Spennende funn på StorhaugenDe er i full sving med å ruste opp Storhaugen. Midt i byen. Prosjektet er et samarbeid mellom Ålesund kommune og driftige sjeler i Storhaugen Velforening. I går kom de over noe helt spesielt.

Trapper som trolig leder til en av mange bunkerser i fjellet på Storhaugen.

Under gravearbeid på Storhaugen fant de det som trolig er rester etter en gammel kontrollpost.

-Vi har prøvd å nøste litt i det i dag, sier leder for Storhaugen Vel Frode Pål Fladmark.

- Mest sannsynlig dreier det seg om rester etter det som var et utkikkstårn under krigen. Her skal også ha stått ei brakke. I tillegg fant vi trapper. Vi vet ikke hvor de leder, men det er jo kjent at her finnes mange bunkerser i området, sier han.

Funnet vil ikke stoppe arbeidet med å ruste opp Storhaugen.

-Nei heldigvis vil vi kunne fortsette. Her skal det nå støpes og legges ny stein, forteller Fladmark.

(Fortsetter under)

Rester etter det som trolig har vært en utkikkspost under krigen. Foto: Frode Pål Fladmark

Ruster opp Storhaugen

-Egentlig hadde kommunen bevilget fem millioner til å ruste opp hele området, men så kom Robek og det ble stilt. Heldigvis klarte vi å gå sammen og finne noe midler såpass vi fikk satt i gang,  forteller Fladmark om prosjektet som skal stå ferdig til påske. 

Både «Storerundingen» og «Lillerundingen» blir betydelig oppgradert med ny skifer. I tillegg lages det ny vei, settes opp nye benker, og ekstra belysning.

-Nå lager vi til sånn at også rullestolbrukere skal få tilgang til utkikksposten. Herfra ser du både byen og øyene rundt oss.  Ikke mist er det i kort gangavstand fra sentrum. Dette vil bli nok bli stor stas for alle turistene som besøker oss, sier han.

Arbeidet er sosialt. Vi har styremøte en gang i måneden og da diskuteres og planlegges det, forteller leder for Storhaugen Velforening Frode Pål Fladmark

Sosialt og viktig for området

-Dette gjør vi først og fremst fordi vi synes det er viktig å bevare det som er en av få grønne lunger i ytre bydel. Vi har jo Tueneset, men Storhaugen ligger nært bysentrum og lett tilgjengelig for alle som bor på Aspøya. Så er det veldig sosialt da, legger han til om arbeidet i velforeningen som teller åtte personer i styret.

Godt samarbeid

Han roser samarbeidet med kommunen og støtten fra Stiftelsen Kjell Holm som gav 50.000,- til arbeidet.

-Vi har hatt en kjempeflott dialog med kommunen og er veldig glade for at de fant noe midler til dette delporsjektet. Håpet er at dette inspirerer såpass at her kanskje kommer en fortsettelse så fort de er ferdige med Robek, legger han til.

"Årets Bypatriot" 2017 gikk til Storhaugen Velforening

«Årets bypatriot» ble delt ut afor første gang i fjor og gikk til dugnadsgjengen i Storhaugen Velforening. Vi skal gjenta utdelingen under «Lyden av Ålesund» på Teaterfabrikken 9. mars. Vet du om noen som gjør en ekstraordinær innsats for byen eller lokalmiljøet så vil vi gjerne ha tips: post@bypatrioten.com