Vestlandsutstillingen 2020 åpnerTil Vestlandsutstillingen 2020 har kurator Elise By Olsen tatt utgangspunkt i forestillinger om det ‘typisk' norske i møte med det ‘typisk' internasjonale innen samtidskunst. Det vestlandske landskapet er levende nasjonalromantikk som til en hver tid er synlig for området sine kunstnere og dermed uunngåelig, heter det i pressemeldingen.

Elise By Olsen kuraterer Vestlandsutstillingen 2020 og spør seg om det går an å tenke nasjonalromantikk på nytt? (Foto: Kristine Jakobsen/D2)

By Olsen interesserer seg for hvordan landskapet former kunsten den dag i dag. På samme tid lever vi i ei tid der det er enkelt å delta i kunstnerlige diskurser utenfor sin lokale eksistens. I kjølvatnet av en digital revolusjon, som nettopp er fri for mentale og fysiske avgrensinger gjennom tid og rom, spør kuratoren seg om det går an å tenke nasjonalromantikk på nytt? Til svar har hun valgt ut kunstnere som går i nær dialog med sine omgivelser gjennom organiske prosesser, tidkrevende metoder og håndfaste materialer.

I Vestlandsutstillingen 2020 blir forventninger om kuratorisk helhet og geografisk tilhørelse forkastet til fordel for spontane og overraskende analoge, spenninger mellom materialer, verk og publikum.

Åpner fredag 31. januar kl. 19.00 på Kunstmuseet KUBE i Ålesund.
Utstillingen står fram til 1.mars.

2. februar kl 14.00 blir det også gratis foredrag med Elise By Olsen i Overlyssalen i Jugendstilsenteret & KUBE. Her vil hun gi innsikt inn i sine prosjekter innen mote- og kunstfeltet til dags dato. Hvordan har hun navigert i en voksendominert bransje i så ung alder? Hvem er Generasjon Z og hva er deres forhold til arbeidslivet? Hvordan vil de bli ledet og hvordan er de som ledere? Samtalen modereres av Marie Gjære Gundersen. Etter foredraget vil det bli omvisning i Vestlandsutstillingen 2020.

(Fortsetter under)

Deltagande kunstnere er: 

Ananda Serné, Catalina Aguilera, Eli Maria Lundgaard, Hans-Marius Pilskog Giske, Inga S. Søreide, Jan Kåre Ruud, Matias Kiil, Marit Silsand, Sofia Heinonen, Sofia Eliasson, Steinar Haga Kristensen, Thor Tao, Tore Winsents, Urd Pedersen, Vilde Salhus Røed.

Kurator for Vestlandsutstillingen 2020 Elise By Olsen (f. 1999, Oslo)
er redaktør og kurator.

I 2013 etablerte hun ungdomskulturmagasinet Recens Paper, laget av og for unge menneske.
Recens mottok raskt internasjonal oppmerksomhet, og kun tretten år gammel ble Elise By Olsen kjent som verdens yngste sjefredaktør.

Som kurator har hun samarbeidet internasjonalt med aktører som Bjarne Melgaard, galleri Thaddaeus Ropac, det residensbaserte prosjektet 89+ (Hans Ulrich Obrist og Simon Castets) og Google Arts & Culture. Hun er for tiden redaktør for Wallet, en publikasjon for motekritikk.
Elise By Olsen foreleser ved Central Saint Martins i London og Parsons School of Design i New York. Bur og arbeider i Oslo, Lisboa og London.