Smilene gikk fra øre til øre, latteren runget i sundet og lydnivået nærmest overgikk trafikken på E136 mens ungene hoppet fra både brygga og SUP-brett.
De unge barna i alderen fra 10 til 13 år er en del av Friluftsskolen som er i regi av barnas turlag Sunnmøre.
– Dette er en sommerskole hvor vi driver med ulike aktiviteter som padle kajakk, bading, SUP, kart og kompass, de lærer om allemannsretten og friluftsliv generelt ved vann og i skogen, sier Eline Byre i DNT.
– Energinivå et veldig høyt, og vi får tilbakemeldinger fra foreldrene om at barna er slitne når de kommer hjem fordi de har gjort alt mulig her på dagen, legger hun til med et smil.
Føler mestring
Det var ikke vanskelig å se at Byre stortrives i jobben.
– Det er utrolig gøy å ha en slik jobb. Det er jo veldig annerledes fordi vi er ute i aktivitet hele dagen. Jeg er veldig glad i turistforeningen og friluftsliv, og det er fint å spre den gleden til barna og vise de hvor gøy det går an å ha det ute. Og så kan det være litt slitsomt med mye lyd, latter og lek, men det må man bare tåle.
En ting er at barna elsker aktivitetene, men et sentralt ord er mestring.
– Det er også fint å se at barn som er litt redd for kajakk og vannet utfordre seg selv. Vi får de med og da sier de at det ikke var så skummelt likevel. Det varmer hjertet mitt. – De føler veldig på mestringsfølelsen når de får trene på å komme seg opp igjen i kajakken etter at den har veltet. Og så lærer de mye ved å teste kart og kompass. Da er det kjekt at de sier at nå kan jeg ta familien min med i skogen. Siden det er en sommerskole, så er det meninga at de skal lære ting også. Nå lærer vi de blant annet sjøvett, hva turistforeningen gjør og står for, pakke sekk og de tingene jeg nevnte tidligere som allemannsretten og kart og kompass.
God kunnskap
Byre mener det er viktig at DNT tar ansvar og arrangeres slike skoler.
– Det gjør at barna vil delta på mer aktiviteter senere. Det gir også kunnskap som de kan ta med seg videre i livet. Barn og unge har godt av å komme seg ut med tanke på mental helse og finne sine egne pusterom.
Det skal arrangeres to sommerskoleuker til i Nøravsund, og det er i uke 32 og 33. Du kan finne mer informasjon og påmelding her.
– I tillegg har vi aktivitetsdager, hvor det er enkeltdager de kan melde seg på. Noen for 10-13 år og noen fra 13 til 16. Der er det mange av de samme aktivitetene som vi har på sommerskolen, sier Byre.
Aktivitetsdagene er både i Ålesund og i Ørsta/Volda. Gå inn her for mer informasjon.
Hytte til hytte
I tillegg har de et helt nytt prosjekt hvor deltakerne går fra hytte til hytte. Et prosjekt som er gratis for deltakerne.
– Det er for ungdom mellom 16 og 19 år og for voksne mellom 18 til 24. Der går vi lengre turer i Tafjordfjella, Der får man erfaring med langtur i fjellet, pakke sekk, hvordan man bruke hyttene, hvordan man oppføre seg pent i fjellet og hvordan opptre trygt. Første turen er mandag. Vi skal ha fem slike turer.
– Det er bare å gå inn og melde seg på. Dette er en ypperlig mulighet for de som ikke har vært så mye på tur før. En veldig god ting er at du får nye venner. Mange av mine venner er fra DNT. Man får gå på tur sammen og så kan man senere gå på egne turer, noe jeg har gjort. Også her handler det mestring, for man blir trygg på seg selv og det å være på tur.