Til toppen

\ loading=

Populært tilbud for demensrammede

"Spis med oss" kaller Ålesund og omegn demensforening tilbudet på Kliprastua. To timer kveldshygge for demensrammede, som avsluttes med en god kveldsmat.

Det første som møter oss på Kliprastua er musikken som strømmer ut av lokalet.

Laatlaget, kaller de seg og stilte her med fire av fem i original besetning. Per Gunnar Beyer på torader, Stein Kvalø på gitar, Finn Knudsen på vokal og bassist Petter Holstad.

Musikk og mat

Det er “husorkesteret” til Mannskoret Varde som står for de flotte melodiene. Fire karer som kaller seg “Laatlaget” servere den ene hitlåta etter den andre.

-De er flinke, for her skal det ikke være kjedelig musikk. Country, pop og livlig musikk vil vi ha. For det har faktisk hendt at noen har tatt seg en svingom, sier Britt Eidsvold von Løwensprung.

Britt er leder for Ålesund og omegn demensforening, som er et lag i Nasjonalforeningen for folkehelse, og nå er Britt og en liten armada i full sving med “Spis med oss”.

-Det er et månedlig tilbud vi har en mandag i måneden fra klokken 18.00 til 20.00 her på Kliprastua. Og det er åpent for alle. En trenger ikke å være medlem, sier Britt.

Ingenting blir overlatt til tilfeldighetene når de frivillige i Ålesund og omegn demensforening danderer til kveldsmat.

Kveldsmat

Hele styret er på plass, og noen ekstra. For også blant foreningens ildsjeler er dette et arrangement de mer enn gjerne stiller opp på.

-Først er det musikk og småprat rundt bordene, men så dekker vi på til kveldsmat. Og det skal være god og sunn mat, forteller hun.

Og her mangler det ikke på noe. Nydelige salater, spekemat, sylteflesk, egg og garnityr i grønt og rødt.

-Hvordan får dere finansiert dette?
-Vi tar en femtilapp i inngang, i tillegg til at vi har fått uvurderlig støtte fra Odd Fellow Logen sitt humanitære fond.
Nå må vi nok ut og søke om flere midler til videre drift, men det er vi optimistiske til, sier Britt, som sammen med gjengen i foreningen også har andre tilbud.

Denne gjengen fra God Omsorg storkoser seg med mat i godt selskap på Kliprastua. -Dette er et flott og koselig tiltak, sier Vibeke Synes i God Omsorg (tre fra høyre ved bordet).

Populært

-Det er jo et populært tiltak, og i dag kom 35 personer. De aller fleste bor fortsatt hjemme, men har ofte med seg en ledsager, forteller hun.

Også God Omsorg sine brukere benytter seg av tilbudet, og storkoser seg på langbordet sitt med god musikk, hyggelig prat og god mat.

-Det er virkelig en flink gjeng av frivillige som arrangerer dette. Selv kommer vi med åtte personer, forteller Vibeke Synes i God Omsorg.

Vi har også Lørdagskafé en gang i måneden. Da tar vi også med oss musikk, i tillegg til kaker og kaffe. Et arrangement på formiddagen, og som vi rullerer på byens omsorgssenter.

-9.juni drar vi på tur. Noe vi også gjør en gang hvert år, enten med buss eller båt.
Men allerede 17.april skal vi ha møte med foredrag. Da kommer vi til ID-huset i Brattvågen, og foredraget blir hold av pappaen til Syver Blindheim som er rammet av demens som barn. Det blir et sterkt møte, forteller Britt, som understreker store behov.

Leder i demensforeningen Britt Eidsvold von Løwensprung sier behovet for tilbud til demensrammede i Ålesund er stort.

Stort behov

-Bare i Ålesund er det mellom tusen og femten hundre pasienter med demens. Det er mye i landsmålestokk, for vi ligger i toppen. Disse må få et tilbud, og der forsøket vi å gjøre vårt.
“Spis med oss” startet vi med i 2022, og så raskt at dette var et ønsket tilbud.
Demenskoret som øver på Bymisjonssenteret er også et populært tiltak, sier hun.

Kvelden nærmer seg slutten. Forsynte etter en hyggelig kveld går mot slutten, men demensforeningens frivillige starter på ryddingen. Og de gleder seg allerede til neste medlemsmøte og ikke minst “Spis med oss”.

Godt brød hører med til en sunn og god kveldsmat.
Denne var god. Bypatrioten fikk nemlig smake.
Det manglet ikke på godsaker på kveldsmaten.