Se opp for "Norske aper" i bokhyllenFinnes det aper i Norge? Det gjør det dersom vi skal tro hovedperson «Ove Ulvang», en meteorolog fra Hamar, som legger ut på reise for å finne svaret på det han har trodd på helt siden barndommen. Turen tar han blant annet til Ålesund og Valderøya, og forelegger John Øyvind Hovde gleder seg over at boken straks er ute for salg.

John Øyvind Hovde brenner for litteratur litt utenom det vanlige. Nå gir de ut "Norske aper".

Vi møter forelegger John Øyvind Hovde over ei skilpadde og en kaffe på Baker Walderhaug. Med seg i sekken har han boken «Norske aper». Bok nummer sju i rekken for det lille forlaget «Hovde og Brekke» som er drevet på siden av alt annet, og aller mest som hobby. 
 
-Noen har dyre seilbåter, vi putter all vår energi og økonomi inn i det lille forlaget vårt, forklarer Hovde. Til daglig er han lærer i norsk og religion. Levende opptatt av litteratur, språk og historie har han alltid vært. 
 
-Det er noe som har fulgt meg hele veien, og det blir ikke mildere med årene, humrer prestesønnen som tråkket alle sine barne-og ungdomsår på Valderøya før han dro ut i verden med studieopphold i både Roma og Aarhus før han slo seg til ro i Oslo. 
 
Nå er han her for å promotere boken som han håper vil slå an i Ålesund spesielt. 

(Fortsetter under) 

I Ålesund vil du finne boken "Norske aper" hos Ark Kremmergaarden.

«Norske aper»
 
I boken følger vi hovedperson Olve Ulvang, meteorolog fra Hamar, ansatt på Meteorologisk institutt i Oslo hvor det hele starter. 
 
-Det har seg sånn at Olve, helt siden barndommen, har trodd at der finnes aper i Norge. Han mener selv han har sett en, noe som selvfølgelig ble avvist og sett på som ren fantasi av søsteren. Når han mange år senere finner ei dagbok i kjelleren på jobb, endrer alt seg. Dagboken er skrevet av en skipslege som påstår det samme. Dermed legger Olve ut på en helt spesiell ekspedisjon, forklarer Hovde som avslører at dette tar han til både Ålesund og på Valderøya. 
 
-Her blir det mange kjente referanser for lesere fra området. Dette skjer på slutten av 1970-tallet hvor hovedpersonen møter lokale folk og er innom en rekke kjente steder som Hotel Noreg, Peppermøllen og Skjonghellaren, forklarer Hovde. 
 
Å nå ut blant de store
 
For et lite forlag er oppmerksomhet rundt det man holder på med helt essensielt. Det er ikke lett å nå ut i jungelen blant de store forlagene med sine bestselgere som er garantert hylleplassering. Gleden var derfor stor da ARK på Kremmergaarden tok inn boken på strak arm. 
 
-Det er den beste mottakelsen jeg noen gang har fått av en lokal bokhandel, og sånt gir virkelig inspirasjon, sier John Øyvind som er vant til å banke på dører. 
 
-Som oftest blir det nei, men det mange kanskje ikke alle vet er at alle bøker som er utgitt og er registrert finnes på nett. Går du til din lokale bokhandler, så skal de bestille den inn til deg. Der er mye god litteratur som ikke får hylleplass, så det kan vi godt fortelle videre, sier han. 
 
-Helt til slutt. Blir vi lurt nå, John Øyvind? Finnes det virkelig aper i Norge?
 
-Lurt blir du ikke, men forhåpentligvis blir du godt underholdt, sier han!