Til toppen

Adopterte hagen bak Aspøy Omsorgssenter

Det er nok ikke hver dag en hage blir adoptert, men Rotary Young Aalesund har rett og slett adoptert hagen i bakgården til Aspøy Omsorgssenter. Nå er det yngre krefter i sving for å få bukt med ugress og få frem vakre vekster til glede for beboerne. Her skal endelig hagen bli som ny!

– Det er utrolig kjekt å ha et prosjekt som dette, vi ser jo hvor glade beboerne på omsorgssenteret blir! sier denne flotte buketten, da Bypatrioten fikk bli med på en dugnadsøkt i hagen bak Aspøy Omsorgssenter. F.v: Elisabet Lønset, Adrian Krogsæter, Rolf Skarsvåg, Max Ferdinand Kipperberg, Silje Kristine Muri og Martine Bjørkavåg.

Hagen på Aspøy Omsorgssenter ble grunnlagt av Marit Madsen, noen år tilbake. Hun holdt på med det gode hagearbeidet flere år, sammen med en gruppe andre frivillige hageentusiaster og beboere på omsorgssenteret. Men etter ildsjelene måtte si fra seg ansvaret, har den vakre hagen sakte, men sikkert blitt gjemt bak løvetann og annet ugress.

Ønske fra en pårørende

Tidligere i år la en av de pårørende på omsorgssenteret, Marit Brunstad, ut et Facebook-innlegg hvor hun etterspurte noen som kunne tenke seg å ta i et tak og bringe hagen tilbake til det fine samlingspunktet den en gang var. Og heldigvis skjedde dette på samme tid som Rotary Young var ute etter et prosjekt, hvor målet var å få gi noe tilbake til samfunnet.

– Vi hadde snakket en stund om å finne et prosjekt vi kunne ta på oss, og ble utfordret av lederen i Aalesund Rotaryklubb, Berit Westad, om ikke vi kunne hjelpe til med hagen bak omsorgssenteret. Det ville vi selvsagt, og gikk i gang med prosjektet 5. mai. Det første målet var å få hagen fin til 17. mai, forteller Max Ferdinand Kipperberg, som er nåværende leder i Rotary Young Aalesund.

Max Ferdinand Kipperberg har ledet Rotary Young Aalesund i litt over et år. En satelitt-klubb som ble startet i 2022.

Satelitt-klubb for yngre krefter

Rotary International er verdens største frivillige organisasjon, som forener ledere fra næringsliv, frie yrker og offentlig virksomhet. Organisasjonen jobber for å fremme velferd, høye etiske normer i alle yrker, og ønsker å bidra til å bygge samhold og fred i verden. I de ulike lokale Rotary-klubbene, jobbes det med ulike samfunnsprosjekt for å tilføre verdi tilbake til samfunnet. Aalesund Rotaryklubb ble stiftet i 1929, og ledes i dag av Berit Westad.

For litt over et år siden ble den yngre garde oppfordret til å starte en egen satelitt-klubb av lederen i Aalesund Rotaryklubb, med mål om å rekruttere flere unge medlemmer til organisasjonen.

– Det er ikke til å stikke under en stol, at vi som er under 40 år har vært litt i undertall i Aalesund Rotaryklubb. Det er alltid viktig for videre drift at man får inn yngre krefter, som kan ta med verdiene og fortsette det gode arbeidet som ligger til grunn. Derfor ble Rotary Young Aalesund etablert, rett rundt påsketider i 2022, forteller Max Ferdinand.

Kjekt å gi glede tilbake til samfunnet

Under praten vi hadde med den arbeidsomme gjengen, ble det veldig tydelig at dette er noe som gir dem energi og samtidig er meningsfullt.

– Vi er en god gruppe som er her mer eller mindre fast, så ofte vi kan. Det er nærmest blitt en samlingsplass for oss, i en periode hvor vi ikke ellers har faste møter i Rotary Young. Når vi kan samles her, gjøre noe godt for beboerne og samtidig ha det kjekt sammen, er det mer sosialt og kjekt enn det er arbeid, smiler Max Ferdinand.

– Her er en plante jeg aldri har sett før, sier en av dem, mens hun titter opp fra plantekassene i hagen.

– Så må vi legge til at omsorgssenteret også lar oss få bruke hagen som samlingspunkt, at vi kan møtes her å grille for eksempel, det er vi veldig takknemlige for. Selv om det i bunn og grunn handler om at vi ønsker å gi noe tilbake til samfunnet, supplerer Elisabet Lønset, som trer inn som ny leder for Rotary Young Aalesund til høsten.

Har dere grønne fingre, alle dere som er her i dag?

– Hehe, nja. Noen av oss er nok ekte hageentusiaster, mens andre er mer under opplæring kan man si. Men det viktigste er at vi alle er lærevillige og ønsker å gjøre hagen bedre enn den er nå. Vi har kommet godt i gang, selv om det fortsatt er en del arbeid som gjenstår, forteller Rolf Skarsvåg.

– Hva er planene videre for hagearbeidet da?

– Vi skal fortsette å få frem igjen de flotte plantene som vokser her, og selvsagt plante flere nye vekster. Og så må vi fortsette på å renske opp både gangvegene, få vekk mye av ugresset og gjøre det skikkelig koselig til beboerne og de ansatte som er her på omsorgssenteret, smiler Elisabet.

– Vi ser en god effekt av det vi har fått gjort til nå, så det lover godt for de neste hage-øktene vi skal ha fremover, legger Max Ferdinand til.

– Herlighet, det gror jo igjen så fort. Her må vi ta vekk mer løvetann, smiler Silje Kristine Muri.

Takknemlige pårørende og beboere

Pårørende Marit Brunstad forteller at hun er utrolig takknemlig for at de flotte ungdommene har valgt å ta på seg hagen som prosjekt, og at det ikke bare er hage-glede de sprer til beboerne på Aspøy Omsorgssenter.

– Jeg er så imponert over at denne gjengen har hoppet inn i prosjektet, og tatt tak i det som egentlig er en veldig fin hage. Det gjør en forskjell både for oss som er pårørende og for beboerne her. De viser et stort engasjement, er blide og i tillegg er de veldig gode med beboerne. Det er også verdt å nevne at Aspøy Omsorgssenter har to ildsjeler blant de ansatte som også har plantet frø inne, som senere skal få komme ut i hagen, forteller hun.

Og det skal jammen sies, bare på de få ukene denne arbeidsgjengen har holdt på, har det skjedd underverker i den nokså gjengrodde hagen. Gangvegen har blant annet fått tilbake nærmere 40 cm i bredden, og blomstene kommer bedre frem i sin vårlige drakt.

Gress og mose har tatt over litt av bredden på gangvegene i hagen, men Max Ferdinand tar spaden fatt og får den frem igjen.

– Det er i tillegg veldig kjekt å se og høre at beboerne har begynt å bruke hagen mer igjen, sier Max Ferdinand. – Det er faktisk det viktigste med dette prosjektet.

Rotary Young Aalesund avholder sine møter annenhver onsdag (i partallsuker) fra kl. 19.30 til kl. 20.30, på Rebellhuset i Kongens gate. Om du vil vite mer om hva Rotary Young Aalesund er opptatt av og får være med på, forteller de at du kan ta en titt på Instagram-kontoen deres. Gjennom denne kontoen kan du også komme i direkte kontakt med denne kjekke gjengen, om du er nysgjerrig på om dette er noe du kanskje kunne tenke deg å bli en del av.

 

Det er både fin prat, latter og gressløk-smaking som pågår i kulissene, når denne gjengen arbeider i hagen.