Til toppen

\ loading=

Skal ha fram skjønnheten i rotunden

Denne måneden holder Løvenvold Theater stengt. Den tiden skal kunstnertrioen bruke på å få fram igjen skjønnheten i rotunden.

Det er høyt under taket der kunstnerne Bent Erik Myrvoll, Ivan Dujmusic og Randi Kristin Emblem jobber seg fram millimeter for millimeter.

Bent Erik “Bentus” Myrvoll (t.v) har med seg bildekunstnerne Ivan Dujmusic og Randi Kristin Emblem på det omfattende arbeidet.

Fram med skjønnheten

I sommermåneden er det nemlig stengt på ærverdige Løvenvold Theater, og Bent Erik Myrvoll, som også sto for restaureringen inne i salen, har fått i oppdrag med å igjen bedrive magi.

For her skal tidligere tiders skjønnhet fram i lyset igjen.

-Dette er jo et av få totalfredede bygg i Ålesund, så her må vi gå fram forsiktig, sier Bent Erik ”Bentus” Myrvoll. Og med seg på laget har han altså Randi Kristin og Ivan.

-Vi er alle tre bildekunstnere og skal jobbe sammen et par uker. For her er det 80 prosent rengjøring og 20 prosent restaurering, sier Randi Kristin.

Dampen og det syntetiske stoffet er en egen teknikk som får år med møkk til å feste seg og forsvinne.

Egen teknikk

Foajeen, som blir kalt rotunden er altså rom nummer to etter en har gått inn døra.

-Det er mye skit, men vi bruker samme metode som vi brukte inne i salen, en egenutviklet metode med damp og et syntetisk stoff der skitten binder seg, sier hun og viser fram eksemplene før og etter.

Mange vet fra før at loff er et vidunderbakverk når det kommer til å restaurere gamle malerier. Men noen bakere er de ikke, så det selvproduserte produktet en kanskje kan si er en kunstig loff kommer godt med.

-Fargen i selve rommet er en varm farge, lys oker. Den skal vi få fram, og nå et par uker får jeg hjelp fra Ivan og Randi Kristin. Deretter blir det litt mer jobb alene, forteller Bent Erik.

Slik ser den kunstige “loffen” ut før og etter bruk. Gjett hva som er hva.

-Vi må inn i alle kroker og står på stillas for å komme til over alt, og det er en grov murpuss med mange groper, sier Ivan, som nok tror taket blir mest utfordrende.

-Det er også malerier i taket, i tillegg til det mer detaljerte veggmaleriet, en freske. Alt skal bli flott når vi er ferdig. Men hele veien må vi være forsiktig slik at vi ikke drar med oss pigmentene som skal være igjen, sier Bent Erik.

Det er fylkeskommunen som finansierer arbeidet, etter at fylkeskonservatoren, som har oppsyn med huset, godkjente arbeidet.

-Skal dere ta den ytterste gangen, der billettluka sto også?

-Det rommet står ikke på planen nå, men blir et eget prosjekt. Nå ser vi fram til å få fram skjønnheten i rotunden, forteller Bent Erik Myrvoll.

Her har trioen laget et skille der det kommer klart fram før og etter behandling.