Ålesund og det var å drive en forretning. Og skal man gjøre det, så må man kunne økonomi, så turen gikk videre til Oslo og BI. Man kan lage de mest fantastiske planene og konseptene, men økonomi må være der i bunn.

(Fortsetter under)

Det er en tid for alt. Jeg er veldig glad for at jeg kom hjem når jeg gjorde, forteller Nana-Marie. Her utenfor Dale + i Storgata i Ålesund sentrum.

Det er en tid for alt. Jeg er veldig glad for at jeg kom hjem når jeg gjorde, forteller Nana-Marie. Her utenfor Dale + i Storgata i Ålesund sentrum.

Jakten på sjefsstolen 

Så hvorfor var økonomi så viktig? Nok en gang må vi tilbake til de tidlige tenårene.

– Allerede da siktet meg inn på en helt bestemt stol. Sjefsstolen. Derfor valgte for eksempel entreprenørskap på videregående, for jeg visste jeg skulle skape noe i fremtiden. Alle stegene mine har vært nøye kalkulert. Jeg har alltid hatt en plan.

Stolen var den hennes egen mor, Siri Lillian Dale Reichel, satt i. Som daglig leder i den tradisjonsrike bedriften Th Dale AS, som har eksitert i Ålesund i 130 år. Etter tre år i Oslo nærmet det seg retur til hjembyen.

– Det er en tid for alt. Jeg er veldig glad for at jeg kom hjem når jeg gjorde. De siste årene i Oslo jobbet jeg for Varner i en tid påvirket av pandemien. Jeg tenkte at jeg brukte tiden min på noe som ikke var fremtida mi, for hodet mitt var i familiebedriften. Jeg burde sitte i Ålesund og jobbe med det jeg likevel skulle leve av i fremtiden. Så jeg ringte til mamma og sa at nå kommer jeg hjem. Det var i mai 2021.

– Jeg hadde fått min dose av Oslo. Det var kjekt og fint, men det var ikke Ålesund. Det er mye Oslo ikke har. Natur, fjellene og ikke minst samholdet.

(Fortsetter under)

Hunn elsker bylivet, men også den umiddelbare nærheten til natturen som Ålesund og Sunnmøre har mye av.

Hunn elsker bylivet, men også den umiddelbare nærheten til natturen som Ålesund og Sunnmøre har mye av.

Trygghet

Selv om hun hadde planlagt livet, så kom moren med en overraskelse. For ting skjedde mye fortere enn 27-åringen hadde tenkt.

– Mamma hadde ryddet kontoret sitt da jeg kom hjem og det var jeg ikke forberedt på. Det er jo ditt kontor sa jeg, men nei, hun ga det til meg. Og slik ble det.

Dermed havnet hun i sjefsstolen allerede som 26-åring.

– Mine foreldre tok over i 1982 og den utviklingen de har hatt på de 40 årene har vært enorm. Det er et stort ansvar som plutselig var hos meg, men de er her side om side med meg, og det er veldig betryggende.

 – Ekstremt høyt kvalitetsnivå

Hun fant seg, kanskje ikke så overraskende, fort til rette i hjembyen.

– Jeg veldig glad for at jeg tok valget da jeg gjorde det. Det kunne ikke blitt gjort én måned før eller senere. Det ble helt perfekt timing. Jeg får gang på gang spørsmål om jeg trives i Ålesund. Da sier jeg at jeg har landa. For slik føles det. Det føles så riktig og så godt.

– Ålesund er en by med mangfold. Det er by med umiddelbar nærhet til fjord og fjell. Jeg bor rett ved siden av byfjellet som jeg bruker flittig. Og så er det en veldig viktig ting, som ikke var i tankene mine før jeg flyttet hjem, og det er at samarbeidspartnerne du får i byen, har et ekstremt høyt kvalitetsnivå. Vi er bortskjemt med kvaliteten på aktørene i byen, og det setter man veldig stor pris på i det daglige. Av de vi samarbeider med, så er 95 prosent lokale aktører. Og det er ikke nødvendigvis fordi vi skal støtte de lokale bedriftene, men fordi kvaliteten er best her. I tekstil- og motebransjen så er det mange som ser til Ålesund, legger Dale Reichel til.

Hun er daglig leder og eier 90 prosent av familiekonsernet Th Dale AS. Et firma med svært lange tradisjoner og dype røtter i Ålesund.

Hun er daglig leder og eier 90 prosent av familiekonsernet Th Dale AS. Et firma med svært lange tradisjoner og dype røtter i Ålesund.

Det hersker nok ingen tvil om at det er snakk om en kvinne som elsker sin egen by. Kanskje ikke så rart, for Nana-Marie er en ekte byjente.

– Jeg er født og oppvokst på Aspøya og jeg er så glad i sentrum av byen, at mine barn skal også få vokse opp her, for jeg er veldig takknemlig for jeg gjorde det. Jeg ønsker at flere skal få den muligheten.

Mangler ingenting

Men byen er vel ikke så perfekt. Noe må vel være galt med Ålesund også.

– Hva byen mangler? Det er et vanskelig spørsmål. Jeg ser bare muligheter her. Personlig ønsker jeg at resten av vennene mine snart flytter hjem, og de har vel alle en plan om det.

– Vi er gode på det aller meste. Vi har ekstremt gode restauranter, Uteguiden, 62°NORD, via ferrata, Atlanterhavsparken, bybadet og mye mer. Nå ønsker jeg bare at vennene mine skal komme hjem og se hvor fantastisk det er her.

Så hva må en bra by ha.

– Den må inneholde bykjerne som er tydelig, restauranter, uteliv, gode skoler, eldreboliger, fet variert utvalg av fritidsaktiviteter, idrettslag og et rikt kulturliv med konserter og gallerier.

– Jeg føler Ålesund dekker alt det og de andre tingene en by må ha. Ålesund mangler ingenting.