Til toppen

Naturen dro Fredrik til Godøya

Han har bodd på Mallorca, Kypros, Bali og Filippinene. Men fant til slutt sitt paradis på ei forblåst øy på Sunnmøre.

Fredrik Lie-Helgesen har funnet sitt paradis på Godøya like ved Ålesund by. Han er helt klar på at den kombinasjonen gir alt man trenger.

Fredrik Lie-Helgesen har funnet sitt paradis på Godøya like ved Ålesund by. Han er helt klar på at den kombinasjonen gir alt man trenger.

Navn: Fredrik Lie-Helgesen

Alder: 24

Jobb: Aventia Media AS

Utdannelse: Helsefag

Fredrik Lie-Helgesen går rett på sak og forteller om en barndom langt utenom det vanlige der han de første barneårene bodde i Oslo, Son og Hamar før han som 11-åring ble sendt alene på kostskole i Skottland i halvannet år.

Etter å ha returnert til Norge og bodd noen måneder i Fredrikstad ble han med familiens flyttelass til Mallorca som 13-åring, før ferden gikk videre østover i Middelhavet til Kypros to år senere. Så ventet mer eksotiske bosteder, Bali og Filippinene.

– Gjennom oppveksten har vi levd i en veldig kapitalistisk verden med de dyreste bilene og husene, hvor alt ble servert på et sølvfat. Det ble også et veldig spesielt liv, men det var ikke lett, for vi gikk lite på skole etter at vi flyttet utenlands, sier Fredrik Lie-Helgesen.

Det gjorde at han og tvillingbroren Sebastian gjerne måtte underholde seg selv. Og på Kypros oppdaget de noe som i høyeste grad har bidratt til at begge nå er bosatt på Godøya.

– Jeg og Sebastian dro rundt på øya for å finne noe vi kunne bruke dagene på og oppdaget plutselig en windsurfing-skole. Så vi lærte oss windsurfing og ble til slutt instruktører der i en alder 15 år.

– På grunn av den interessen gikk så turen videre til Bali. Og vi elsket å surfe, så det ble helt vanlig å stå opp klokka seks om morgenen for å dra til stranda.

(Fortsetter under)

– Det meste var lov

Luksuslivet til de to unge guttene tok en brå slutt da trangere tider gjorde at ferden gikk hjem tilbake Tønsberg og Norge.

– Da kom vi tilbake til et normalt samfunn, gikk på skole og fikk venner. Men overgangen ble enorm. Og vi måtte finne noe for å kompensere for den livsstilen vi hadde hatt. Noe som ga oss noe unikt i hverdagen.

– Bror min og jeg begynte derfor med bodybuilding, som ble vår måte å bearbeide alt vi hadde opplevd i ungdomsårene, på både godt og vondt. Jeg gikk faktisk opp 100 kilo veldig kjapt, for vi tok det veldig seriøst, legger Lie-Helgesen til.

Etter et par år med en tøff økonomisk hverdag i hjemlandet, dukket det opp en invitasjon fra faren.

En billett til Filippinene. Muligheten til å gå tilbake til en glamorøs livsstil.

– Han tilbydde meg muligheten til å lære meg business og bli til ‘noe’ i livet. Etter å ha vært på NAV og fått føle på kroppen hvor grusomt det var, så ble det for fristende å dra tilbake til Asia. Der ble jeg sugd inn i en livsstil hvor det meste var lov, og i øyeblikket så var jo det veldig gøy for en 18 år gammel gutt. I ettertid så er det mye lettere å se at det skjedde mange veldig ubehagelige ting, som var alt annet enn bra for meg.

– Etter hvert innså jeg at jeg hadde gått i en retning som ikke var meg. Jeg så at jeg ble narsissistisk og levde et liv jeg ikke ønsket. Et liv jeg så meg blind på. Men samtidig var det ikke bare negativt. Jeg lærte mye, spesielt innenfor business og da helst ting man ikke burde gjøre for å lykkes.

- Det sier seg nesten selv, at en som trives under vann, mens han rir på bølgene eller svever i lufta, vil finne seg til rette på Sunnmøre, sier Fredrik som bruker naturen til det meste.

– Det sier seg nesten selv, at en som trives under vann, mens han rir på bølgene eller svever i lufta, vil finne seg til rette på Sunnmøre, sier Fredrik som bruker naturen til det meste.

Skapte sitt eget liv

Han fikk nok. Og brøt med faren.

– Jeg bestemte meg for at jeg ikke ville ha det overfladiske livet hvor rikdommen gjorde at jeg kunne gjøre akkurat som det passet meg. Jeg ville skape det livet jeg ønsket å leve. Så en dag ordnet jeg flybillettene og la alt bak meg, sier Lie-Helgesen.

– Da dro jeg til Tønsberg. Fullstendig blakk, for jeg fikk lite økonomisk støtte selv om jeg hadde jobbet for faren min i tre år. Jeg brukte mine kreative sider, sendte ut mange søknader og til slutt fikk jeg jobbe i Aventia Media, hvor jeg jobber den dag i dag.

Den jobben gjorde at han endelig kunne stå på egne beina. Ikke være avhengig av faren. Eller NAV.

– For første gang i mitt liv, kunne jeg skape meg et liv. Som var mitt.

– Det var utrolig godt å ha inntekt, styre min egen økonomi og få et sted å bo. Det føltes så trygt. Med tanke på det livet jeg hadde hatt, så tok det naturligvis lang tid å godta at slik skulle det være. Jeg har heldigvis hatt mange gode mennesker rundt meg i den prosessen som jeg har vært gjennom. For de opplevelsene som jeg har hatt over mange år var ikke greit, for jeg var kun et barn.

Lek i Sunnmørsk natur

Men en ting i ungdomstida har likevel spilt en veldig stor rolle for at han har funnet sin plass ute i havgapet på Sunnmøre. At han og broren, på en øy i Middelhavet, falt fullstendig for livet på toppen av et brett som kunne ta de bort fra hverdagen.

– Sebastian var på Sunnmøre og testet området, og fant ut at her ville han bo. Han la ut en del videoer om dykking, surfing, paragliding og fjellturer som så fantastisk ut. På det tidspunkt hadde jeg etablert meg mer eller mindre i Tønsberg, men det var noe som manglet.

– Det var lek i naturen. Og kjærligheten til tvillingbroren min. Han kom på ferie til Tønsberg og da fant jeg ut at det ikke var noe tvil om at jeg måtte være på samme sted som han.

Men det var et problem.

– Jeg visste ikke hvordan jeg skulle få den fysiske jobben min opp hit, og den var viktig, for den ga meg økonomisk trygghet. Men jeg bestemte meg likevel for å si opp jobben min, for jeg visste at jeg kunne skape noe på Sunnmøre. Men istedenfor å la meg gå, ble jeg tilbudt muligheten for permanent hjemmekontor.

– I februar i år flyttet også jeg til Godøya. Da fikk jeg muligheten til å inkludere den leken som jeg vil ha i livet mitt.

Det blir fort mange turer på Godøyfjellet.

Det blir fort mange turer på Godøyfjellet.

Paradis

Det sier seg nesten selv, at en som trives under vann, mens han rir på bølgene eller svever i lufta, vil finne seg til rette på Sunnmøre.

– Det er veldig godt tilrettelagt her. For en som liker å gjøre ting ute i naturen, så er dette er paradis. Men det har en dypere mening, for det handler ikke bare om å leke. For meg er det 100 prosent nødvendig å kunne gjøre dette. Det gir livsgnist og livsglede. Det er utrolig viktig å skille mellom hva som er jobb og lek, for vi er ikke på jorda kun for å jobbe som maur, selv om samfunnet veldig gjerne ønsker at vi gjør det. Men alt kan ikke være lek heller, for det er ikke bra, og det har jeg også opplevd. Det handler om å finne rette balansen, sier naturelskeren.

Han driver en liten gruppe som driver med isbading og der han møtte en historie som ga dypt inntrykk. En 24-åring hadde brukt 4,5 år av livet sitt foran en dataskjerm i den virtuelle spillverdenen.

For en som aldri har spilt et spill i hele sitt liv ble det et enormt sjokk.

– Når du er hektet på videospill, så er det dit du går når du er ferdig med dagen din, for det er der du får glede. Jeg ser på livet mitt som videospill, for jeg går ut og spiller spillet ute i naturen. Jeg føler mange unge går glipp av det, for de vokser opp i en kultur hvor det viktigste er å sitte på mobilen eller foran en datamaskin i stedet.

Sunnmøre er et eldorado for alle som liker vannsport. Over og under havflaten.

Sunnmøre er et eldorado for alle som liker vannsport. Over og under havflaten.

Ekstrem dykkeopplevelse

Og nylig opplevde han nirvana i naturens eget spill. Bare noen hundre meter fra hvor han bor har leken gitt en av hans beste opplevelser.

Under havflaten.

– Den følelsen må være som å nå level 10.000 i et spill. Jeg har dratt ut så mange ganger for å skyte fisk, men akkurat denne dagen, bestemte jeg meg for å ikke skyte, for jeg skulle lære bort fridykking. Men jeg tok likevel med harpunen. Mens jeg underviste pekte eleven plutselig mot et sted. Og der var den. En gigantisk breiflabb. Jeg trodde knapt mine øyne. Så gikk jeg gjennom en prosess som man gjør når man spiller et spill. Man tenker på valgene du har, og så tok jeg mitt valg, og skjøt. Adrenalinrushet var ekstremt. En ubeskrivelig god følelse av å fange en breiflabb på 18 kilo. Jeg klarte nesten ikke bære den en gang, sier Fredrik med stor entusiasme, sier 24-åringen.

Selvfølgelig ble den brukt til mat, for jeg tar ikke livet av noe uten at det skal spises, legger han til.

Han har flere slike øyeblikk som man ikke kan få ved å sitte innendørs. Den ene skjedde da han drev med paragliding.

– I Loen skrudde jeg i en termikkboble fra 1.000 til 1.800 meter. Og da lå jeg ved skylaget og plutselig ser jeg en ørn. Jeg lå parallelt med ørnen som bare var 15-20 meter unna meg. Da skrudde vi den bobla i lag i ti minutter. Den føltes så nær at jeg kunne klappe den, så jeg fikk gåsehud. Det kriblet i hele kroppen. Jeg tror få vet at du har muligheten til å føle så sterkt som jeg gjorde da, for den følelsen finnes kun i slike magiske øyeblikk.

Det er ikke slik at det er kun ekstreme opplevelser som må til for å føle seg levende.

– Gode øyeblikk kan også skapes ved noe så enkelt som å sette seg ved stranda på Giske og bare nyte det å være ute. Området rundt Ålesund har enorme muligheter når det gjelder å skape slike øyeblikk. Det gjør det så unikt å bo her.

– Da er det en ting som er helt avgjørende og som jeg endelig har lært nå. Jeg dro alltid ut og skulle finne den beste bølgen, og gjorde jeg ikke det, så ble jeg skuffet og fortvilt. Men nå handler det om å nyte nuet og prosessen. Nå drar jeg ut for å oppleve uansett hva som skjer.

Det er viktig at flere oppdager hva naturen kan gi, og derfor har han bidratt med frivillig arbeid.

– Det er veldig viktig for både meg og bror min. Dessverre har jeg i det siste ikke hatt noe særlig med tid til det. For min del, er det å være frivillig, utrolig givende. Gi bort informasjon og kunnskap på en god måte og se at øyene til mottakerne lysner opp og se mestringsfølelsen, det er ekstremt givende.

Nærheten til naturen og aktiviteter er viktig for Fredrik som også gjerne hjelper til som frivillig når han kan. Her fra åpen dag og kurs ved Giske vannsportsenter.

Nærheten til naturen og aktiviteter er viktig for Fredrik som også gjerne hjelper til som frivillig når han kan. Her fra åpen dag og kurs ved Giske vannsportsenter.

Nærheten til naturen

Det er kort vei fra Godøya til byen. Så hva må en bra by ha for Lie-Helgensen.

– Den må ha tilgang til sunn, god og nærvokst mat, som er bærekraftig uthentet. En annen ting en god by må ha er sosiale møteplasser. Det har Ålesund truffet godt på. Og så må en by ha nærhet til havet som er frodig og rikt på liv.

Han elsker Ålesund, for de mulighetene byen har.

– Mangfoldet på aktiviteter er ekstremt bra. Jeg kan klatre i to buldrehaller, du kan fly fra mange forskjellige steder, drive med forskjellige typer jakt, kajakk, windsurfing og dykking. En bedre egnet by for å drive aktiviteter som tar deg ut i naturen, finnes ikke.

– Men det er en ting som jeg savner. Tilgang på sunn, god og nærvokst mat som ikke er kjedebasert. Som da må være kostnadseffektivt som gjør at folk har råd til det.

Men det kan han leve med. For han har en umiddelbar nærhet til alle elementene som nå gir mening til livet han lever ute ved storhavet.

Han har funnet sitt paradis. På Godøya.

– Den nærheten og tilgjengeligheten er helt nødvendig og avgjørende for meg. Ellers så hadde jeg aldri bodd her. Å ha den muligheten til å oppleve og å ikke tenke på noe. Den er av uvurderlig betydning for meg.