Til toppen

Åpningsfest for nytt flerbruksrom i fengselet

Et samarbeid på tvers av to etater har skapt et etterlengtet tilbud til de innsatte i Ålesund Fengsel.

Sangeren Zalon Thompson kom helt fra London, for å underholde under åpningsfesten. Med seg hadde han tre musikere fra Oslo.

I ett år har Ålesundbibliotekene og Ålesund Fengsel samarbeidet om å skape et fellesområde som skal gi de innsatte en liten flukt fra hverdagen. Og i dag ble det nye flerbruksrommet «Loftsstova» åpnet med taler og fengende musikk.

– Det er veldig rørende, for det er to etater i kriminalomsorgen og biblioteket som har jobbet veldig tett sammen i lang tid for å få dette på plass. Det vi har fått til her er et glimrende eksempel hva man få til om man setter mennesket i sentrum, sier biblioteksjef Nesteren Hasani.

– Samarbeidet har vært veldig bra, så bra at det er vanskelig å sette ord på det. Vi startet opp for ett år siden, og da måtte jeg forklare hva et bibliotek er. At det er så mye mer enn det å ha bøker tilgjengelig. De har snudd seg rundt og etablert det på veldig kort tid, legger hun til.

Føler stolthet

Dette rommet blir så mye mer enn et sted hvor man kan sette seg ned å lese.

God stemning i den nyåpnede “Loftsstova”.

– Jeg tenker at det moderne bibliotek skal være et koselig og levende sted, et sted man ønsker å være kreativ, men også et sted hvor man skal føle fellesskap. Det er essensielt for alle mennesker, uansett hvilken situasjon man er i, sier Hasani.

– Jeg håper de leser litt, men først og fremst at dette er et sted de vil føle seg trygge og får utfolde seg kreativt, om det er skrive eller rappe. Lesing er ikke det viktigste, for et bibliotek skal ikke ha det som sitt eneste fokus. Det viktigste er å skape en sosial arena, legger hun til.

Det er de innsatte selv som har gjort mesteparten av jobben med å sette i stand rommet.

– Det er helt fantastisk å få på plass et så flott aktivitetsrom for de ansatte. Og det er i tillegg sårt tiltrengt. De tilsette gleder seg til å ta det i bruk. Dette rommet gir utrolige muligheter til diverse arrangement, matlaging, yoga, treningsgruppe, spill-gruppe og mye annet, sier fengselsbetjent Ella Karin Haugen, som er en del av et nytt aktiviseringsteam ved fengselet.

Biblioteksjef Nesteren Hasani og fengselsbetjent Ella Karin Haugen.

– Det har vært et utrolig godt samarbeid og de har bevilget store deler av summen som har vært brukt på dette rommet. Vi setter veldig stor pris på det og jeg føler en veldig stolthet når jeg ser rommet. Vi har ganske slitne rom og da er det flott å komme til et så fint rom som dette, legger hun til.

Rytmer til gjestene

Sangeren Zalon Thompson kom helt fra London og med seg hadde han tre musikere fra Oslo. Han leverte fengende rytmer til inviterte gjester, og de innsatte skulle senere få sin egen konsert.

– Det er andre gang jeg spiller i et fengsel. Og det er utrolig å få denne muligheten. Det føles også veldig meningsfullt. Jeg vokste opp i et veldig tøft nabolag i London og jeg kjenner mange som valgt feil vei i livet, men vi må gjøre alt vi kan for å gjøre livet litt bedre for folk. Et rom som dette er bare vakkert, og det gir de innsatte noe veldig positivt i hverdagen deres, sier sangeren.