Vil realisere fjellheisIdéen om fjellheis til byfjellet er så utrolig spennende at vi ikke må legge den fra oss. Her kan kommunen ta det videre uten at det på noen måte berører eller forsinker badeland, sier Øystein Tvedt (H) som sammen med flere andre ønsker å realisere selskapet Akslaheisa AS. 

Det er Edvard Devold (H), Hans Kjetil Knudsen (Ålesundslista), Kirsti Dale (SP) og Øystein Tvedt (H) som står bak forlaget om å fortsette arbeidet med fjellheis til Aksla.

Forslaget fikk i dag støtte i formannskapet, noe som betyr at initiativtakerne kan sette i gang med utredning.

-Vi har stor forståelse for at dette ble trukket ut av pakken med badeland. De omfattende reguleringsendringene kunne forskjøvet realiseringen av badeland. De må ikke skje nå. De må få komme i gang. Det betyr ikke at idéen om fjellheis fra sentrum til byfjellet bør skrinlegges. Det betyr bare at vi må se på dette på nytt, forklarer Tvedt om prosjektet som setter kommunen i førersetet.

-Nå kan vi vise at vi er fremoverlente og at vi kan ta første steget. Om vi sørger for nødvendig regulering og tilrettelegging, håper vi at det kan sende positive signaler ut til næringslivet som kan være de som investerer og gjennomfører, sier han.

Der er i følge Hans Kjetil Knudsen flere grunner til at dette bør gjøres.

-Det å få ned antallet busser på byfellet vil først av alt verne miljøet på Aksla, Fjelltun og i Volsdalen. Det er begrenset hvor lenge vi kan lukke øynene for det lovbruddet det faktisk er å la bussene kjøre der. Så er det selvfølgelig det økonomiske. Hvorfor bruke 30-40 millioner på å utbedre veien til det som bare er økende masse av turister og busser, når vi i stedet kan initiere noe helt nytt? Sist men ikke minst vil vi med dette kunne få de stadig flere turistene som kommer til å være med på spleiselaget ved å løse billett i heisen, sier han. 

 

(Fortsetter under)

Helge Jan Farstad på Fjellstua er enig i vinklingen og tror det kan lykkes om man gjør flere tiltak samtidig.

Antallet besøkende til Ålesund øker og utsikten fra Fjellstua er en av mange attraksjoner som merker belastningen fra stadig økende trafikk med buss.

Fjellstua er enig

Daglig leder på Fjellstua Helge Jan Farstad synes dette er gode nyheter. -Det må skje noe, og da er dette et veldig godt forslag.

Samtidig peker han på at skal man lykkes må mange samarbeide.

-Det er ikke fremtidsrettet å fortsette med tilrettelegging for så mange busser opp hit, sier han om antallet som kan være oppe i 50 på en og samme dag i høysesongen.

Han foreslår flere tiltak samtidig.

-Det er viktig å få med reiselivet på laget. De må si at ønsker du å besøke Fjellstua så er det trappene eller heis. De må selge turene på en annen måte enn i dag der folk busses rundt og knapt stopper. Så kan Vegvesenet legge inn begrensninger på vekt. Da er det kun mindre busser som kan ta seg frem. Da reguleres noe av problematikken av seg selv.

Lokale besøkende

-Vi må fortsatt kunne ta i mot lokale bussgrupper som bryllup og pensjonistgrupper på dagstur, men da kan de ha minsre busser. Dette er jeg sikker på vi klarer å få en god ordning på, sier han og legger til noen tanker om årskort for lokalbefolkningen.

-Det skal ikke være vi som bor her som tar største støyten for å få realisert dette. Her kan man for eksempel tenke gode løsninger med rimelige årskort, legger han til.

Handlekraft

-Det handler om å hive seg rundt. Vise at vi kan ta ballen og legge tilrette for god utvikling, sier Tvedt som håper gode krefter blir med på løftet.

-Her er det bare å melde sin interesse for det vi håper kan bli en super løsning, avslutter han.