Til toppen

\ loading=

Rolf Kristian Larsen til Giskespelet

-Vi rett og slett jublet da han takket ja til å ha regien på årets Giskespel, sier arrangørene som har kapret selveste Rolf Kristian Larsen. Joda, det stemmer det. Du har sett han i flere filmer som «Nordsjøen» og «Kompani Orheim», og garantert i NRK serien «Heimebane». Nå skal skuespilleren og dramatikeren skape entusiasme i amfiet på Giske. Les mer:

– Vi er så glade for å ha han på plass sier daglig leder i Stiftinga Giskespelet Britt Giske Andersen, her sammen med regissør for året Rolf Kristian Larsen og primus motor Arne Tunheim.

Han har akkurat landet på Vigra på det som best kan beskrives som enn ufattelig vakker vinterdag i havgapet. Det er hans aller første møte med stedet, menneskene og starten på arbeidet frem mot premieren på årets spel 20. juni.

-Vi er så glade for å endelig ha han her, sier en vilt begeistret Britt Giske Andersen i Stiftinga Giskespelet.

– Han har alt vi så etter og mere til, sier hun om hedersgjesten. Klart de serverer både brennsnut og sveler i anledningen. I bakgrunnen knitrer det i gruen, som er tent i «Gildehallen». En egen vikingstue bygget på dugnad i Amfiet

Gleden rundt langbordet er tydelig gjensidig.

-Jeg har hatt lyst å gjøre regi lenge, så kom denne henvendelsen noe jeg er veldig takknemlig for, sier Larsen som ikke er ukjent med spel som format. Han spilte nemlig rollen som Olav den hellige i Mostraspelet i fire år.

-Det var mitt første møte med spelkulturen og var en fantastisk opplevelse. Det spilles på Bømlo, som også er et lite øysamfunn som her på Giske, og det er noe helt unikt over det lokale engasjementet, den store dugnaden, og det at alle er med. De proffe sammen med amatørene, de unge og de gamle. Et øyeblikk der alle gode krefter drar lasset sammen for å invitere inn, lage teater og fronte den lokale historien. Det er bare en utrolig følelse å få være en del av, sier han.

– Amfiet her er utrolig vakkert! Etter det jeg så på bildene så det veldig åpent ut, men så kommer man hot og opplever det som veldig intimt, og i svært vakre omgivelser. Jeg gleder meg til det fylles med liv, sier Larsen.

 

Ta vare på kvaliteten

Giskespelet handler om tidsbolken rundt 1030, rett før og etter slaget på Stiklestad. Vi møter mektige menn og kvinner fra Giske som i stor grad var involvert i det store slaget, og ser hvordan forholdet til kongen splitter den mektige Giske-familien. Manuset er ferdiglest fra perm til perm og han ser frem til å komme i gang.

Over 200 personer er involverte i Giskespelet som settes opp annethvert år.

– Det er mye i historie, som i det historiske, men også gode historier mellom menneskene som skal frem på en måte som gjør at publikum får det med seg. Her er allerede lagt ned et enormt arbeid, så jeg skal ikke komme inn her og snu på alt. Dette er ikke min kunstneriske sandkasse, dette handler om at man er heldig som får komme inn for å være med på å ta vare på den kvaliteten som allerede er her, sier han ydmykt om oppgaven og det han beskriver som ei trygg ramme.

– Her er allerede så mye kunnskap og erfaring blant de involverte, så min viktigste oppgave blir å være arbeidsleder, sørge for kontinuitet og drifte det videre på en god måte. Så skal jeg alltids få satt noe preg på det, sier han med et smil.

Kunnskap, galskap, historie og nåtid

Han er det man best kan beskrive som en bauta og spelets ryggrad. Arne Tunheim har vært primus motor siden oppstarten i 1995 og er selvfølgelig på plass for å ønske den nye regissøren velkommen. Han er helt tydelig på hvorfor denne tradisjonen er så viktig. Hvorfor historien må fortelles om og om igjen.

-Dette er historien vår. Det er historien om hvem vi er og hvordan samfunnet ble som det ble. Hvordan Norge utviklet seg til å gå fra å være et maktsamfunn til å bli et rettssamfunn. Det er ikke noe som kom av seg selv. Det ble kjempet, tapt og vunnet mang en kamp, og er noe vi kan sette inn i kontekst i dag med alle urolighetene vi ser i verden. En verden med mye utrygghet og polarisering, sier han og legger til at stiftelsen samme helgen også arrangerer egen historiekveld i Giske kirke der kristenretten løftes frem i lyset av rettshistoriker og professor Jørn Øyrehagen Sunde.

-Det er ikke alle som kjenner historien om kristenretten som ble innført i 1024 for nøyaktig 1000 år siden, og som ble starten på slutten for slaveriet i Norge. Vi hadde det. Treller og slaver. Med innføringen av kristenretten og de kristelige høytidene fikk de også slippe fri en etter en. Det tok sin tid, men sånn endret også samfunnet og landet vårt seg gradvis.

– Historien om Arnungane og Giskeætta er nesten utømmelig og til mer vi får frem av den, til mer fascinert blir vi. Tenk alt som har skjedd her ute og hvordan det har påvirket Norge. Det er en viktig felles historie å ta vare på.

200 små og store i aksjon

Fra tidligere prøver i Amfiet på Giske.

Det er ikke få som skal til for å formidle historien der handlingen er bygget på det Snorre Sturlason forteller om i sagaen om Olav den hellige. Og det skal mye øving til.

-Vi kan forberede oss så mye vi bare vil, men det er først når alle møtes og prøvene starter det virkelige arbeidet kommer i gang. Det er da man kan omfavne kaoset, ta inn stemningen og begynne å bygge fortellingen, sier Larsen som gleder seg til å jobbe med Sunnmøringer igjen.

– Jeg digger det. Man slipper noe usikkerhet, for her er det som regel klar tale, sier han og ler om det han tror venter seg.

– Det blir veldig fint. Garantert, sier han.

Giskespelet settes opp annethvert år, og spilles i år helgen 20.-23. juni.

-Billettsalget er allerede godt i gang, så her er det bare å sikre seg. Og er der noen som har lyst å være med som skuespillere må de gjerne sende oss en e-post på post@giskespelet.no legger Giske Andersen til.

Stiftinga Giskespelet satser friskt og har ansatt Britt Giske Andersen med all sin erfaring i en fulltidsstilling – Vi ønsker også å tilføre mer aktivitet i tillegg til Giskespelet, forteller hun om planer og prosjekter som også involverer reiselivet.
Få også med deg historiekvelden i Giske Kirke.
Nytt lag. Stifttinga benytter også muligheten til å takke regissøren fra 2019 – 2022, Eldrid Schrøder Kvalvik, som de sier har lagt et godt grunnlag, både i manusbearbeiding, men også i utvikling. – En innsats som vil stå seg inn i historien. Det samme gjelder koreograf Einar Didriksen, som i år blir erstattet av Eleanor Nedregaard, sier de. – Eleanor er ikke bare dyktig, men også fra selveste Giske kommune. Det er vi ekstra stolt over. I lag med seg får de musiker og komponist, Miki Campins, som har løftet Giskespelet musikalsk dei siste to gangene og nå er veteranen på laget.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!