Til toppen

Kom hjem til en by full av liv

Allerede som 16-åring, flyttet Victoria Stensøe hjemmefra til Stavanger for å følge drømmen. Hun ønsket nemlig å utvikle sitt svømmetalent, og det kan man trygt si at hun klarte. Etter ca. 7 år på junior- og seniorlandslaget i svømming, skolegang i Oslo og en begynnende yrkeskarriere, valgte Victoria omsider å flytte tilbake til Ålesund.

Victoria Stensøe har hatt litt av en reise i sitt, så langt, 32 år gamle liv.

Navn: Victoria Stensøe
Alder: 32
Sivilstatus: Samboer
Stilling: Key Account Manager, Twoday

Som den eldste av fire barn, var Victoria Stensøe fra tidlig av en aktiv og målbevisst person. Etter å ha prøvd ut flere ulike aktiviteter, landet hun til slutt.

– Med flere søsken og en generell aktiv familie, var jeg av typen som ville prøve alt mulig av aktiviteter. Etter hvert ble naturlig nok hverdagen mer og mer hektisk, og jeg måtte velge hvilken aktivitet jeg ville fortsette med. Valget falt på svømmingen, mye fordi jeg trivdes veldig godt i vannet fra starten av, og jeg tenkte at «dette har jeg lyst til å bli skikkelig god i».

Visste tidlig at hun ville satse

At svømming var aktiviteten for Victoria, ble det etter hvert ingen tvil om. Hun hadde funnet en plass hvor hun virkelig følte mestring. Svømmebassenget ble dermed hennes foretrukne arena å boltre seg i.

– Jeg var ganske ung da jeg tok valget om at jeg ville jobbe for å få en karriere innen svømmingen. Det var klart for meg allerede fra 10-års alderen, at jeg ville satse på dette. Og da ble vegen etter ungdomsskolen, å gå på toppidrettslinja på Fagerlia videregående skole. Der rakk jeg å gå ett år, før jeg som 16 åring flyttet til Stavanger.

På hjemmebane i Ålesund ble det mye egentrening for å nå nivået Victoria ønsket å oppnå. Og da treneren for juniorlandslaget skulle flytte til Stavanger, ville hun følge etter for å ta karrieren til nye høyder. Victoria hadde kommet til et punkt hvor hun visste at hun ønsket å følge svømme-drømmen og dermed også bli en del av et større svømmemiljø i Stavanger.

– Det var viktig for meg å få utviklet meg og være i et miljø hvor jeg ble pushet videre mot nye mål, og i Stavanger hadde de på den tiden et mye sterkere miljø rundt svømme-idretten. Her var det flere likesinnede som trente hardt og satset hardt, og dermed bestemte jeg meg for å flytte dit for å fortsette på toppidrettslinjen der. Og der ble jeg værende i to år.

– Tenk det, det er ikke “bare bare” å flytte hjemmefra som 16-åring! Det må da ha vært en ganske stor omveltning for deg?

– Ja, det var egentlig ganske skummelt. Jeg kjente ingen der, og på andre året på videregående har liksom alle andre etablert seg i klassemiljøet og har sine venner. Det å komme til en helt ny plass, bli kjent med nye mennesker og i tillegg bo for meg selv for første gang, var litt skremmende i starten. På den andre siden så var det dette som måtte til for at jeg skulle få følge drømmen min, så jeg var helt bestemt på at det skulle gå bra. Men klart, jeg hadde jo aldri satt på en vaskemaskin før eller laget middag, så det ble mye nytt på én gang kan man si! ler hun.

– Heldigvis ble jeg veldig godt tatt imot. Stavanger er en kjekk by å bo i, og ikke minst hjalp det veldig at jeg ble en del av et godt svømmemiljø.

Etter to år i Stavanger, gikk vegen videre til Lambertseter i Oslo hvor hun har bodd i hele 13 år.

– Svømmeklubben jeg svømte for i Stavanger gikk dessverre konkurs da vi hadde ett år igjen på videregående. Dermed måtte jeg flytte på meg igjen, og valget falt på Lambertseter. Her fikk jeg fortsette satsingen og fullført videregående.

– Jeg visste veldig tidlig at svømmingen var noe jeg hadde lyst til å bli skikkelig god i, forteller Victoria Stensøe. – Allerede som 10-åring tok jeg sats og tenkte at “dette vil jeg satse på”! Foto: Privat.

Satset for fullt i bassenget

Etter at Victoria fullførte videregående, tok hun et friår hvor hun satset helt og fullt på svømmekarrieren. Et år hvor nye mål ble nådd.

– Etter endt videregående var det godt å ha et år hvor jeg kunne fokusere helt og fullt på svømmingen. Det var mye trening, og hardt arbeid hver dag for å nå målene jeg hadde satt meg, forteller hun.

– Hvor mange timer trente du egentlig denne perioden?

– Jeg trente 30 timer i uken, så det var ikke mye tid til annet i denne perioden. I hvert fall ikke om du regner med restitusjonstiden og reisingen det medfører, og at jeg hadde en deltidsjobb i tillegg. Men sånn er det med svømmingen, det er egentlig noe du har med deg 24 timer i døgnet. Så man skal være ganske dedikert for å holde seg oppe på det nivået jeg var på, på den tiden. Det krevde en sterk indre motivasjon å legge ned så mange treningstimer hver uke, men det var også noe ga meg enormt mye. Det var jo dette jeg ville.

Svømmetøy byttet ut med studentveska

Victoria forteller at hun, etter friåret, søkte seg inn på HR og Personalledelse på Høyskolen i Kristiania og skulle ta bachelorgraden ved siden av svømmesatsingen. Men etter en stund valgte hun å legge svømmetøyet på hylla for å kunne studere fulltid.

– Da jeg startet å studere, merket jeg etter hvert at det ville bli veldig tøft å holde følge med tempoet i svømmesatsingen og studere samtidig. Kroppen sa i fra etter at jeg i noen år med overtrening, og tok ikke til seg treningen lenger. Det førte til at jeg måtte ta nok et veivalg, og jeg valgte å studere på heltid og legge svømmekarrieren bak meg. Det er en nærmest umulig oppgave å få tid til å holde nivået oppe i bassenget, samtidig som man skal få et godt resultat som student. Og i tillegg kjente jeg at det var riktig for meg å stake ny kurs fremover, forteller Victoria.

Flyttet hjem for kjærligheten

Men for en reise denne dama har hatt i svømmebasseng rundt om i hele verden! For oss fritidsbadere vil det ikke være mulig å forstå hva som ligger bak de resultatene Victoria hadde med seg i bagasjen, da hun etter 13 år i Oslo endelig kom hjem igjen til fødebyen Ålesund.

– Jeg har hatt en helt utrolig reise med svømmekarrieren min. En reise som startet da jeg så vidt hadde startet på skolebenken, og som brakte meg videre inn på juniorlandslaget da jeg var omtrent 12 år. Og videre til landslaget da jeg var rundt 17 år. Det har vært mange år med flere timer i bassenget enn jeg klarer å telle, men herlighet det har vært noen utrolig kjekke år!

– Vi klarer nok ikke å fatte alt arbeidet som ligger bak. Men skjønner jo at det er utrolig sterkt å ha kommet så langt som du hadde. Og det før du i det hele tatt kunne ta billappen! Hva var det som brakte deg hjem igjen da?

– Hehe, denne har du nok hørt før, ler Victoria. Hva tror du er grunnen?

– Nei, kan det være kjærligheten da?

Det ble ikke rent lite medaljer gjennom Victorias svømmekarriere. Det er klart hun skal være stolt av denne hurven av prestasjoner! Foto: Privat.

– Det stemmer! Kjærligheten fant jeg her i Ålesund med Kenneth Schaug-Pettersen, og det passet meg egentlig helt perfekt. Jeg har jobbet i Oslo noen år nå, men under pandemien dro jeg oftere hjem til Ålesund og ble her i lengre perioder. Hjemmekontor-effekten kan man kanskje si? Når kjærligheten i tillegg banket på døren og lokket meg tilbake, ble det et ganske lett valg å ta, smiler hun lurt.

Merker en positiv forskjell på byen

Victoria forteller videre at hun merker en endring i Ålesund, som hun ser på som veldig positiv. Og det er vi selvsagt veldig nysgjerrig på å høre mer om.

– Da jeg flyttet hjem igjen, merket jeg veldig fort at det har skjedd mange positive endringer i byen vår. Klart, jeg flyttet jo herfra som ganske ung, så det er en del år siden jeg har bodd her fast. Så endringer må man regne med etter en del år. Men at byen har blitt så mye livligere, med masse aktivitet og ting som skjer hele tiden, det hadde jeg ikke helt forventet. Det er utrolig kjekt å se at folk drar i gang mange prosjekt, at vi har et rikt kulturliv og ikke minst at treffpunktene har blitt så mange. Jeg tenker at det er noe vi bør fremheve, og ikke minst være stolt av her!

– Det er selvsagt også utrolig kjekt å endelig bo nært familien igjen, og jeg synes også det er veldig kjekt å ta i bruk den fantastiske naturen vi har her på Sunnmøre, både sommer og vinter, sier hun entusiastisk.

– Det var sikkert godt for familien å få deg hjem også, kan vi tenke oss?

– Ja, det skal sies, jeg hadde aldri kommet så langt i svømmekarrieren uten støtten fra foreldrene mine og tre søsken som var der for meg hele veien. Og jeg må nesten gi en ekstra stor takk til moren min, Hilde Stensøe, som heiet på meg på alle svømmestevner, kjørte meg til svømmetrening daglig kl. 05.30 og smurte gigantiske matpakker til meg på aktive dager, sier hun rørt.

Victoria er ikke ferdig med framsnakkingen helt enda, hun har nemlig mer å tilføye til listen over hva som er kjekt med å flytte hjem til Ålesund.

– En annen ting jeg også må nevne at jeg har bitt meg merke i, er hvor utrolig godt tilbud vi har når det kommer til restauranter i byen. Det er veldig kjekt for en matelsker som meg, ler hun.

– Hvor finner du alle aktivitetene og informasjon det som skjer rundt om i Ålesund da? spør vi lurt.

– Dette er ikke tull, og jeg sier det ikke fordi det er dere som spør altså! Men jeg er helt klart fast bruker av kalenderen dere har laget til på hjemmesiden til Bypatrioten. Jeg elsker at man finner alt samlet på ett og samme sted. Så takk for den!

Victoria nyter naturen vi har på Sunnmøre, som på dette bildet tatt fra toppen av Saksa i Hjørundfjorden. Foto: Privat.
Victoria er godt i gang i sin nye jobb hos twoday, som Key Account Manager. Her sammen med gode kolleger, da de deltok på Damene Først i Ålesund sentrum. Foto: Privat.