Til toppen

Alnes fyr og opplevelsesenter. Foto: Roger Strand
Alnes fyr og opplevelsesenter. Foto: Roger Strand

Se kunst som aldri er vist offentlig

Kommende søndag åpner Alnes fyr og opplevelsessenter en ny kunstutstilling med bilder malt av Ole Th. Ytterdal. Mange av bildene blir stilt ut for aller første gang.

FJORDLANDSKAP: Malt av Ole Th. Ytterdal.

Palmesøndag ønsker Alnes fyr og opplevelsessenter velkommen til åpning av en ny utstilling i galleriet. Under åpningen søndag  vil blant annet Ørnulf Opdahl være tilstede for å fortelle litt om kunstneren Ole Th. Ytterdal og ikke minst kunsten.

Det kommer til å bli en spesiell utstilling med tanke på at maleri som aldri har blitt vist offentlig før, henges opp på veggene i galleriet og vises fram for publikum for første gang. Noen av maleriene er også til salgs.

Allerede i ung alder var Ytterdal en begavet maler og som 16-åring dro han til Kristiania på tegneskole med studieopphold i Paris. Senere fullførte han studiene sine ved da nyopprettede Kunstakademiet i Oslo med Christan Krohg og Halfdan Strøm som lærere.

Ytterdals debut var på Høstutstillingen i 1913. Der var han representert hele ti ganger, og den siste gangen var i 1935. Han hadde sin første separatutstilling i Oslo i 1917, og senere i kunstforeningene i Bergen, Trondheim, Stavanger og Ålesund. I Ålesund hadde han en rekke utstillinger. Han reiste mye og i 1920 dro han på nytt til Paris, denne gangen til den kjente Othon Friesz, og studerte malerkunst der i flere år.

Etter dette dro Ytterdal hjem til Eidsdal og ble boende der resten av livet.

Hans motivkrets omfatter både landskaps- og menneskeskildringer, men motivene fra sunnmørsk natur utgjør hans viktigste bidrag. Ytterdal søkte en rik og variert koloritt i sine malerier noe som kanskje var forut hans tid.

I 1932 tok en storflom i Ytterdalselva atelieret til Ytterdal, og han mistet 150 bilder. To bilder ble funnet igjen på fjorden, og i tillegg til ett som han hadde vært på Vestlandsutstillingen, var det alt han hadde igjen.

Ytterdal fortsatte å male så lenge han levde, og blir sett på som en av de fremste, mest særmerkte kunstnere Sunnmøre har hatt. Han har også blitt kalt Sunnmøres svar på Nikolai Astrup.

Utstillingen blir hengende i galleriet fra 24. mars til 22. april

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!

Annonse:
Annonse: