Til toppen

\ loading=

Vi skal klare det!

Det ble vill jubel da team Cre8tive Crew hos Hessa skole stakk av med Championsprisen under årets FIRST LEGO League i Ålesund. Nå jobber de iherdig for å få inn siste sponsorpengene som må på plass skal de rekke den Skandinaviske finalen 1. - 2. desember. I følge lærer Kristine Skarbøvik Rogne, skal det holde hardt, men de jobber intenst og frir til alle. - Vi er snart i mål, springer så fort vi bare klarer både elever og foreldre. Vi bare må klare det, sier hun.

Klasse 7 C fra Hessa skole med førstepremien i hånd. Et reisestipend fra Sparebanken Møre på 30.000 kroner. Men de mangler fortsatt 80.000 kroner for å nå målet om å få reise til den Skandinaviske finalen!

Turneringen i Ålesund hadde i år 34 påmeldte lag fra Ålesund, Sula og Giske, alle fra 7. trinn. På selve finaledagen var over 700 deltakere i sving på konkurransearenaen på NMK og  Cre8tive Crew fra Hessa skole gikk helt til topps. Dermed sikret de også finaleplassen i den Skandinaviske finalen som er lagt til Mo i Rana 1.-2. desember.

I premiepotten lå der tradisjon tro allerede et flott reisestipend på 30.000 kroner fra Sparebanken Møre, og de er i full sving med innsamlingen for å klare resten.

– Det at finalen ble lagt til Mo i Rana gjør at vi er avhengig av både fly og hotell, for en hel klasse, og det koster. Nå mangler vi 80.000 kroner for å være helt i mål, men vi håper næringslivet ser verdien av å støtte oss selv om det er sent på året og mange kanskje har brukt opp budsjettene, sier hun.

I kulissene har både lærere, foreldre og elever arrangert både møter med bedrifter og lynlotteri.

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å skryte av den foreldregruppen vi har med oss på dette. Jeg elsker alt First Lego League står for, og det er også det som gjør at vi her på Hessa går “all-in” år etter år. Et flott arrangement som er ekstremt lærerikt der elevene både skaper og utvikler. Ikke minst har vi et fantastisk samhold i prosessen, legger hun til om engasjementet som ligger helt synlig utenpå.

Den sjokolademuffinsen fra Sparebanken Møre fikk seg ei seiersrunde med roboten. 

Reisestipend på 30.000 kroner og kakefest gav energi.

– Vi er utrolig imponert over det elevene har fått til. En førsteplass henger høyt, og vi tror dere har en god sjanse til å gjøre det svært bra også i den Skandinaviske finalen, sa banksjef i Sparebanken Møre Ulvestad som sammen med Joachim Flataker besøkte elevene i klasserommet i forrige uke. Da var det også duket for kakefest.

– Hessa skole har lang tradisjon for deltakelse i konkurransen, og pleier å gjøre det bra. Dette skyldes i stor grad dyktige ildsjeler blant lærerne, men også at skoleledelsen har sett hvilke muligheter det er for læring og inspirasjon for elevene i denne turneringen. Det spiller en stor rolle at skolen legger godt til rette for at de kan få jobbe systematisk med oppgavene og delta på turneringen, sier han.

Hvert lag har i forkant av selve konkurransen jobbet med sin egen problemstilling. Ideer til løsning skal så presenteres både for en jury og egen stand i konkurranseområdet. Videre er det også en Lego-robot-programmeringskonkurranse der lagene får en liste over oppgaver som skal utføres på tid. Så må laget selv finne ut hvordan de skal programmere roboten til å løse de ulike oppgavene. Og for å vinne nettopp Champions-prisen er det nettopp det å klare å synliggjøre hvor morsomt, tilgjengelig og verdifullt teknologi og realfag er.

– Alt innholdet i turneringen er lagt opp til å følge læreplanen i skolen, så det kan gå inn som en vanlig del av undervisningen. Men på toppen av det har man altså lærere som brenner litt ekstra for at man skal lykkes, og det ser man helt tydelig her, sier, sier Joachim Flataker som tar av seg hatten for engasjementet.

– Det er veldig gøy, og det er veldig, veldig mye jobb, skyter Rogne inn og bekrefter bare det representantene fra banken sier.

Innspurt

Nå er det innspurt for innsamlingen, akkurat det å skulle få inn sponsorpenger er også en sentral del av hele opplegget der elevene selv skal ut i markedet. Men denne gangen ble det i tillegg knapt med tid, med tanke på beløpet de må klare å samle inn.

– Ikke bare uteblir støtten man har pleid å få fra Ålesund kommune på grunn av økonomi, men det er jo også vanskelige tider for mange nå. Vi er nødt å jobbe etter gratisprinsippet og at det ikke skal koste noe for elevene. Men det er viktig å få frem at vi er utrolig takknemlige for denne muligheten, for å ha kommet så langt, og vi skal gi alt for å komme oss til finalen, sier Rogne. Vil du følge med på om de klarer det så kan du følge Hessa skole på Facebook. Vi har nemlig stor tro på at dette går veien!

De lokale arrangørene av FIRST LEGO League, som er en verdensomspennende konkurranse, er NMK, Ålesund kommune og Sparebanken Møre. Sistnevnte har gitt reisestipend til tre lag fra regionen: Cre8tive Crew fra Hessa Skole, MasterMinds fra Tennfjord Skole og vinnerlaget fra turneringen i Volda.

Arkivfoto fra tidligere arrangement på NMK i Ålesund. Som dere ser. Dette engasjerer!

 

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!