Tøff tid for bransjen har snudd-Det var som om noen slo av en bryter. Ivar Breivik i XL-gruppen forteller om ei tøff tid i restaurantbransjen senhøsten 2016. Da næringslivet bakset i kraftig motbakke. -Det var virkelig tøft.  Heldigvis har tendensen snudd, sier han og skryter av Sunnmøringens evne til å snu seg rundt.

Ivar Breivik i XL Gruppen forteller om en tøff tid for restaurantbransen i 2016 og deler av 2017. - Heldigvis snudde det i fjor sommer. Nå er vi "back on track" sier han.

-Det begynte for alvor i oktober 2016. Jeg snakket med flere i ulike bransjer. De fikk knapt selge noe selv om de hadde salg på salget. Så tøft var det, sier han om tiden da store bedrifter som Farstad Shipping ble historie.  Det er klart det var merkbart.

-Det gav oss en tøff start på 2017. I XL-gruppen ble vi tvunget til å bruke tiden godt. Vi måtte sko oss for nye tider. Det handler om å bli enda bedre, få ned kostnader og jobbe mer effektivt. Vi var ikke alene. Men så kom heldigvis sommeren. Det rett og slett eksploderte rundt oss. All-time high fra mai til august, forteller han med et smil. Høsten humpet og gikk seg over til julebordsesong. Som ble nok en knalltøff nedtur.

-Det passet seg ikke. Bedrifter som hadde permittert ansatte, kunne ikke ta med resten på fest. Det gjør man bare ikke. Det var ei usikker tid med en merkelig spenning i markedet.

Bordene hos KABB i Ålesund er ferdig dekket. De venter nå bare på at det skal bli kveld!

Tilbake på rett spor

Xl-Gruppen i Ålesund er en av de store. Med flere plasser som har vært med i gamet lenge, er det mulig for driveren å gjenkjenne tendensene. Som heldigvis ser ut til å ha snudd.

-Etter å ha sett på første halvår av 2018 er det godt å se at både vi og store deler av næringslivet rundt oss er godt på vei tilbake på rett spor. Nå skjer det så mye positivt. Bare se på Vard, sier han med stolthet i stemmen.

-Det handler om å snu seg rundt. Se nye markeder og faktisk handle. Det er typisk Sunnmøringer og jeg er utrolig stolt av å være en del av dette. Ånden,  holdningene og evnen til å snu oss rundt og skape nytt, sier han.

(Fortsetter under)

Ekte "fishan" i sommersol!

Yrende sommer

Han henter noe å drikke. Ute er det godt over 30 grader. Ingen typisk sommer på Vestlandet. Dette  overgår det meste. Det yrer i bygatene.

-Vi har hatt en fantastisk sommer og det viser igjen på tallene. Tilreisende turister i god blanding med oss som bor her. Dette kom som bestilt, sier Breivik som er en av de som virkelig har satset i egen by.

-Jeg kunne ha slått meg til ro med de to plassene jeg hadde. XL Diner og MILK. De er sikre kort, men alt handler ikke om penger. Jeg er et skapende vesen og kan jeg bruke overskuddet til videre investeringer i egen by, ja så er det ei utfordring jeg gjerne tar. Det er ikke alltid enkelt, men det er det jeg tror på. Jeg kunne sikkert startet en typisk kjede over hele landet, som trillet og gikk, men hva skulle jeg gjort på da? Jeg er nødt å få være her. Tilstede. Det er dette som er byen min, det er her jeg kjenner folkene og det er her jeg ønsker å lykkes. Jeg vil at Ålesund sentrum skal blomstre videre. Det er jeg villig til å bruke både tid og krefter på, sier Breivik. 

XL-Gruppen eier KABB, XL Diner, LYST, Kulinarisk Spiskammer og skal fra høsten også drifte det nye tilbudet i foajeén på Parken Kulturhus.