Til toppen

\ loading=

Hit legges årets russefeiring

Det så lenge mørkt ut for en samlingsplass for årets russekull i Ålesund, men nå har Ålesund kommune, Ålesund kommunale eiendom KF og Politiet gått sammen for å finne ei løsning, opplyser kommunen i en pressemelding.

Arkivfoto fra fjorårets russefeiring.

Rundt 800 avgangselever har de siste årene hatt Flatholmen som samlingsplass for feiringen sin. I år er ikke Flatholmen ledig i perioden, og Minda Myklebust, SLT-koordinator i Ålesund kommune, og Mirjam Ulstein fra forebyggende enhet i Politiet fryktet da at man kunne rykke tilbake til slik russefeiringen var for noen år siden.

– Da var det mer uoversiktlig for alle, russegjengene ble nesten jaget fra sted til sted, og det var vanskelig å drive god oppfølging.

Storstilt samarbeid gir russen i Ålesund nytt tilholdssted. Nå inviteres også naboer i østre Breivika inn til informasjonsmøte på tomta, 21. mars kl 18:00-19:00.Foto: Ålesund kommune.

Mange fordeler med å ha en fast plass

Etter grundig undersøkelse av både kart og terreng i Ålesund uten å finne noen løsning, kom gjennombruddet i form av samarbeid med ÅKE (Ålesund kommunale eiendom KF). I Lerstadvegen 525, på den såkalte Bertel O. Steen-tomten, har kommunen en eiendom som kan være samlingsplass for russegjengen i år. Dette løser flere problemer.

– Ved å gi russegjengen en fast plass å være får vi følge opp med samarbeid, avtaler med- og ansvarliggjøring av russegjengen i tillegg til at vi kan ha Røde Kors på plassen og foreldrevakter i området.

Minda Myklebust og Mirjam Ulstein peker også på at tomten ligger sentralt plassert.

– Det betyr spesielt mye i år når vi hører om at årets russegruppe har mange vandreruss.

Russepresidentene har vært spesielt bekymret for denne gruppen, som altså ikke er en del av grupper med egne kjøretøy.

– Om alle er samlet kan vi sørge for at alle er trygge. Om vi er spredt på fjell, ferjekai og overalt ellers, risikerer vi at folk blir stående igjen i kulda når bussene kjører videre, et større press på å overfylle busser og biler, og mangel på hjelpemannskap og nødetater. Trygge rammer er avgjørende for en god feiring, forteller russepresident Guro Pettersen ved Latinskolen.

Uten en fast samlingsplass, med god tilkomst, ville mange ungdommer kanskje ikke kunne komme seg til eller fra samlinger, og bli ekskludert fra feiringen de har sett fram til.

Ikke optimalt

Med russefeiring i Lerstadvegen er man nærmere private boliger på den ene siden av tomten. Det betyr at det i perioden vil bli mer bråk for de nærmeste naboene. Kommunen og politiet har derfor lagt noen rammer til grunn, som russegjengen er forpliktet til å etterleve. Dette kan du lese mer om på kommunens sider!

Vi ønsker byens russ ei god, trygg og gøy russefeiring! Arkivfoto
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!