Hele familien i sving hos Baker Walderhaug#Ukensbutikk Ha god samvittighet om du begynner å nyte jula allerede nå. For i år er det lov. Det sier Marianne Walderhaug hos Baker Walderhaug. Og der er hele familien i sving for å ivareta 127 år med juletradisjoner.

Pepperkaker, marsipangriser, minikransekaker, julenisser og andre søtsaker. Jula har kommet til Baker Walderhaug.

I 1893 startet oldefaren til Marianne Walderhaug, bakermester John Walderhaug bakeriet i Skansen. Deretter overtok sønnen Martin før barnebarnet Kåre, Mariannes far tok over. Nå er Marianne fjerde generasjon som driver det tradisjonsrike bakeriet.

-Du har med andre ord en del juletradisjoner å ivareta?

-Ja, det kan du gjerne si. Det store spørsmålet hvert år er jo om sirupsnippene er tynne eller tykke nok. Mor mi sjekker tykkelsen, og kan gjerne påpeke at ”farfar sine var tynnere”, for det er jo et håndverk og her er det også tradisjon for at hele familien stiller opp og hjelper til i julestria, sier Marianne.

Å spørre sjefen i et bakeri om intervju i julestria er kanskje ikke helt innafor, men Marianne stiller smilende opp, tross hektiske dager.

-Joda, nå går det i ett for oss alle her. En av bakerne har allerede pynta til jul hjemme, for han vet at det blir det lite med tid til senere, forteller Marianne, som selv kan ta julefri i nitiden på morgenen julaften.

-Da har vi holdt på og pakket varer noen nattetimer og klar for at kunder som har bestilt kaker og bakervarer kan komme og hente. Alle får et tidspunkt før klokken 12.00 der de kan komme, sier hun.

(Fortsetter under).

Marianne Walderhaug er fjerde generasjon som ivaretar juletradisjonene hos Baker Walderhaug. Selv har hun berlinerkranser, sirupsnipper, kokkostopper og brune pinner som sine julefavoritter.

-Men så kommer kanskje årets dummeste spørsmål til en leder for et bakeri. Baker du til jul selv?

Marianne drar på det, før hun svarer.

-Ja. Jeg gjør faktisk det. En må jo nesten det da. Så har det seg jo også slik at vi faktisk selger ferdig deig her fra bakeriet. Og da snakker vi ikke om fabrikklaget butikkdeig, men deig med sjel. For slik skal det være, sier hun.

-Og dine julefavoritter er?

-Det må bli berlinerkranser, kokkostopper, brune pinner og sirupsniopper.

Baker Walderhaug består av bakeri, konditori, utsalg og kafé. Og her snakker vi om mye mer enn sju slag, for her kan kundene velge mellom det aller meste av de kjente julekakene vi kjenner til.

”Jula varer helt til påske”, heter det i sangen, men i år har mange snudd på visa med å strekke jula ut i andre enden. Altså nå. Pandemien har gjort at jula kommer rekordtidlig for de fleste, og mot normalt så er det få som klager på nettopp det. Faktisk anbefaler myndighetene oss til formelig å ”male jula utover” en lenger periode av smittevernhensyn.

Marianne mener vi trenger jula og kosen den gir nå.

(Fortsetter under).

Julemannane til Baker Walderhaug skal i disken 1.november. Og visste du at de er knallgode med brunost på?

-Ja, nå trenger vi å få kose oss, og da er det helt greit å begynne jula. I år er det faktisk riktig, mener jeg. Og vi ser at folk kjøper julekaker tidligere.

Selv er vi også tidligere ute enn normalt. Vanligvis skal julemannane i disken 1.november, så følger det andre på.

Vi har også planlagt godt slik at vi ikke skal gå tomme 22.desember

-Er folk mer skeptiske til å gå på kafé, eller å komme for å handle?

-Noe roligere enn normalt er det jo akkurat nå. De som er skeptiske kan ringe inn bestilling, eller gå på bakerwalderhaug.no og gjøre sine bestillinger der. Så kan de hente her, eller vi bringer, sier hun.

Jula har kommet til Baker Walderhaug i Skansen. Og nå er det lov med julekos litt ekstra og litt lenger enn normalt.