Super sommerjobb på museetDet er enda ikke for sent. Hver fredag kan du nemlig bli med og leke hos Aalesunds museum. Tar du turen vil du også treffe Fride (16) Aksel (14) og Lars (17) som mener de har verdens beste sommerjobb! 

(Tekst og foto: Fridgeir Walderhaug)

I den gamle kolonialhandelen på Museumshaugen kan Fride Stokke Dyb friste med ting som kjøler ned og som metter.

-Neida, vi holder på til 17.august, sier Fride Stokke Dyb, en av ungdommene som har en fantastisk sommerjobb i solrike Ålesund.

Kanskje litt for solrik forrige fredag da Bypatrioten var på besøk.

-Ja i dag er det rimelig stille, men så er det jo opp mot 30 grader, så vi forstår at folk kanskje velger å kjøle seg ned på stranda sier 16-åringen som hadde ”søkt ly” inne i den gamle butikken på museet, for anledningen omgjort til kafé. Is og brus kommer godt med i varmen, og både søtsaker og bakverk ligger klar for gjestene.

(Fortsetter under)

Å treffe "raddå" med flatbanka bruskorker krever trening og teknikk. Fride Stokke Dyb (f.v) og brødrene Aksel og Lars Helland har "tekå".

-Kanskje dere vil vise oss hva ”lappis” og ”trille ring” går ut på?

-Joda, det kan vi, sier Fride, og får med seg brødrene Aksel og Lars Helland ut på brosteinsgata over haugen, som egentlig heter Rasmus Rønnebergs gate.

Lappis kjenner vi. Å treffe stikka, eller ”raddå” som en sa. Og våre tre museumsverter brukte flatbanka bruskorker for anledningen. Det var nemlig en grei løsning så lenge en ikke hadde mynt.

-Det er slett ikke så lett som det ser ut, sier Aksel. Han begår den gamle aktiviteten "trille ring". En trepinne formet som et kors i enden, og et hjul. Så skal hjulet føres avgårde så lenge som mulig.

-Ja, nå er ikke dette spesielt enkelt da, humrer Aksel, som velges ut til å trille ring.

-En kan bruke hjulet på ei barnevogn, eller som mange gjorde; brukte tønnebånd.

Broren Lars og Fride velger å studere teknikken. For en skulle ha trent mye for å trille en ring gjennom ujevne bygater i gamle Ålesund.

-Det går fort, men treffer veggen hele tiden her, sier Aksel, som mener å bruke trekjeppen riktig.

Alle tre er hjertens enige i at de har en fantastisk sommerjobb. Aksel og Lars jobber i tillegg på Sunnmøre Museum som hver onsdag gjør noe lignende.

-Jeg og Lars har hatt dette som sommerjobb siden vi var ni og elleve år gamle.

-Hva er det fineste med jobben?

-Å kunne hjelpe ungene til å mestre alt vi har av aktiviteter. Og ikke minst givende å se når de får det til, sier Aksel.

(Fortsetter under).

Aalesund Museum finner du på Museumshaugen midt i byen. En vakker oase som hver fredag innbyr til gammel ålesundsk moro for store og små.

-Foruten å kaste lappis eller trille ring får barna kle seg ut i gamle klær før de blir fotografert i studio, lage Brudeegg, være med på rebusløp, spille krokett eller lage en drage. Det er mye moro å finne på, forteller Lars.

-Det har vært et jevnt sig av folk siden vi startet 29.juni. Mange kommer fra cruiseskipene, men også andre besøkende stikker innom, sier Fride, akkurat i det en liten italiensk familie på tre personer dukker opp. Kanskje de vil spille lappis?

”Fredag på museumshaugen” arrangeres hver fredag, til og med fredag 17.august, og er åpent mellom klokken 12.00 og 16.00.