Redd turistsesongen!Vegdirektoratet må strekke seg langt for å gi dispensasjon. Hvis ikke kan konsekvensene for turistsesongen i Ålesund 2017 bli dramatiske. 

Utsikten fra Fjellstua i Ålesund er slående. Det har også resten av verden lagt merke til.

Fjellstua i Ålesund.

Søker du på «landemerker i Norge», på en av de mest betrodde guidene «TripAdvisor», finner du Fjellstua i Ålesund i godt selskap med attraksjoner som Vigelandparken, Fløybanen, Den Norske Opera og Bryggen i Bergen. 

Vi er så utrolig heldige å sitte på en av de fremste turistattraksjonene i landet. 

Men. 

I årevis har vi vært klar over økende besøkstall og besøk fra fjernt og nært. Problematikken rundt transport til til Aksla og Fjellstua, med panoramautsikt utover jugendbyen i all sin prakt, like så. Veiene tåler ikke belastningen fra de mange bussene. Det har blitt til et spørsmål om sikkerhet. 

I dag publiserer Sunnmørsposten intet mindre enn fem plussaker om temaet, der det kommer frem at der heller ikke er lov å fortsette som i dag. Noe fremtredende aktører ikke har vært klar over. 

Der er manges sider ved denne saken. 

Først av alt: timing. At dette kommer opp nå som sesongen så godt som er i gang, gjør det ekstra problematisk. Her må alle dra i samme retning for at man får gjennomført sommersesongen som planlagt. Det handler om å innfri forventningene til de mange tusener av tilreisende som gleder seg til en stor opplevelse, og -det må nevnes - mange millioner av kroner i tapte inntekter for en rekke aktører, som blir skadelidende dersom man ikke raskt finner en midlertidig løsning på saken. 

Så. 

Må vi snart komme dit hen at vi skjønner hvor verdifullt reiselivet er. At vi som vertsby må ligge tre steg foran. Det handler om tilrettelegging og utvidet ansvarsfølelse. Det handler om logistikk og servicetilbud. Det må på plass hvis vi skal kunne fortsette å utmerke oss som destinasjon. Da må det er godt samarbeid til. Mellom kommune, reiseliv, små og store aktører i byen forøvrig. Det må handles. Prosjektene må opp og stå. Fort. 

Virkeligheten er at vi sitter på den fremste turistattraksjonen i en av de største byene i landet, uten å enes om hvordan folk skal fraktes dit. 

At saker som dette kommer opp som troll av eske, i en tid der ei heil næring står på hodet for å gjøre seg klar til å ta i mot «hele verden», gagner ingen. 

Det verste av alt er usikkerheten som skapes i markedet, og der vil jeg gjerne sitere avtroppende reiselivssjef Geir Steinar Vik:

"Saker som dette gjør i verste fall sitt til at der plantes en usikkerhet i markedet som gjør at reiseselskaper og publikum velger oss bort. Det vil på kort tid kunne rive ned en soliditet som vi har bygget opp over mange år". 

Her har vi ikke noe annet valg enn å få fart på sakene. En dispensasjon for året må på bordet før man setter seg ned og begynner jobbe mot 2018. Her må det på plass en logistikk og ei knakendes god plan av varig verdi!  Noe annet har vi rett og slett ikke råd til. 

 

Bypatrioten 

 

Ålesund kommune opplyser om at de i dag har søkt dispensasjon. Se hele pressemeldingen her!