Til toppen

\ loading=

Bestem deg Ålesund!

- Hvorfor kan de ikke bare komme i gang med byggingen på Sørsida da? Spurte han meg i gangfeltet. En av byens politikere. – Spør du oss? Det er jo sannelig du som sitter på det svaret, sa Bypatrioten kjapt. Vi er nemlig en av flere aktører som føler vi står i spagat på fortauskanten om dagen. Og det er flere med oss.

Hvor skal vi Ålesund?

Det er nemlig mange gode krefter som venter på å kunne bidra så fort man bare blir enige om veien fremover.

Før det skjer det lite. Nå virker det som at ting står i stampe selv om planen har vært vedtatt i snart 10 år. Kommer broen på plass? Får vi bygget boliger? Får vi plass til fiskebåtene? Byen må bestemme seg, tør vi å si høyt. Gjerne før mange mister både troen og pågangsmotet!

Så kommer saken i Sunnmørsposten. Som forteller at der nå skal være eierskapsmøte kommende mandag. Der nettopp dette er tema. Der det kommer frem at tiden begynner å renne ut for endelig avgjørelse for bruk av tunnelmassene fra Lerstad.

De er begge eid av Ålesund kommune. Sørsida Utvikling AS og Ålesundregionens Havnesvesen. Sentrale aktører nå som byen står på terskelen til å gjennomføre den største transformasjonen siden bybrannen i 1904. Det begynner å bli noen år siden.

Nå har man muligheten til å ta bestemmelsene som tar byen inn i fremtiden. Der vi kanskje får til både og. Ikke bare det ene eller det andre, som den offentlige debattene kan se ut som. Men da må man også ta noen overordnede beslutninger. Og den ballen sender vi til byens politikere. Som eiere.

Denne byen har gjennom historien levert mye rart på mange gode og mindre gode kompromiss og dispensasjoner. Og sånn trenger det ikke være. Nå har vi muligheten Ålesund. Å ta det fra ende til annen. Men da må alle ville. Noe må kanskje vike, noe tilpasses, noe bli helt nytt og noe kanskje bevares. Men det skjer nå, og man må lene seg fremover. Sammen. Hva får vi til sammen? På kort og lang sikt.

Vi må bestemme oss. Om mye. Hvor mange turister ønsker vi her, hvor kommer de fra og ikke minst hvordan. Skal vi være verdens største cruisehavn, eller holder det med en båt om dagen? Vi vet at der er utredning på gang om hvor vi skal gjøre av skipene, men ingen sier foreløpig noe om hvor mange de skal være. Hvilke arealer har vi? Hva skal de brukes til. Hvor skal vi bo og hvor søker fiskebåten nødhavn? Skal vi jobbe etter det som er bestemt og vedtatt eller skal vi holde på med enkeltbeslutninger der vi styrer etter vindretningen og dagsformen?

Nå må vi være modige og kloke samtidig. Vi skal ta vare på og vi skal utvikle verdens beste by med plass til folk, båter, fastboende og tilreisende. Ikke enten eller. Vi tror løsningen ligger hos mange av som allerede er involvert, men som vi plukker det opp på fortauskanten, så er det på tide at noen setter seg ved enden av langbordet og floker opp i det som minner om enda flere omkamper.

Alternativet er at de som sier «det går ikke» får rett, og det har sjeldent vært det som har ført til endring, vekst og utvikling. Som vi virkelig trenger!

Hvor vil vi når vi sier vi skal utvikle denne delen av byen? Er det enten eller, er det kun for eller imot, eller kan vi med gode grep og samarbeid få til enda mer? Få plass til alt det vi trenger for å møte fremtiden på en god måte, spør vi i Bypatrioten.