Til toppen

\ loading=

Vi må finne fotfeste i det usikre

Det mangler ikke på muligheter for påfyll i denne byen og det foregår på alle nivåer, med temaer i alle kloke himmelretninger. I går var det handelskrig, beredskap, økonomi, tollsatser og cybersikkerhet som stod på agendaen i det DNB inviterte næringslivet og kunder til samling på PIR. Det som skjer i verden nå, påvirker oss alle, på ulikt vis, men skal vi oversette så handler det om en ny hverdag der vi må finne fotfeste i det usikre.

Bernt Skjong og Roar Juliebø fra DNB Ålesund i samtale med Lene Trude Solheim fra NHO under gårsdagens konferanse på Pir.

Det å finne balansen i en verden, preget av internasjonale forhold som endrer spilleregler og forutsetninger nesten hver eneste dag.

– Det er viktig for oss å fortelle om det vi vet. Dette er temaer som opptar mange, og ting endrer seg nesten fra dag til dag. Vi sitter på viktig kompetanse, og det handler om å dele så mye som vi bare kan underveis. Vi må holde trykket oppe, spesielt i et fylke som vårt med en næring som er ekstremt utadrettet med tanke på eksport, sier Roar Juliebø og Bernt Skjong fra DNB Ålesund som hadde invitert en rekke foredragsholdere med ekspertise på ulike fagfelt. Også lokalt. For hvordan påvirker dette oss?

Fiskeribransjen tilpasser seg

I salen var også Gunnar Haagensen som var en av flere deltakere i en prat på scenekanten, Han er selvfølgelig helt fremme i skoene og følger med på det som skjer internasjonalt, men det er ikke det som gir dårlig nattesøvn.

 

Gunnar Haagensen er mer bekymret for det som skjer med rammebetingelser nasjonalt enn usikkerheten ute i verden, og sier at fiskeribransjen evner å tilpasse seg internasjonale forhold.

– Vi som driver med fisk vi snur oss. Vi tilpasser oss hele tiden. Da er det faktisk verre med det som skjer her hjemme i Norge. Vi har nettopp hørt tidligere forsvarssjef Diesen snakke om beredskap. Da må vi også ta med næringslivet. Det å sørge for gode rammebetingelser for det private næringslivet på hjemmebane, det er viktig beredskap. Da trenger vi forutsigbarhet. Det har vi ikke opplevd de siste 10 årene. Ikke under Høyre og ikke under Arbeiderpartiet, sier han.

Han er heller ikke enig i budskapet om et Norge går som det griner.
– Vi bygger ned næringslivet. Vi selger oss på billigsalg, sier han og han trenger ikke gå stille i dørene. For det er mange viktige prinsipper som nå diskuteres. Om hvor vi er på vei. Som land og lokalsamfunn. Og ingen har heller sagt at det er enkelt å ta diskusjonene. Noe som understrekes av den tidligere forsvarssjefen.

I følge han blir vi stadig påmint om at vi er naive.

– Vi er bedre forberedt enn vi var, svarer han på spørsmål fra salen om hvordan vi egentlig ligger an og temaet er tenkelige hybride anslag mot Norge. Det høres kanskje fjernt ut, men det handler om alt fra muligheten for direkte angrep på infrastruktur til hvordan vi lar oss påvirke gjennom sosiale medier og nyhetsmanipulering.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen snakket om “Den skjulte krigen: Navigering og tilpasning i en tid preget av usikkerhet”.

– Det er bedre, men det tar tid å endre oppfatning og skjønne at noen faktisk vil manipulere våre meninger. Og det kan være ekstra vanskelig når folk også slutter å følge redaktørstyrte medier og heller stoler på kilder i sosiale medier som man ikke vet hvem er. I verste fall får man også et samfunn med selvsensur, der folk ikke tør å si meningene sine. For hvem orker vel å stå i den belastningen som det kan være? Sier han og lar den henge.

Vi er over på Kina. Grafene går i alle retninger på skjermen, men vi henger på i det Kelly Chen som er makroøkonom og Kina-ekspert i DNB Markets forteller hvordan hun leser det som nå skjer. Mye basert på erfaring og kunnskap, noe på magefølelse. For hun gjentar. Vi vet jo ikke. Vi vet jo ikke hva som er “The end game” og hva de egentlig ønsker å oppnå, sier hun om det som dermed blir ei reise i en rekke ulike scenarioer. Handelskrig under Trump 2.0 er sannelig ikke for pyser tenker vi, og lagrer kunnskap om demografi, tollsatser, handelsunderskudd og jakten på høyere priser. Avanse. Men det kan gå bra. Det kan det jo.

Så neste gang du får en invitasjon, til et arrangement med ei kanskje noe fluffy overskrift, eller til noe du tror du ikke har nytte av så prøv å ta plass i salen. For det kan være du ikke bare får hentet ny kunnskap, og snakket med mange spennende mennesker, men det kan også ligge an til både en og to tanker du ikke har tenkt før. Hentet fra kilder som både vet og gjerne vil dele.
 

Kelly Chen er makroøkonom og Kina-ekspert i DNB Markets.
Det var fullt hus, da DNB inviterte inn til seminar om Global konfrontasjon: Geopolitikk, Handelskrig og Cybersikkerhet.
Representanter fra et bredt næringsliv hadde tatt plass i salen for oppdatering.
Mat må man ha! – Pizza passer til alt, sa en av deltakerne med et smil før han forsvant tilbake i salen.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!