Til toppen

Bjørn skulle aldri tilbake #flyttertilålesund

Aldri er et veldig sterkt ord. Og de fleste av oss har brukt det med stor overbevisning. Så også med Bjørn. Ålesund var et tilbakelagt kapittel. Helt til en dag i påska 2018.

jørn Dag Frøsøye Hatmosøy Eilertsen var helt ferdig med Ålesund by. Trodde han.

Jørn Dag Frøsøye Hatmosøy Eilertsen var helt ferdig med Ålesund by. Trodde han.

(Av: Nils Jarle Sætre)

Navn: Bjørn Dag Frøsøye Hatmosøy Eilertsen
Alder: 57
Sivilstatus: Gift
Yrke: Gründer, forretningsrådgiver, investor
Utdanning: Informatikk, Universitetet i Bergen

En ekte bygutt. Det kan man trygt si om Bjørn Dag Frøsøye Hatmosøy Eilertsen.

– Jeg har bodd i Fagerlia, Steinvågen, Gåseid, Åse og Nørvegata, sier Eilertsen, som er født i Oslo og bodde seks år i Tromsø i den tidlige barndommen, før hans mor ble lei av snøen og mørket og flyttet tilbake til hjembyen sin Ålesund.

– Flytting har vært en stor del av livet mitt. Totalt sett har jeg nok flyttet 30 ganger, som kanskje ikke er så rart, for jeg kommer fra en familie med rastløse gründer-gen.

(Fortsetter under)

På tur til Smøla.

På tur til Smøla.

Var ferdig med Ålesund

Etter å ha trasket rundt i Ålesund frem til han var 19 år, hadde han fått nok.

– Etter tre år på videregående skole i byen kunne jeg ikke komme meg raskt nok ut av byen.

– Jeg følte meg ferdig med Ålesund. Jeg var veldig lei av byen, for det skjedde absolutt ingenting. Og vi gjorde det samme uke inn og uke ut. Vi gikk på Mølla på torsdag, Keiseren fredag og lørdag, og så leide vi Moviebox for å se filmer søndag. Det var få andre impulser.

Da ble et valg tatt. Han var helt ferdig med Jugendbyen.

– Jeg kjedet meg og bestemte meg for at jeg aldri skulle tilbake til byen igjen. Og siden den gang ble det kun til at jeg dro tilbake på korte turer for å besøke familie og venner.

Han er glad han gav Ålesund en sjanse. Byen har endret seg mye og med hus på Fjelltun, bylivet og naturen tett på ser det ut til at Bjørn Dag Frøsøye Hatmosøy Eilertsen har landet.

Han er glad han gav Ålesund en sjanse. Byen har endret seg mye og med hus på Fjelltun, bylivet og naturen tett på ser det ut til at Bjørn Dag Frøsøye Hatmosøy Eilertsen har landet.

Han dro først sørover langs kysten.

– Jeg dro til Bergen og studerte informatikk og flere andre fag. Der fikk jeg også min første jobb, og det som faglærer på en videregående skole. Totalt ble jeg i Bergen i seks år. På den tiden begynte å reise utenlands og siden har jeg nok besøkt over 100 land. To av de lange reisene mine gjorde jeg allerede mens jeg bodde i Bergen og på slutten av 80-tallet var det ikke så vanlig med backpacking jorden rundt.

Bodde i Nicaragua og Frankrike

Det bidro til at rastløsheten våknet for alvor.

– Jeg pakket ikke opp sekken en gang etter jeg kom hjem, i tilfelle jeg skulle ut på ny tur. Først dro jeg til Nicaragua og bodde der i et halvt år hvor jeg jobbet med et Norad-prosjekt. Det var veldig spesielt å leve tett på og sammen med fattige bønder i et land utarmet av krigen mellom sandinistene og USA-støttede Contras, sier Eilertsen.

Da han kom tilbake til fedrelandet gikk turen over fjellene til Oslo hvor en ny bransje skulle forme arbeidslivet hans.

(Fortsetter under)

17. mai i Ålesund sentrum.

17. mai i Ålesund sentrum.

– Jeg begynte med IT og det har jeg gjort siden. Først hos de større konsulentselskapene. Etter hvert startet jeg opp flere selskap selv. De mest kjente selskapene fra denne tiden er nok Amende AS og EasyQuest AS. Det er kanskje ikke så mange som har fått med seg at jeg også har drevet rekrutteringsbyrå, interiørbutikk og gitt ut egen bok på eget forlag. Legger du til alle de andre selskapene jeg har dratt i gang, så jeg kan nok kalles for en serie-gründer.

– IT-selskapet Amende ble kjøpt opp av det svenske selskapet KnowIT, mens det andre, Konsulentselskapet Enso, har vi bygget stein for stein siden 2016. Vi nærmer oss 30 ansatte og jobber for noen av Norges størst kundemiljøer.

I Oslo bodde han i totalt 30 år, og det er kanskje ikke så overraskende at han etter å ha solgt Amende, så forlot han hovedstaden for en stund.

– Jeg dro til Frankrike og kjøpte et hus fra 1800-talet som jeg pusset opp helt alene. Det gjorde jeg om til et familiehotell med seks rom, kunstgalleri og jazzscene. Jeg levde drømmelivet i to år.

- Vi skulle se både havet og fjellene. Det fikk vi på Fjelltun kun en spasertur fra Ålesund sentrum.

– Vi skulle se både havet og fjellene. Det fikk vi på Fjelltun kun en spasertur fra Ålesund sentrum.

Påsketur til Ålesund

Men så kom den snikende på nytt. Rastløsheten.

– Jeg var ikke klar for å bli «expat» (Red: En expat er en person som midlertidig eller permanent er bosatt i et annet land enn det landet personen opprinnelig kommer fra) i så tidlig alder. Jeg dro derfor tilbake til Oslo og startet jeg opp Konsulentselskapet Enso. Og det gikk bra veldig fort med spennende kunder innenfor bank og finans. Den jobben tok jeg også med meg og flyttet til India hvor jeg bodde i syv måneder før jeg tok en kjapp tur innom Oslo igjen.

Da er vi i 2018. Og plutselig kom Ålesund på radaren. Stedet han aldri skulle bo igjen.

– Jeg har alltid kalt Ålesund for hjemmet mitt. Jeg sa at jeg skulle hjem for å besøke min mor.

– Jeg styres av tilfeldigheter og impulsivitet. Jeg var på besøk hos min mor i påsken det året, og brukte den tiden til å rusle litt i «barndommens gater». Jeg gikk rundt i byen hvor jeg møtte spennende folk, og jeg så at byen hadde utviklet seg innenfor både kultur og mat. Og ikke minst oppdaget jeg et spennende businessliv. Jeg ble veldig nysgjerrig på byen og dagene her gikk veldig fort.

– Så det endte med at jeg kjøpte ei leilighet før jeg dro.

Maskinen er alltid med for den rastløse seriegründeren. Men han vet å finne de gode lukene. Her fra Stryn.

Maskinen er alltid med for den rastløse seriegründeren. Men han vet å finne de gode lukene. Her fra Stryn.

I dag bor han i et hus på Fjelltun.

– Etter at vi giftet oss var vi klare på at vi skulle se både sjøen og fjellene. Jeg er overbevist om at jeg bor på en av de flotteste tomtene, midt i en grønn oase. Utsikten er helt vanvittig, og en slik utsikt i Oslo ville nok være verdt 3-gangen.

Startet tre nye selskaper

Først gjorde han et forsøk på å lage et datterselskap av Enso, men det viste seg vanskelig å finne tilstrekkelig god nok kompetanse. Deretter stiftet han et regnskapsbyrå i 2020.

– Da startet en ny reise. Og jeg startet opp et selskap i en bransje som jeg hadde null erfaring fra bortsett fra å være en kunde og jeg gjorde det en uke etter at Covid brøt ut. Dette gjorde jeg sammen med kona min Linda, som er regnskapsfører samt en tredje partner. I løpet av to år så vokste selskapet til elleve ansatte og 250 kunder, så det gikk veldig bra. Satsningen ga ringvirkninger langt utenfor Ålesund, for vi fikk kunder fra hele Norge.

– Jeg er nå ute av det selskapet og jobber nå med to andre prosjekter: Forvaltningsgruppen som tilbyr nettopp forvaltningstjenester til boligselskaper, og Edge Kayak Design. I Edge Kayak Design skal vi produsere en sunnmørsk kajakk og vi har allerede bygd en prototype. Vi forventer at kajakken er på markedet i løpet av sommeren 2023. Dette er et av de mest spennende prosjektene jeg har vært med i. Vi skal produsere en nyvinning for kajakkfolket. Vi er også med som semifinalister i årets Næringsteft. Vi håper å gå hele veien til finalen, men det er mange flinke gründere med i år.

- Jeg er opptatt av raushet, annerledeshet, skaperkraft og at det er rom for å skinne. Det bygger man en by på, sier Bjørn Dag Frøsøye Hatmosøy Eilertsen godt plassert i sofaen hos Hotel 1904.

– Jeg er opptatt av raushet, annerledeshet, skaperkraft og at det er rom for å skinne. Det bygger man en by på, sier Bjørn Dag Frøsøye Hatmosøy Eilertsen godt plassert i sofaen hos Hotel 1904.

– Har rastløsheten fått ro?

– Ja, det har den. Jeg har giftet meg og blitt bonuspappa til ei jente på syv år. Sønnen min på 26 år har flyttet til Ålesund. Jeg sitter ikke lenger og planlegger utenlandsreisene.

– Men det høres helt fælt ut når jeg sier det neste jeg skal si. Jeg har faktisk blitt satt. Men det er vel på tide.

– Det viktigste er folkene.

Han har reist mye, bodde mange steder i forskjellige kultur, men han er klar på hva en bra by må inneholde.

– Det er noe som endrer seg med årene. På 80-tallet var det «life in the fast lane». I dag er jeg opptatt av andre kvaliteter. Det viktigste en by kan by på er folkene. Jeg er opptatt av raushet, annerledeshet, skaperkraft og at det er rom for å skinne. Det bygger man en by på.

Hva så med janteloven.

– Jeg har prøvd å unngå å snakke om det i dette intervjuet. Når jeg snakker om at folk må få skinne, så vet jeg at historisk så har janteloven vært til stede i Ålesund. Hvem har ikke fått den nasale: «Kem e det du tror at du e?» slengt sin vei. Den har jeg vokst opp med, for jeg har ofte stukket hodet mitt frem. Men det har ikke plaget meg. Det har jeg ikke brydd meg om. For jeg vet hvem jeg er. Jeg vet hvor jeg skal. Men selv om janteloven var sterk, så er den ikke så sterk som den var. Her er en annen raushet her nå.

– Men her mangler et matmarked. Vi har så mye god mat her oppe som vi kan være stolt over, men hva gjør vi med det? En ting er at man kan kjøpe mat, men man kan også spise mat der, så da blir det noe sosialt over det. Jeg er glad i musikk, så jeg skulle ønske det var rom for lørdagsjam. Det kommer forhåpentligvis.

Han er i dag glad for at han i påska for 4,5 år siden gjorde noe han ikke hadde vurdert de 30 årene før. Å gi byen en sjanse.

– Jeg så byen med nytt og åpent blikk. Og det handlet om å se mulighetene. Det gjorde jeg også med en gang. Og jeg ga Ålesund den samme sjansen som jeg hadde gjort med de andre stedene jeg har bodd i mitt voksne liv.

LES HELE SERIEN! 

Om prosjektet og serien “Derfor flyttet vi til Ålesund”

Falt pladask for studievalg

Kjærligheten sørget for Ålesund-retur

Falt for Ålesund sentrum

Et rom gjorde at han flyttet til Ålesund

Flyttet hjem for å overta sjefsstolen

Naturen dro Fredrik til Godøya og Ålesund

Falt for den norske familiekulturen

Fra Mexico til Ålesund

Kompiser tok han til Ålesund