Til toppen

Ruller ut matavfallsdunkene

I dag startet gjenvinningsselskapet Årim utrullingen av matavfallsdunker til innbyggere i Ålesund kommune, og første dunkene blir i skrivende stund rullet ut i området rundt Magerholm, Emblem og Flisnes. Ruten går dermed fra indre bydel og videre utover. – Vi ønsker å finne gode løsninger for innbyggerne, og jobber for gode ordninger for sortering av matavfall også i Ålesund, sier Caroline Mehl Nakken.

På nettsiden vilvite.arim.no finner du utfyllende informasjon rundt sortering av matavfall, forteller Caroline Mehl Nakken, som er leder for kommunikasjon og marked i Årim.

Leder for kommunikasjon og marked, Caroline Mehl Nakken, forteller at alle spørsmål som innbyggerne måtte ha rundt den nye sorteringen i kommunen, skal bli godt besvart på den dedikerte nettsiden vilvite.arim.no.

– På denne nettsiden har vi samlet svar på forhåpentligvis alt du måtte lure på i forbindelse med matavfallsdunken. Her finner du informasjon om hva du får utlevert, hva du kan forvente og hvilke løsninger du kan benytte deg av med tanke på samarbeid om fellesdunker i nabolaget. I tillegg kan du følge leveranseløpet i sanntid, så du kan se hvor vi ruller ut og hvor mange dunker vi har fått ut til nå.

Opptatt av god informasjon

Caroline forteller videre at Årim har hatt veldig fokus på god informasjon rundt den nye avfallssorteringen, og ønsker å besvare alle spørsmål innbyggerne sitter med, på en god måte.

– Når du får utlevert matavfallsdunken til husstanden, vil det i tillegg ligge viktig informasjon i dunken. Alle skal få god informasjon om alt du trenger å vite om matavfallet, sorteringen av det og ikke minst hva som skjer med matavfallet du sorterer, forteller hun.

Sortering av matavfall er noe som vi i Norge er lovpålagt både fra EU og nasjonale myndigheter, og Caroline ønsker å påpeke at det kan være positive ringvirkninger som kommer med god sortering.

– Vi må alle jobbe oss inn i dette, og fra vår side har vi selvsagt mange ønsker om hvordan dette skal se ut i fremtiden. I Årim er vår oppgave å sørge for at det er gjennomførbart og at logistikken går opp, forklarer hun.

– Dersom du går inn for god kildesortering av eget avfall, kan du faktisk spare mer enn bare miljøet. Du kan gjøre noen grep for å spare noen kroner, både ved å gå sammen med naboer eller ved å be om redusert intervall på avhenting av avfallet ditt. Når du sorterer godt, er du kanskje ikke avhengig av at restavfallet blir hentet annenhver uke, som det blir etter at matavfallssorteringen settes i verk. Om du ønsker å gjøre endringer i abonnementet ditt, kan det gjøres på MinSide på arim.no. Hver enkelt innbygger har noe makt over situasjonen, og fra vår side ønsker vi helt klart at det skal lønne seg å kildesortere godt, sier hun.

IKKE kast rekeskallet helt enda

Selv om matavfallsdunkene rulles ut, er det ikke helt klart til å tas i bruk enda. Selve hentingen av matavfallet starter ikke med det samme. I appen “MinRenovasjon” (kan lastes ned via Appstore eller Android), kan du allerede nå få oversikt over tidspunkt for henting av matavfall der du bor.

Nedi matavfallsdunkene ligger det brosjyrer med god informasjon til husstandene.

– Du skal ikke begynne å bruke dunken helt enda. Det tar litt tid før vi har fått rullet ut alle dunkene til husstandene i Ålesund. De som ikke har gjort det, må laste ned Min Renovasjon-appen, der finner du allerede nå første henting av matavfall der du bor. Tillat varsling fra appen, så får du en påminner på ønsket tidspunkt, forteller Caroline, før hun avslutter med en humoristisk snert; – Jeg ville med andre ord ikke anbefale deg å kaste rekeskallet nå, da kan det fort bli ubehagelig!

I løpet av tiden det tok å skrive denne saken, har altså 22 avfallsdunker funnet sitt nye hjem. Ta en titt på vilvite.arim.no du også, og følg avfallsdunkene, minutt for minutt.