
For en glede og fryd. Hele tiden, og for alt som skjer på sommerleiren til NFU – Norsk Forbund for Utviklingshemmede Ålesund, Sula og Giske.
Svært populært
Denne og forrige uke var det nemlig sommerleir, og med et absolutt akseptabelt vær.
-Den første uka var det for de yngste, og nå de eldste, sier Janne Muri som er leder for lokalavdelingen.
Og gjett om sommerleiren er populær.
-Vi kunne faktisk arrangert dette flere ganger. For her fylles de femten plassene opp svært raskt, forteller hun.
Og det er en påkostet sommerleir, og slik må det være når deltagerne skal kose seg maks.
-At vi kan gjennomføre dette, gratis for alle som deltar er på grunn av sponsorene Stiftelsen Kjell Holm, Sparebanken Møre og Sparebanken Vest. De har fullfinansiert det hele, og Lasse Hoel har organisert innholdet sammen med et team av supre ledere, sier hun.
Kjærkomment tilbud
Janne Muri sier det er få tilbud til spesielt den eldste gruppen utviklingshemmede, men på sommerleiren får femten være med på et svært innholdsrikt program.
-Innholdet må jo passe for alle deltagerne, for alle er ikke like, men har forskjellige utfordringer. Det har imidlertid gått bra, også for de med de største utfordringene, sier hun.
-Det hele begynte på en bondegård?
-Ja. Programmet var likt både for de yngste forrige uke og gjengen som nå har siste dag. Og vi begynte på Støbakkvik gård på Godøya der de fikk møte dyrene og oppleve aktiviteten på gården.
-Dag to var det Bybadet og bading som sto på programmet, og alt skjer fra klokken 10.00 til 14.00 hver dag, med innlagt matpause.
Onsdag var det roing og andre aktiviteter på Sunnmøre museum. Torsdag ble det bading og padling med sup, kano eller kajakk, og grilling i gapahuken.
Fredag er det besøk på Sportsparken på Vegsundet. Så programmet er svært variert, forteller hun.
Fem ledere er med i de to gruppene, men også folk fra Støbakkvik gård, Viti, Bybadet og Skattkammeret er med for både å undervise og assistere.
-Båtene er av typen Snibetning, og dette er kopier av de gamle båtene, forteller Ane Havnegjerde hos Viti, som er i full gang med å lære deltagerne å ro de to båtene som skal brukes på turen gjennom Nørvasundet.
-Ikke vær redd. Nå skal vi kose oss, sier Ane til deltagerne, som i begynnelsen har en liten tendens å ro i hver sin retning. Altså å snu på ”femmøringen”.
Men snart har de åtte på hver båt fått taket på roingen. Assistentene fra Viti er med og sørger for takt i roingen.
Glede og mestring
Dagen etter høres gledesrop og små hyl nede på Stafsethneset.
Det bades både frivillig og litt ufrivillig. For supbrettene som gjengen hos Skattkammeret har med seg krever litt balanse. Og da blir det raskt en tur uti vannet, men mestringsgleden er enorm, for dette er ikke enkelt for noen av oss.
Kirkens Bymisjons Skattkammeret har fylt opp varebil og henger både med brett, kanoer og kajakker. I tillegg til andre aktiviteter som kan gjøres på land.
Den vakre stranda og den enorme gapahuken til Sunnmøre Friluftsråd er basene. For i gapahuken grilles burgere i vilden sky, og ikke lenge etter måltidet er alle tilbake på stranda for nye utfordringer.
I to uker er det skapt varige sommerminner for en herlig gruppe barn og voksne, som ikke legger skjul på fryd og glede.
Her er vår bildeserie fra to av dagene.