Til toppen

\ loading=

Cruisediskusjonen må komme den

Spørsmålet er bare når og hvordan, ikke hvorfor.

Cruisebåter på besøk i Ålesund, som gjerne betyr påfyll av byliv, aktiviteter og for mange økt omsetning. Men trafikken gir også kime til diskusjon. Skal for eksempel alle de store skipene få ligge på Sørsida? Eller kan vi finne andre steder? 

Cruiseturistene har kommet for å bli. Hvertfall for ei god stund. Rederiene og verftene står på hodet for å gjøre skipene miljøvennlige, mens havnene legger til rette med både landstrøm og gode opplevelser. Det går fremover. Etter pågangen å dømme, blir det ikke mindre, men heller mer trafikk. Enda flere som ønsker å oppleve Norge og Ålesund på denne måten.

Vi har laget mange innlegg om hva dette gjør med byen vår, og det er uten tvil noe som er med på å tilføre deilig byliv, ikke bare om sommeren, men nå nesten hele året!

Flere av byens butikker og aktører er også utelukkende positive til den økte omsetningen de besøkende fører med seg.

Men noen sliter også med pågangen det gir. Da handler det gjerne om manglende tilrettelegging på land, som god skilting, økt busstrafikk på trange veier og mangel på offentlige toalettfasiliteter. Men der skal det ikke mer til enn at det allerede burde ha vært løst.

Sånn ser det ut fra utkikkspunktet på Fjellstua på dager med to skip til kai.

Spørsmålet er hva vil vi som by totalt sett? Hva er en god balanse?

Når vi nå også bygger Sørsiden, så ligger diskusjonen der som et aldri så lite spøkelse. Elefanten i rommet som noen liker å si, og gjerne sier høyt, i forumer der saken diskuteres.

Spørsmålet er ikke lengre om vi skal ha cruiseturisme eller besøk av skip. Det store spørsmålet er kanskje om vi som by er tjent med å ha de liggende der de ligger i dag. I strålende sol, nesten midt i Brosundet?

Vil det for eksempel gå sammen med planene om en helt ny bydel? Spør de som allerede investerer i hotell på Sørsida, eller beboere i Nedre Strandgate.

Gjentatte tilbakemeldinger fra våre lesere gjør at vi ønsker å løfte diskusjonen for å spørre:

– Hva om?

Hva om vi klarte å flytte store deler av skipene til Flatholmen? Er det mulig? Hva om vi kunne benyttet havnefasiliteter i Giske som avlastning for de største båtene? Hva om vi fant visjonen og planene som gjorde at fremtiden så litt annerledes ut enn at cruiseskipene får orkesterplass til å kaste skygge på potensielt gode bo- og bymiljøer?

Det vil nok koste, og vi må tenke annerledes. Ja, vi må kanskje bygge mer kai, men vi tror at det vil kunne lønne seg. At det må inn i regnestykket. Vi tror det vil være mulig. Vi tror det er en fremtidsrettet tanke for en by som vil være noe annet om 20 år enn den er i dag. Eller? Hva tenker du?

Fjellstua er en av de populære destinasjonene når cruiseskipene besøker Ålesund by. Noen av gruppene, som bestiller på forhånd, legger gjerne igjen godt med penger. Men det gjelder ikke alle. 
Cruisepassasjerene er uten tvil med på å fylle byen med liv i gatene, hele året.

 

Dette er utsikten fra Quality Hotel Waterfront når AIDAbella ligger til kai.
Vi liker at Ålesund er en populær destinasjon. At vi er en av de største cruisehavnene i landet. Vi elsker det egentlig, men vi vil gjerne at vi da også skal være gode på det. Best på tilrettelegging på en god måte.