Tar mot krisepakke med takk og et lite ”men”Søndag fikk restaurantene en ny tøff beskjed fra myndighetene. Onsdag kom ny krisepakke som næringen tar mot med takk, men også med litt undring og et lite ”men”. For aktørene vi har snakket med etterlyser mer.

Ivar Breivik i XL Gruppen har stengt alt utenom Elefante i Kongens gate. Han er glad for tiltakspakken, men etterlyser en ordning rundt permitteringsreglene.

Onsdag kom altså meldingen om at regjeringen utvider krisepakken til serveringsstedene med å dekke åtti prosent av uunngåelige utgifter, en ordning som gradvis ble redusert.

Søndag kom beskjeden næringen fryktet. All alkoholservering ble forbudt som et ledd i de nye smitteverntiltakene. Det sendte mange ut i ny permittering, og situasjonen så håpløs ut. Da hjelper det med noen gode nyheter.

-Vi har ikke fått reflektert så mye på det, men skal torsdag i møte for å se hva dette har å bety for oss. Men sånn umiddelbart kan jeg jo si at det er veldig positivt at regjeringen utvider ordningen, selv om det jo lukter litt politikk i dette.

Uansett må vi se på hva disse åtti prosentene vil innebære for oss, sier Ivar Breivik som driver flere restauranter og skjenkesteder.

Kun restauranten Elefante er åpen, for han har vært nødt til å stenge flere av sine utesteder og permittere de ansatte. Og det er der han mener regjeringen burde gjort noe.

-De burde sett på premitteringsreglene. Vi har blant annet Milk som er tvungent stengt. Da er det økonomisk vanskelig å måtte betale ti dager før permitteringen slår inn, sier han.

(Fortsetter under).

Butikken i Apotekergata No.5 er åpen, men baren og restauranten er stengt, sier Christel Furnes hos Hotel Brosundet.

Han får støtte av Christel Furnes hos Hotel Brosundet, som i det gamle pakkhuset i Apotekergata No.5 har både restaurant, butikk og bar.

-Jeg mener en må gjøre noe med permitteringsreglene under pandemien. I dag har vi femten permitterte fra restauranten og baren. Butikken holder vi åpen og selger matkasser og take-away med delikatesser, sier hun.

Selve pakken regjeringen kom med må hun studere nøyere.

-Ja, vi har jo allerede brukt de første dagene av året til å vurdere hva vi skulle gjøre. Nå må vi se på denne situasjonen og pakken som ble lagt fram, forteller hun.

(Fortsetter under).

Over tjue personer er permitterte i restaurant Bryt i Notenesgata. -Vi hadde håpet å få åpnet, men slik det ble nå så må det utsettes, og håper nedstengingen virker, slik at vi kan åpne 21.januar, sier Ann-Helen Svinø.

Hos Bryt er ti ansatte satt i permisjon, og daglig leder Ann-Helen Svinø er avventende til hva tilskuddspakken vil bety.

-Det er jo bra med en forlengelse, og da med åtti prosent. Denne gikk jo gradvis nedover, så vi får se hva som skjer.

Vi har stengt, men vurderte å åpne igjen, men slik det ble nå så gjør vi ikke det, selv om vi ikke er tvunget til å holde stengt som et spisested, sier Svinø, som likevel håper å få åpnet i løpet av januar.

-Vi håper å kunne åpne 21.januar om denne nedstengingen går bra, sier hun.

-Bryt sendte ut permitteringsvarsel i november og har passert de obligatoriske ti dagene der bedriften må sørge for lønn etter varslingsperioden på fjorten dager. Situasjonen ville vært betraktelig tøffere om vi ikke allerede hadde permittert, men måtte startet denne prosessen nå.
-Vi får se hva dette betyr, men i utgangspunktet er vi glade for at det kom en forlengelse, sier hun.