Juli kom som jula på handelsstanden i sentrum”Jeg jubler”, sier en. ”Jula kom i juli”, sier en annen. For handelen i sentrum har denne sommeren slått alle rekorder. Årsaken mener mange er enkel å finne; Norske turister på ferie i landets vakreste by, og de handler! 

Norske turister kommer for å se landets flotteste by, men ikke bare det. De legger igjen penger til næringsdrivende i sentrum.

Når næringslivet sto med begge beina midt i mars måned, og en så konturene av et virus som kom til å bruke lang tid på sine herjinger, da så de fleste mørkt på saken. 

Nå ser det hele lysere ut. Faktisk er mange i ferd med å hente inn tapene de har vært nødt til å ta denne våren.

-Det er over all forventning, og vi er i ferd med å ta igjen det tapte etter en periode der det ble omsatt svært lite, og mange måtte stenge, sier senterleder Therese Habostad ved Ålesund Storsenter.

-Nå er det virkelig god stemning her. Folk som jobber her har fått tilbake smilene, og skuldrene er senket, for jula kom tidlig i år, forteller hun.

Therese ser tydelig hva som er årsaken til at denne sommeren ble ekstra god.

-Det er en annen type turister som kommer, og som legger igjen penger, nemlig norske turister. Og de koser seg og benytter byen i større grad, sier hun, og kan avsløre en god økning.

-Juli er jo ikke helt over enda, men allerede nå ser vi at juli i år blir betraktelig bedre enn juli i fjor. Jeg ser at vi vil havne på mellom 30 og 40 prosent økning.

En del butikker hos oss har nesten hentet seg helt inn i forhold til fjoråret, sier hun.

Også kollega ved Kremmergaarden, senterleder Susanne Lunde Petersen er strålende fornøyd.

-Det har vært en fantastisk måned. Litt forsiktig kan jeg si at vi de siste fire ukene har økt med 22 prosent. Så får vi se hva resultatet blir til slutt.

Også hun er tydelig på hva som er årsaken.

-De som kommer legger igjen penger, og det er norske turister som kjenner prisene, kjedene, butikkene og varene.

Det er for dem ingen problem med å kjøpe seg en BigBite når de rusler rundt.

-Og driverne er fornøyde?

-Ja. De er veldig fornøyde, og de får mange gode tilbakemeldinger på nordmenn som koser seg på ferie, sier hun, og poengterer viktigheten av en helt spesiell ting.

-Vi må fortsette å markedsføre oss direkte mot nordmenn.

(Fortsetter under).

Det shoppes og spises i Ålesund sentrum. Norske turister er ikke redd for å bruke penger når de ferierer i eget land.

Kronene som nå havner i kassa til næringslivet i Ålesund sentrum var kanskje ment for Legoland, spanske restauranter eller tyrkiske markeder. Nå viser undersøkelser at koronakrisen trolig har åpnet øynene våre rundt det å feriere i eget land, og shoppe.

-Det er helt galematias. Vi har butikker både i Storsenteret og på Moa, men vi ser tydelig at butikken i Storsenteret går bedre enn den på Moa, forteller Alexander Kobbevik, daglig leder hos Modo.

-Vi har formidable 48 prosent økning i forhold til i fjor. Norske turister er helt rå, og de bruker ikke kredittkort eller annen form for kreditt. De legger igjen penger direkte fra konto via debet kort. Og de bruker penger.

-Har dere hentet dere inn etter nedstengingen?

-Ja, vi har tatt igjen det vi tapte på de tre ukene vi holdt stengt, og handelssvikten. Vi har hele tiden hatt åpen nettbutikk, men det vi nå ser i sommer er helt fantastisk. Jeg elsker norske turister, slår Alexander fast.

Men så var det maten da. For myten er at turister tar med seg mat, spesielt bobilturister fra utlandet, og passasjerer på cruise som selvfølgelig spiser om bord.

Men norske turister skal jo også spise, og da er vel lokale tilbud bra nok?

-Ja, de kommer og spiser. Og de er mange, sier Teresa Mikolajczak Ruszel, som sammen med mannen Piotr driver matvognen Evergreens på Kiperviktorget.

-Vi har vært nødt til å ansette to ekstrahjelpere i sommer, for denne sommeren har det kommet mange norske turister, forteller hun.

-De prøver å få bestille bord også, sier Piotr som er i full aksjon bak grytene.

-De som kommer hit med bil eller fly kjøper mat. Og i år gjør jo de aller fleste det, og vi ser at norske turister setter pris på tilbudet, sier Teresa.

At vi spiser og koser oss kan også Laila Hole ved Hole Kjøtt bekrefte.

-Å jada. Vi skal grille og kose oss, så denne sommeren er rett og slett veldig bra.

Vi hadde 26 prosent økning i mai og juni, til tross for koronakrisen.

Nå på mandag så vi den beste mandagen vi har hatt noen sinne, forteller Laila, som også ser at det er mange som kommer med bobil, eller som er campingturister.

-Jeg tror også det er mange som er på hjemmelige trakter, men som bor utenbys. De som kommer er i alle fall norske, og vi går mot et mye bedre resultat enn fjoråret, sier Laila Hole.

Handelsstanden går så det suser denne sommeren. Noe som også var tema i Bypatrioten rundt hotellene i byen.

Og som Susanne Lunde Petersen sier; Vi får håpe det varer lenge.

-Det er helt galematias. Vi har hele 48 prosent økning i forhold til i fjor, sier daglig leder ved Modo, Alexander Kobbevik.

Torill Rønes ved Spøteriet setter stor pris på strikkeglade nordmenn på ferie i hjemlandet, og ikke minst i Ålesund.