Til toppen

\ loading=

– Står ovenfor en ekstremt vanskelig oppgave

Supporterne har ropt etter sin Messias i lang tid. I dag ble Kjetil Rekdal mottatt med applaus da han ankom pressekonferansen på Color Line Stadion, men om noen tror en smilende Rekdal kan gå på vann, så var han kjapp med å gi dem en realitetsjekk.

KREVENDE: Kjetil Rekdal la ikke skjul på at det kommer til å bli en svært vanskelig oppgave å berge plassen.

De to cupgullene i 2009 og 2011 ga Kjetil Rekdal legendestatus i Ålesund. Derfor har det ikke vært overraskende at mange i flere måneder har lansert Rekdal som ny trener i AaFK. For selv om klubben lenge hadde troa på Christian Johnsen, som nylig fikk sparken, så var det mange supportere som hadde snudd han ryggen tidlig.

I dag ble Rekdal, som blir sett på som frelseren, presentert på Color Line Stadion sammen med assistenttrener Geir Frigård.

– Nå har vi fått inn to nye trenere, og det viser seg at det ikke bare er populært hos supporterne, men også innad i organisasjonen. Nå blir det viktig å få med oss lokalbefolkninga og supporterne og vise at vi klarer å fylle Color Line igjen, sier en optimistisk styreleder i AaFK, Gunnar Haagensen.

– 30 prosent sjanse

Rekdal var klar i sin tale. Det var ikke snakk om å gi supporterne falske forhåpninger om at nå blir det et tog som raser oppover tabellen.

Men den utfordrende oppgaven som AaFK står ovenfor, er også en av grunnene til at han ville ha jobben.

– Jeg liker utfordringen som det er å ta et lag fra en vanskelig situasjon og ut av det. Å få bruke alle de ferdighetene og kompetansen vi har, til å ta en ekstremt vanskelig oppgave til å bli en oppgave som vi løser, sier Rekdal.

– Jeg tipper det akkurat nå er 30 prosent på å klare plassen. Og det baserer jeg på statistikk, antall kamper som er igjen og avstand opp på tabellen. Men det kan være at allerede etter to kamper så er den prosenten gått opp til 50 eller den kan bli lavere. Hver kamp blir ekstremt avgjørende og det er ikke tid til å teste ut frem eller tilbake, du må treffe på første kamp mot Egersund, at laget fungerer og at vi kan utvikle laget kontinuerlig i hver kamp som kommer. Og vinner kamper. Skal vi det, så må vi score mål. Vi må også hindre baklengs. Nå har det blitt scoret for lite og sluppet inn for mange, så må vi finne balansen i det så fort som mulig, legger han til.

I tillegg til at han liker å ta på seg utfordringer, så var det også andre grunner til at han ville bli sjef på AaFK-skuta.

– Jeg er fra Møre og Romsdal og da har jeg en viss forkjærlighet for lokalfotballen. Hødd, og det er nok ikke like populært at jeg melde om Molde, men det er stas at vi har Hødd, Molde, Aalesund og Kristiansund som er gode klubber jeg har vokst opp med. Så er det vel slik at jeg har blitt bedre siden sist jeg var her, mens Aalesund har blitt betraktelig dårligere. Det er også en grunn til å komme tilbake. Og så er det artig å jobbe med fotball, uansett hvilket nivå du er på. Og her kan du i utgangspunktet bygge laget fra bunn og oppover og så får vi se hvor mye vi klarer i løpet av høsten.

– Må ha 33 poeng

Så hvor stor er faren for nedrykk. Om vi ser på det som har skjedd tidligere, så har 33 lag siden 2001 (da det ble 16 lag i OBOS-ligaen) hatt ni poeng eller færre etter 14 seriekamper.

Kun tre av de lagene har berget plassen. LøvHam i 2005, Strømmen i 2019 og Skeid i 2022. Sistnevnte berget plassen etter kvalifiseringsspill.

LYTTER: Tidligere AaFK-spiss, Erling Ytterland var en av mange som hørte på det Kjetil Rekdal sa.

Fra 2001 til 2016 rykket fire lag ned, mens det fra 2017 ble endret til at to lag rykket ned og lag nummer 14 måtte ut i kvalifisering mot et lag fra Post Nord-ligaen. Laget som har blitt nummer 13, og berget plassen, har tatt mellom 30 og 37 poeng. Mens det i tre sesonger har vært nok med 30 poeng eller mindre.

Likevel ser man at laget som har tatt kvalifiseringsplassen (lagene i parentes) har tatt 33 poeng i tre av syv sesonger.   

2017: Jerv berget seg med 32 poeng (Fredrikstad 26)

2018: Jerv 35 poeng (Åsane 33)

2019: Strømmen 30 poeng (Notodden 25)

2020: Grorud 34 poeng (Stjørdals-Blink 33)

2021: Grorud 31 poeng (Stjørdals-Blink 31)

2022: Åsane 32 (Skeid 28)

2023: Mjøndalen 37 (Hødd 33)

– Vi må ha minimum 33 poeng. Så kan en selvsagt ha flaks at ett av de andre lagene sprekker. Om vi ser på terminlista, så har vi ni bortekamper hvor vi møter stort sett lag på toppen og ned til midten. Det blir beintøft, så vi må ha mange seire på hjemmebane. Og at oppgjørene mot lag nær oss på tabellen som Åsane, Levanger, Start, Mjøndalen og Sandnes Ulf vil ha ei ekstrem betydning.

Skal hente forsterkninger

Supportere ønsker alltid nye spillere, og de kommer til å bli hørt.

STYRELEDER: Grunnar Haagensen.

– Christian Johnsen ønsket åtte spillere i vinduet. Kjetil svarer med at vi klarer å skaffe åtte som er på nivå med dem som er der allerede. Det er ikke noe poeng i. Så det handler om å skaffe færre, men kvalitetsspillere som også kanskje er eldre, sier Haagensen.

– Det er viktig at trenerne får se nærmere på dem vi har og samtidig jobbe med forsterkninger. Penger skal vi alltid kunne skaffe, vi er jo sunnmøringer, så vi har nå gøymt unna noe. Det betyr så mye å stå, at det ville vært en katastrofe å rykke ned, for da mister vi akademiet, legger han til.

Nå blir uansett fokuset å ligge på treningsarbeidet.

– Det er å ha kvalitet på trening. Trene som vi ønsker å spille i kamper. Det er det viktigste i tiden som kommer, sier Frigård.

Det er også lenge til første kamp. For bortekampen mot Sandnes-Ulf 20. juli er blitt flyttet til 14. august på grunn av landslagsuttak.

– Vi får ei uke mer med trening og vi får en treningskamp til. Vi får ei uke mer etter at overgangsvinduet har åpna. Det er en fordel at vi har landslagsspillerne på både kort og lang sikt. Vi er litt heldig i at vi ikke skal spille før 27. juli, så vi får to treningskamper og tre uker med trening, så da skal vi klare å få noe på plass, sier Rekdal.

– Nå må vi kartlegge de spillerne vi har, og få mest mulig ut av dem. Jeg er overbevist om at de er bedre enn ni poeng på 14 kamper. Det er en grunn til at de har ni poeng, og det må løses.

Første kamp blir mot Egersund 27. juli på hjemmebane.

– Kampen mot Egersund er cupfinale nummer én. Taper vi den, så vil presset øke suksessivt til neste kamp. Vi må ta en kamp om gang.

Til slutt frir han til alle som har hjertet sitt i AaFK.

– Vi håper å få Ålesund by, Sunnmøre og de som er utenfor Sunnmøre til å støtte opp om laget, både på borte- og hjemmebane. Og hjelper oss til få ut noen prosent ekstra.

NY TRO: Fredrik Friberg (nr to fra høyre på fremste rad) er en av de som har fått troen tilbake med Kjetil Rekdal bak roret.
FOLKSOMT: Det var mange som hadde møtt opp på pressekonferansen.
DISKUTERES: Det er mange med sterke meninger som ventet på Kjetil Rekdal.
ANKOMMER: Kjetil Rekdal på plass på Color Line etter en lang kjøretur fra Østlandet.
SPENT: Flere ventet spent på hva Kjetil Rekdal hadde å si.
MANGE: Både fans, presse og frivillige møtte opp.
PRESSEKONFERANSE: Gunnar Haagensen, Kjetil Rekdal, Geir Frigård og Tarjei Tarjei Gjendemsjø Omenås var til stede på vegne av klubben.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!