Til toppen

Gir unge som trenger det en ny sjanse

Ved hjelp fra næringslivet på Sunnmøre og det offentlige håper Dale Oen Academy at flest mulig ungdommer som sliter med utenforskap får en mulighet til å realisere seg selv og sine drømmer. Nå frir de til enda flere sponsorer.

Robin Dale Oen holdt i går kveld foredrag om reisen til Dale Oen Academy. Til høsten starter de opp i Ålesund.

Ensomhet. Mobbing. Lav eller ingen selvtillit. Ikke føle på mestring. Det er dessverre hverdagen til mange ungdommer i dag.

Følelsen av utenforskap er brutal. Men det finnes muligheter. Det fikk de fremmøte på NMK se da Robin Dale Oen holdt foredrag om reisen til Dale Oen Academy i går kveld.

Tårene presset seg på hos de fremmøtte. Det var umulig å ikke bli rørt. Og glad. For man ble servert sterke historier om ungdom som fikk håp. Som fikk drømmene tilbake. Og som fikk troen på at de hørte hjemme i samfunnet.

– Jeg er utrolig privilegert som får jobbe med disse ungdommene, for man blir så utrolig glad i dem, for de tar en enorm reise i løpet av de ni månedene de er en del av akademiet. Man må nesten se det for å skjønne det, sier Dale Oen til Bypatrioten.

– Dette er de mest fantastiske ungdommene jeg har møtt. De kommer usikre og skjøre, men finner sine egenskaper og talenter, og vet hva de vil. Det er fantastisk å se. Dette er utrolig ressurssterke gutter og jenter, om en bare gir de muligheten til å finne ressursene i seg, legger han til.

Mange møtte fram for å høre foredraget og være med på det som betegnes som kick off for Dale Oen Academy i Ålesund

Ikke i mål med finansiering

Arrangement på NMK var kick off for oppstarten til akademiet i Ålesund som skjer denne høsten. Og litt av tanken bak, var å få med enda flere langsiktige samarbeidspartnere.

– Oslo Met og Kronprinsens Fond som er vår gode partner og støttespiller uttalte at vi sparte samfunnet for 15.9 millioner per ungdom som kommer inn fra utenforskapet, noe som utgjør ca 270 millioner i fjor, og ca 700 millioner siden oppstart. Og det koster oss ti millioner kroner i året å drive akademiet.

– Vi skulle gjerne hatt én million til for å komme i mål. Så vi trenger fortsatt noen som kommer på banen og støtter prosjektet slik vi får gitt et fullverdig tilbud. Så vi håper at både kommunen og flere bedrifter ønsker å bidra, legger Dale Oen til.

– Vi har gått inn med en god del midler for å sikre at det blir oppstart til høsten,. Vi er glade og stolte over at vi er med på dette prosjektet, sier Linda Rafteseth Grimstad i Sparebanken Møre. (Foto: Kristin Støylen). 

– Jeg tror at når man blir kjent med akademiet, hva det står for og de resultatene som de får, så er det et lett regnestykke. Det må også være de rette bedriftene og folkene som går inn. Jeg er overbevist om at de er der ute blant næringslivet på Sunnmøre, sier Linda Rafteseth Grimstad i Sparebanken Møre.

– Vi har gått inn med en god del midler for å sikre at det blir oppstart til høsten, også håper vi at vi at både det offentlige og private vil være med, slik at flest mulig ungdommer får sjansen. Vi er glade og stolte over at vi er med på dette prosjektet, legger hun til.

Mer midler vil også bety flere plasser. – Det koster mindre med klasse to og tre enn den første. Så dess mer støtte vi får, dess flere ungdommer kan vi gi et tilbud. Det er vesentlig mindre utgifter med flere klasser. Og i Ålesund ligger alt til rette for å gi ungdommene et utrolig bra opplegg, for det så mye ressurser som er tilgjengelig gjennom både høgskole, forskningsmiljøet og næringslivet, sier Dale Oen.

Olaf Tufte, som blant annet har to OL-gull og to VM-gull i roing, er styreleder for Dale Oen Academy. Han fortalte at han fort kunne vært en ungdom som hadde trengt akademiet da han var ung.

Følte seg velkommen

Dale Oen Academy har etablert seg i Øygarden, Bergen og Oslo, så Ålesund blir det fjerde stedet som får akademiet.

– Dette er for ungdommer som ikke passet inn på skolen og gjerne hadde andre utfordringer. De er på akademiet i ni måneder etter at de har blitt ferdig med ungdomsskolen. Vi gir ikke karakter, men vi bygger karakterer. Det gjør vi gjennom at elevene får oppleve mestring. Vi jobber med alt fra det personlige, drømmer, teknologi, forskning til det å søke på jobb eller skole. Hver enkelt elev skal få det bedre, sier Dale Oen.

I Ålesund var Sparebanken Møre veldig klar på at dette var noe de ønsket å få til byen.

– Dette var et initiativ fra banken. Og vi gikk sammen med Ålesund kommune for å få akademiet hit. Det er en fin ting å være med på og ikke bare være en passiv økonomisk bidragsyter. Vi merker på de ansatte, for de kjenner en stolthet og at prosjektet treffer de i hjerterota. Og flere ønsker å bidra som frivillige, sier Rafteseth Grimstad.

– Vi er involvert i mange ting og spesielt de siste årene har vi blitt mer engasjert i utenforskap. Det er noe med Dale Oen Academy, som representerer noe solid, genuint, og har veldig gode resultater. Folkene som jobber med ungdommene, er utrolig dyktige og de jobber helhetlig med dem på en måte som vi ikke har sett andre steder. De jobber med forsking, entreprenørskap, helse, fysisk mestring, samhold og utvikling av menneskene. Det handler ikke om å skjerme de fra livet, men bygge de opp til å tåle det, legger hun til.

– Ålesund kommune og Sparebanken Møre var veldig på oss. Vi forstod faktisk ikke i starten hvor sterkt de ønsket oss, for vi hadde veldig mye å jobbe med på den tiden. Da vi fant sammen, følte vi oss hjemme med en eneste gang. Her oppe minner det veldig om hvordan ting er i Øygarden. Her holder man ord og kaller spade for en spade. Jeg elsker det, sier Dale Oen.

– Det føles veldig riktig og den velkomsten vi har fått, er helt fantastisk. Det føles ut som vi er en familie, legger han til.

Veldig gode resultater

Akademiet har vært en suksess siden oppstarten. – Ni av ti kommer ut i enten arbeidslivet eller begynner på skole. Det aller viktigste er at vi lærer de om verden i verden. Vi lærer de å være ansvarlige og forvalte seg selv, sier Dale Oen.

Følgende historie forteller nok alt om hvorfor man bør støtte dette prosjektet.

– Før jul fikk jeg en telefon fra et foreldrepar hvor begge gikk på NAV. Så ringe de for å fortelle om barna deres, som hadde gått på to forskjellige kull i akademiet. Jeg vet dere fikk telefoner fra skoler som sa dere ikke måtte ta inn våre barn. I dag jobber gutten var med sprenging og gravemaskiner, og holder på å ta fagbrev. Jenta vår studerer til å bli hjelpepleier. Men ikke nok med det. Vi som har gått på NAV i mange år, har fått oss jobb. For vi har sett at det er mulig gjennom barna våre.