Kunstelever ble nissedoktorerÅr etter år har den hengt på veggen til Vic Thunem på St. Olavs plass. Og det uke etter uke i den mest værharde tiden på året. Det har satt sitt preg på Julenissen alle ålesundere har et forhold til. Men nå er nissens hjelpere ved Ålesund kunstfagskole i full gang med ”pasienten”.

Det er rene julenisseverkstedet hos Ålesund Kunstfagskole på kveldene for tiden. (f.v) Agnes Bohinen Muren, Emma Saunderson, rektor Trine Røssevold, Peter Opland og Connie Andresen er i full sving med å restaurere den ærverdige Julenissen.

(Tekst og foto: Fridgeir Walderhaug)

De eldste blant oss blir ikke helt enig i hvor gammel Julenissen på Sankten egentlig er. Noen mener den kom på 60-tallet. Andre at den må være mellom 70 og 80 år gammel.

Det en i alle fall kan slå fast er at Julenissen er en ”Cola-nisse”.

For det var tegneren Haddan Sundblom, med aner fra Sverige, som fikk Coca Cola som kunde tidlig på 20-tallet, og som senere tegnet denne kjente versjonen av Julenissen.

Julenissen så faktisk ikke slik ut for folk flest før Sundblom og Coca Cola i 1931 lanserte ”The Coca Cola Santa Claus”.

En lun og rund herremann med hvitt skjegg og klær i rødt og hvitt.

Brusgigantens enorme reklamesatsing gjorde deres versjon av Julenissen til allemannseie.

Så da vet vi det. Julenissen på veggen til VIC Thunem kan faktisk være svært gammel, for uansett snakker vi om en godt voksen herremann som nå sårt trengte pleie.

15.oktober kom ”ambulansen” fra Haagensen Transport til VIC Thunem.

De butikkansatte hadde hentet julenissen opp fra kjelleren.

Nå skulle han få god pleie hos Ålesund kunstfagskole.

(Fortsetter under).

Peter Opland og de andre studentene må være stødig på hånden, og med rett farge når de skal retusjere Julenissen.

Der, på kveldstid etter skoleslutt, bak låste dører arbeider Julenissens hjelpere på spreng for å redde jula til alle ålesundere som ikke får ro i julesjela før nissen er på plass på veggen.

Bypatrioten fikk lov å komme inn og se på når de fire kunststudentene og skolens rektor gir Julenissen pleie av ypperste klasse.

-Den har fått seg noen skader opp gjennom åra i vær og vind. Vi måtte blant annet skjære ut et stykke og erstatte det med ny kryssfiner, lim og egenprodusert sparkel, forteller Peter Opland, en av studentene som er i sving med byens ”julehelligdom”.

Det er et omfattende arbeid de fem har tatt på seg. For prosessen, som kunstner Bent Erik Myrvoll har instruert dem i å følge er rimelig omfattende.

-Bent Erik er dyktig på denne typen arbeid, så han har vært her og gitt råd og vink. Disse følger vi, sier rektor Trine Røssevold.

-Først var det rengjøring av hele nissen, som jo er i to deler.

Deretter reparasjon av skadde partier, med påfølgende liming og sparkling.

(Fortsetter under).

Connie Andresen og Peter Opland i full sving med penslene.

Så er det maling, som i stor del er retusjering der vi fyller inn med rett fargegjengivelse.

Helt til slutt er det lakkering, sier hun.

Julenissen er snaue fire og en halv meter høy, dekorert med 54 lyspærer rundt hele nissen.

Livvidden er litt mer usikkert, men som vi vet så er jo ikke Julenissen noe sylfide heller, så det er et stort kunstverk det jobbes med i lokalene i Hellegata.

-Vet dere hvem som har laget Julenissen?

-Nei. Vi har forsøkt å se etter en signatur, men har ikke funnet noe enda, forteller rektoren. Både hun, studentene og vi i Bypatrioten er ivrig interessert i å få vite det og andre fakta rundt juleklenodiet.

Dermed er den invitasjonen sendt ut.

-Når skal dere være ferdig med jobben?

-Det er et litt åpent spørsmål, men den skal opp til advent.

Nå håper vi å bli ferdig med selve malingen denne uken, så i løpet av de to neste ukene bør vi være ferdig, forteller Trine Røssevold, før hun og studentene tar seg en fortjent pause med pizza.

Bypatrioten følger Julenissen, studentene og saken helt fram til veggen på VIC Thunem.

(Se bildeserien under).

Connie og de andre studentene har godt arbeidslys når de skal jobbe med juleklenodiet.

"Pasienten" har fått god plass i lokalene til Ålesund Kunstfagskole.

Agnes og Emma er stødig på hånden. Det gjelder å ha den rette fargen der de skal flikke på Julenissen.

Kantene til Julenissen er preget av været. Rundt hele Julenissen er det en "ramme" bestående av 54 lyspærer. Foto: Peter Opland.

Julenissen var sterkt preget av vær og vind. Foto: Peter Opland.

15. oktober kom Haagensen Transport sin "nisseambulanse" til VIC Thunem for å hente "pasienten" for å frakte den til Ålesund Kunstfagskole.

Studentene har saget ut det ødelagte feltet og erstattet det med en ny plate, før et egetprodusert sparkel føres på. Foto: Peter Opland.

Et felt må erstattes. Foto: Peter Opland.

Nederste del av Julenissen venter på behandling. Foto: Peter Opland

Studentene har et omfattende arbeid foran seg. Foto: Peter Opland.