-Det blir gøy. Veldig gøy. Det lover jeg publikum. For det er et humorshow, forteller André.
Et tøft år
Showet er både jobb, terapi og mestring for André. Han er i ferd med å ta både yrket sitt og hverdagen tilbake etter et år med sorg, sinne og fortvilelse.
Fredag 3.juni i fjor ble nemlig starten på det som har vært et tøft og vondt år. Tre glade jenter omkom i den tragiske ulykken i Blindheimstunnelen.
De skulle hjem etter Sommershowet på Teaterfabrikken der André sto på scenen.
En av de omkomne var Kathrine Krogen, André sin kjæreste gjennom nesten ti år. Katt, som venner kalte henne, ble bare 47 år gammel.
Mange fikk livene snudd opp ned denne dagen. André var en av dem.
-Jeg fikk virkelig kjenne på sorgen, og alle fasene. Jeg måtte ha hjelp. Heldigvis finnes hjelpen der ute. Kriseteamet til Ålesund kommune, den psykiatriske sykepleieren og andre. Fantastiske folk som kan jobben sin, sier han.
En hånd på ryggen
André var midt i en serie show da tragedien inntraff, og måtte få stand-in på Teaterfabrikken. Men tilbake på scenen skulle han.
-Det var tøft å komme dit første gang etter ulykken, men jeg var omgitt av fine kolleger.
Jeg husker jeg og resten av gruppen skulle inn på scenen like etter at Henrik (Overaa Bjørnson. Journ.anm.) hadde framført en sang. Sammen med resten sto jeg klar til å gå inn. Da begynte jeg å skjelve ukontrollert.
Dette så Astrid, og like før vi skulle gå inn kjente jeg hånden hennes på ryggen min. Hun så skjelvingen og forsto hva dette var. Den hånden hjalp, og med den ledet hun meg inn på scenen, sier han.
André har kjent på alle følelsene, og de fem fasene, som han sier. Og på plakaten til sitt nye show står han med en slegge.
-Knuserom. De finnes jo visst. Rom der en kan leie seg inn og bare knuse alt, sier han med et smil. Slegga er symbolsk. Det skal ikke knuses noe på Parken kulturhus med slegge, men symbolikken er talende.
-For jeg kjente på sinnet også, og det fikk jeg vite av fagfolkene var normalt og lov. Jeg hadde jo noe og noen å være sint på. Så et knuserom hadde nok vært bra terapi.
-Er du en melankoliker av natur?
-Nei. Det er jeg ikke, men har i denne perioden fått smake på depresjonene. Det å oppleve å ha null gnist.
Jeg hadde jo gått svanger med det som nå blir mitt tredje standupshow, og det skulle hete «Privilegert». Men så rammet tragedien, forteller André, som fortsatte etter hvert å skrive på det som nå er sceneklare «Melankomiker».
-Jeg tror Katt hadde blitt sint på meg om jeg ikke fortsatte. Eller jeg vet hun hadde det, korrigerer han.
-Hun var min største støttespiller og inspirasjon. Dessuten sa fagfolkene at det var god terapi å skrive.
André er kjent for å ha et skråblikk på samfunnet rundt seg. Det absurde, som han sier. Nå tar han seg selv til scenen.
-Jeg blottlegger meg jo veldig. For det er et ærlig humorshow.
Å spøke med sorg
-Kan en spøke med sorg?
-Ja. En kan spøke med alt, og jeg tror Katt ville likt showet. Eller jeg er ganske sikker på det, korrigerer han igjen.
-Sorg er jo noe de aller fleste av oss har opplevd. Men sorg er individuelt. Her har jeg laget et show om min sorg slik jeg opplever den. Også her ser jeg det absurde i alt.
Jeg mener at folk som er i en sorgprosess kan ha godt av å se showet, og at folk vil kjenne seg igjen.
André er spent, men tror showet treffer.
-Ja, jeg er jo spent, men prøveshowene har gitt meg gode tilbakemeldinger, selv om det ble tøffere enn jeg trodde å framføre det.
Mye har endret seg dette året.
Komikeren, som tidligere skrev sine ting hjemme gjør det nå på en av byens kafeer. For “støy” i hodet er han blitt vant til. Da er støyen ved et kafébord mer dempende, forklarer han.
Og nervøsiteten før han skal på scenen, noe han beskriver som riktig og sunn, er borte.
-Det er flatt, på en måte. Jeg er ikke nervøs lenger. Det er litt dumt.
Men nå er han klar med et ærlig show om sine erfaringer, og å være en mann midt oppe i alt dette. For menn skal vel ikke snakke om psykisk helse eller sorg? Og de skal ikke plage leger unødig. Legene har jo tross alt pasienter å ta seg av, ifølge komikeren.
-Det fylles opp André?
-Ja, de 500 plassene på Parken kulturhus 1. september går unna, så ekstraforestilling er nå på plass 20. oktober.
Men jeg skal spille «Melankomiker» i Velledalen Grendahus i Sykkylven 9. september, Oseana kulturhus i Os 23. september, Ørsta kulturhus 27. oktober, og ID-huset i Brattvåg 18. november, sier André Ulveseter.