NAV samler seg i KremmergaardenEn gigantisk flyttesjau er unnagjort, og mandag åpner dørene til det nye NAV Ålesund i to av etasjene i nybygget til Kremmergaarden. Bypatrioten fikk bli med på omvisning.
(Tekst og foto: Fridgeir Walderhaug)

Mandag åpner NAV Ålesund dørene i nye og lyse lokaler i Kremmergaarden i Ålesund sentrum

Halve tredje, og hele fjerde etasje skal NAV Ålesund ta i bruk, og mandag kan de ansatte endelig begynne på jobben de egentlig skal gjøre.

-De har virkelig stått på i en gigantisk flyttesjau. Nå er det kosmetiske ting som står igjen. Rydde bort kasser, emballasje og slike ting, forteller prosjektleder i NAV, Knut Røsok.

-Det er mye gjenbruk av møbler fra de lokalitetene som nå samler seg her. Vi har ikke ”flotta oss” på skattebetalernes penger, men fint ble det. Overskuddet av møbler og utstyr har blant annet kommet Skolene og Vestmo til gode. Blant annet en del varmeovner, sier Røsok og peker på et par av arten som er plassert for avhenting i gangene.

Her slipper vi å tenke på det varmen. Den ordnes i bygget, sier han.

(Fortsetter under).

Det første som møter besøkende til NAV Ålesund er dette rommet. I gulvet er det lagt listverk for å hjelpe blinde og svaksynte. Rommet har også teleslynge til hjelp for hørselshemmede.

Det er tre NAV-avdelinger som nå samler seg i et og samme bygg.

NAV i Spjelkavika og Ysteneset er de to avdelingene med publikumsbetjening som flytter inn og samler seg under et tak.

I tillegg flytter også NAV-Pensjon inn. De er et av fem kontorer i landet som styrer med folks pensjoner, og har til nå holdt hus i Trygdegården i Parkgata.

-NAV-Pensjon får sin del av lokalene, men de tar jo ikke mot publikum og vil få sitt område som er lukket for publikum.

-Ta mot publikum gjør imidlertid NAV Ålesund med en flott ny resepsjon i 4.etasje. Dit kan du gå om du har avtale. Derfra blir du tatt mot av en saksbehandler, forteller Knut Røsok, før han peker i gulvet.

-Resepsjonen er utstyrt med lister i gulvet fra døra til skranken. Dette fordi blinde og svaksynte skal få litt ekstra hjelp. Teleslynge er også montert. Et godt hjelpemiddel for de med hørselshemming, sier han.

(Fortsetter under).

Prosjektleder Knut Røsok godt plassert i et samtalerom. Utsikten er formidabel, og den er tilgjengelig stort sett fra alle områder i de to etasjene NAV Ålesund skal ha.

Knut Røsok og de andre som jobber med rydding og tilrettelegging før åpningen på mandag bruker begreper som ”kontorfløy” og ”fabrikken”. En annen ting Røsok stadig kommer tilbake til på vår runde er selve ”juvelen”.

Begrepet ”kontorfløy” kjenner vi jo til i dagligtale. Og etter hvert forstår vi også hva de mener med ”fabrikken”. For det er der ting skjer. Der folk blir tatt mot, får hjelp, råd og informasjon. Det hele får en klar mening der vi vandrer rundt i lokalene. Men så var det ”juvelen” da.

-Dit har vi ikke kommet enda, sier Knut Røsok, som først vil vise oss et samtalerom i lyse farger, en ventestasjon og kopirommet.

Absolutt alt, foruten nettopp kopirommet og toalettene har en fantastisk utsikt mot byen og Brosundet.

(Fortsetter under).

"Juvelen", som prosjektleder Knut Røsok omtaler den som, er rett og slett en ny kongressavdeling som kan brukes til alt fra yrkesmesser, undervisning, eller rett og slett kongresser. -Lokalene kan også benyttes av andre. For eksempel kommunen, som jo er nabo med oss, sier han. Både kongressområdet og andre møterom i lokalene har fått kjente og kjære bynavn, som "Skansen" og "Brosundet".

-Inn hit, sier Røsok og drar nøkkelkortet.

-En helt ny og fantastisk kongressavdeling der vi kan ha møter med mange tilstede, ei lita yrkesmesse, eller rett og slett kongresser. Og siden NAV jo er halvt kommunalt vil det trolig være et godt tilbud for kommunen å kunne benytte. Vi er jo tross alt naboer også, sier han stolt.

For Knut Røsok og de andre har grunn til å være stolt etter ei flytteøkt av en slik størrelse.

-Ja, det ble veldig flott. Og på toppen av det hele får vi bidra til et levende bysentrum. Så mandag åpnes dørene. Selv om den offisielle åpningen skal skje 1.februar. Men den dagen er vi ikke ferdig å planlegge enda, sier han.

Møterommet "Brosundet" er et av rommene i "juvelen" hos NAV Ålesund.

Også toalettene er stilfulle.

Å tilbringe tid med venting får en helt ny betydning med en slik utsikt.

Inngangen til NAV Ålesund skjer i Notenesgata. Publikum som skal besøke NAV kan ta trapp eller heis opp til 4.etasje, og komme rett inn til skranken.

De ansatte har fått eget trimrom i de nye lokalene. Foreløpig sparsommelig utstyrt, men etter de siste dagers flyttesjau føler nok de fleste at de gjerne kan vente noen dager med å ta rommet i bruk. -Det er noen rockeringer der så langt, men det skal bli utstyrt med mer etter hvert, lover Knut Røsok.

Skranken. Her blir du tatt mot om du har en avtale. Noen av møterommene i bakgrunnen vil bli hyppig brukt til å gi råd, hjelp, veiledning og informasjon.

En av arbeidsstasjonene hos NAV, i landskap.

Når det er opp mot 120 ansatte som skal ha spisepause er det greit med ei flott kantine og et moderne kjøkken.