I oldefars fotspor-Jeg er overveldet, stum, ja faktisk skjelven, sier Eystein Michalsen der han vandrer i byens gater omgitt av bygg på bygg, tegnet av hans egen oldefar Carl Christian August Michalsen. Bergenseren, nå bosatt på Gjøvik er i Ålesund for å gjøre research. Målet er å gi ut bok om de totalt 24 husene som du finner i Ålesund sentrum.

-Jeg er stum av beundring og det er ganske unikt å endelig få sett alle de 24 husene som ble tegnet av min oldefar, sier Eystein Michalsen som er på sommerbesøk i Ålesund.

Hotell 1904 i Ålesund sentrum.

Vi treffer Eystein Michalsen som sammen med samboer Tone Elvehøy benytter denne sommeren til å ta ei reise i fotsporene til hans oldefar Carl Michalsen (1869-1940) og farfar Eystein Michalsen (1894-1964). Begge arkitekter som etter et langt arbeidsliv satte betydelige spor etter seg. Helt spesielt ble allikevel forholdet mellom Ålesund by og oldefar Michalsen.

-Det er helt fantastisk å få gå rundt her i dag og bare se på alt min oldefar utrettet, forteller Michalsen som sammen med Aalesunds Museum har funnet ut at det er snakk om hele 24 hus som ble tegnet og satt opp i Ålesund sentrum i perioden etter den store bybrannen.

-Dette var jo på en tid der arkitektene og ingeniørene i Kristiania ble arbeidsledige som følge av det store boligkrakket. De måtte søke ut, til andre steder etter arbeid. Sånn gikk det til at min oldefar havnet i Ålesund, forteller han om arkitekten som kanskje er er best kjent for tilbygget på Oslo Børs og Studentersamfundet i Trondhjem. (Siste gjorde han sammen med sin sønn Eystein Michalsen).

Vi står utenfor Hotel 1904. Ett av byggene signert arkitekt Carl Christian August Michalsen. Bygget har de siste årene gjennomgått en stor renovering, noe som i 2019 gav Brødrene Jangaard "Byplansjef Olav Høydals byggeskikkspris". Det er derfor med stor begeistring at paret nå får komme inn for en omvisning.

(Fortsetter under)

Dette bildet ble funnet i arkivet til Sponland foto og viser flere av byggene tegnet av arkitekt Carl Michalsen (1869-1940)

Samme bildet fra en sommerdag nå i 2020. Hotel 1904 til høyre i bildet.

-Vi ble så godt tatt i mot av arkitekt André Klevberg og Åse Steinsvaag som nå driver stedet. Han fortalte mye om hvordan de har tenkt, om hvordan de har bevart mye av det originale for så å ha fått til et moderne uttrykk. Et resultat som dette, sier han og slår ut med hendene. Jeg er stum av beundring, og det skal jo litt til for en Bergenser, sier han om hotellet på toppen av Løvenvoldbakken.

-Han mener det. Han har sikkert tatt 600 bilder bare i dag, skyter Tone inn. Hun formidler at det har vært veldig spesielt å få være med samboeren på denne opplevelsen. Bare det å få se hvor mye dette faktisk betyr for Eystein, og det er ikke rent lite. Det er knapt så jeg har fått et fornuftig ord ut av han, sier hun.

De er begge interesserte i eiendomsutvikling og driver i dag firmaet Art Deco AS som gjennom et pilotprosjekt der man i stedet for å rive hus, bygger om eldre eneboliger til klimanøytrale boliger.

-Dette har jeg i blodet. Både oldefar og farfar var arkitekter, og alle i familien har alltid bygget på ett eller annet. Jeg valgte en litt annen vei med bedriftsøkonomi og hotellfag, men dette ligger hjertet nært, forklarer han om hvorfor han nå samler inn historien om de som har tråkket opp stien før han.

Eystein Michalsen og samboer Tone Elvehøy nyter en pause hos Green Garden på Hotel 1904 i Ålesund. I bygget opprinnelig tegnet av hans oldefar.

Fra innsiden på Hotel 1904

-Man kommer til et punkt i livet der man skjønner hva man er del av. Det å ta vare på historien for at den skal bli gitt videre er plutselig viktigere enn noen gang. Det å gå her og se på detaljene, hvor gjenkjennbart det er, også mellom byene, er som å snuble over en skatt, sier han.

De tar seg ei pause inne på Green garden. Kaféen til Hotel 1904. Der forteller de mer om bokplanene.

-Vi er litt usikre på om det blir en bok i hver by, eller om det blir en som samler alt han gjorde og tegnet, men det håper vi å få avklart ganske snart, forteller Michalsen som før kaféturen stoppet innom Sponland foto. Der fikk han printet ut bilder fra arkivet på alle husene.

-Det er jo sånn en service i denne byen. Det må jeg bare si. Her treffer vi Andre, Åse, Marit og dere og plutselig får vi masse informasjon og ikke minst engasjement tilbake. Visste du forresten at at jeg er topptilhenger på siden deres? Joda, vi følger med på alt som skjer fra Gjøvik, sier han og lover å komme tilbake!

Notatblokken fylles flittig på spaserturen gjennom sentrum.