– Vi snakker om godt over én million sidetreff på nettsiden, en rekkevidde på utrolige 18,5 millioner på Facebook og 13 millioner på Instagram det siste året. Vi har følt på trykket og engasjementet hele veien, men det er selvfølgelig veldig artig å kunne begynne å tallfeste det man holder på med, sier Klemetsen.
Ny nettside
Bypatrioten har holdt på med smått og stort i egen by i over ti år, og har hele tiden vært bevisst på å bygge stein på stein.
– Vi er en fortsatt en liten organisasjon og det enkleste i verden ville vært å la seg blende av stor ståhei og pågang, men for oss har fokuset hele tiden vært å holde på den grunnleggende ideen. Å jobbe for en enda bedre by. I mange situasjoner har vi holdt igjen mer enn vi har gitt gass. Vi bygger tross alt også egne arbeidsplasser, jobber i store flater og må i tillegg ta vare på de støttespillerne som hele veien har vært med på å gjøre dette mulig, sier hun.
De nye nettsidene, som ble utviklet og lansert sammen med teamet i Up & Away for litt over ett år siden, mener hun gav Bypatrioten det ansiktet utad som det faktiske engasjementet fortjener.
– Denne siden bygget vi nettopp for at andre skal få god synlighet på det de holder på med, og sånn vi skaper enda mer. Når folk vet hva som skjer, når det skjer og ikke minst hvor, så åpner vi byen for mange. Og for mer! Der det er mye folk, skjer det også nye ting. Byen utvikles først og fremst av folk som bruker den, lager nytt og satser, sier Klemetsen.
De har hele veien vært desidert størst på Facebook, men også der er det endringer på gang.
– Vi er så glade for at tallene viser at stadig flere går direkte inn på nettsiden vår. Ikke bare det, men de er der også lengre, og det viser jo at vi leverer godt stoff. Og det må de bare fortsette med, for nå har vi så mange oppdateringer at ikke alt kan legges ut i sosiale medier.
Lokale annonsører
Hos Bypatrioten finner du ikke bare lokalt lesestoff og informasjon, men også kun lokale annonsører.
– Haha, ja folk tror det ikke når jeg sier det, men her har vi holdt igjen og sagt nei til mange forespørsler utenfra. Vi mener at dette prosjektet, som vi faktisk er, skal være for alle i byen og regionen vår. Vi har bygget opp en leserskare med over 40.000 følgere på Facebook og nesten like mange på Instagram, og da skal de få godt stoff også i annonseflatene. Det finnes ikke en Sunnmøring med vett i panna som hadde gjort det samme, men der har du oss. Vi mener det når vi sier at vi vil bidra og at det handler om lokalt engasjement og samfunnsbygging, sier Bypatrioten-gründeren.
Kulturkalender for alle
Hun kommer aldri til å glemme tiden da hun med små barn i bilen suste byen rundt for å notere fra oppslagstavler og samle inn informasjon om det som skjedde fra plakater og lapper. Det var starten på kulturkalenderen. Kalenderen som de i dag bruker store ressurser på å holde oppdatert. Hun inviterte på et tidlig tidspunkt også byens aktører til å være med på det hun tenkte burde være en felles satsing, men de ramlet av. Bypatrioten ga seg likevel ikke.
– Det er så sprøtt å tenke tilbake på. Det handler om å ikke gi seg om en først har troen på å kunne få til ei endring som er bra for mange. Jeg har ett motto som jeg liker å tro jeg har kommet på selv. Irritasjon gir innovasjon. Jeg var irritert over at man ikke hadde ett sted der all informasjonen var samlet om både små og stor arrangementer. Folk snakket høyt om en død by, og med litt enkel undersøkelse, handlet det mye om at de hadde et inntrykk av en død by, fordi de ikke visste bedre, sier Klemetsen og drar inn snøballeffekten.
– Da folk fikk informasjon, økte også deltakelsen. Sånn kan arrangører også utvide og skape mer. Og plutselig turte enda flere å lage nye ting. Når man i tillegg har en byblogg og engasjerte følgere i ryggen fra første dag, så får man muligheten for en solid start. De fleste som starter opp en lokal butikk eller et mindre prosjekt, har sjeldent et stort markedsbudsjett. Der bestemte vi oss tidlig for å gå “all-in” uten skrupler. Vi har gitt både forhåndsdekning og oppmerksomhet på åpningsdagen til de som satser i egen by. En starthjelp mange kanskje tar for gitt i dag, fordi vi har gjort det på den måten i ti år. Men for oss har det vært en strategi på vei mot målet, sier hun om tankegangen som har vært der fra dag én, men som også utvikler seg over tid.
Må hele tiden fornye
Når byen får nye aktører, det svinger og ikke minst at byen er mer levende enn noen gang, så må også Bypatrioten tenke nytt.
– Vi ser jo at det vi gjør kopieres, ikke bare i egen by men også andre steder. Ser folk noe som virker, så vil de jo gjerne prøve det samme, og sånn er det med all utvikling. Det inspirerer også oss. Når man først er i den posisjonen, kan vi alltid benytte momentet til å suse videre og heller se på neste utfordring. Hvor setter vi inn støtet nå? Hva trenger byen vår at vi holder på med nå? Sånn holder vi på og heldigvis engasjerer det. Jo flere støttespillere, sponsorer og lesere, jo mer muskler får vi til nye prosjekt og vendinger, og det har vi tenkt å holde på med på så lenge det nytter, sier Klemetsen.