Til toppen

Fra garasje til fotostudio i Molovegen

Vi heier på nye aktører som flytter inn i byen vår, og da vi fikk nyss i at det har dukket opp et fotostudio i Molovegen måtte vi selvsagt titte innom. I en tidligere garasje har tre fotografer slått seg sammen, for å være kreative sammen og videreutvikle fotoferdighetene sine.

Her kommer det til å bli mange morsomme prosjekter fremover, forteller fotografene Anne Marte Vestre Berge, Kenneth Enstad og Jonas “Fjordlapse”.

Vi trasker oss bortover vakre Molovegen, og banker på en brun dør i et søtt, blått bygg i bakgården utenfor Teaterfabrikken.

– Hallo! Kom deg inn fra regnværet, smiler Anne Marte Vestre Berge, som er én av tre fotografer som har flyttet inn i den tidligere garasjen.

Innenfor døren åpenbarer det seg et hjemmekoselig lokale, møblert som en stue i ene enden og oppsett av fotoutstyr i andre enden.

– Herlighet, her var det jammen blitt flott! Er dere fornøyd med å ha flyttet inn?

– Ja, det var skikkelig godt å komme på plass. Vi ble ferdig med innredningen i starten av mai, og er nesten i mål på det vi ønsker å gjøre med lokalene. Det gjenstår litt på belysningen, og kanskje vi tar tak i området utenfor garasjeporten etter hvert. Men det tar vi etter hvert, sier Kenneth Enstad, som har drevet med fotografi siden 2010.

Ulike styrker, samme lidenskap

I tillegg til Anne Marte Vestre Berge og Kenneth Enstad, møter jeg Jonas som operer under navnet «Fjordlapse». De forteller at bakgrunnen for å gå sammen om et fotostudio er at de deler lidenskapen for fotografi, og alle tre hadde et ønske om å kunne ha en plass hvor de rendyrker og utvikler egne ferdigheter.

– Vi er tre fotografer med litt ulike styrker, og vi driver med foto i tillegg til våre faste jobber, forteller Anne Marte. – Det ble derfor naturlig å dele på et lokale, slik at vi både kan ha det som noe sosialt og for å hjelpe hverandre til å lære nye ferdigheter innen foto-verden.

I lokalene er det en egen sosial sone til høyre, hvor det kan bli mange fine foto-prater gjennom dagen.

– Det er utrolig kjekt å lære av hverandre, og inspirerende, ikke minst, skyter Kenneth inn.

– Fortell litt mer om hva de ulike styrkene deres er. Er det slik at dere har egne områder innen fotografi, eller handler det mer om uttrykkene dere skaper i bildene?

– Kenneth er for eksempel veldig god på det å fange det menneskelige, sjelen til de han fotograferer, sier Jonas. – Han har også en egen evne til å se motivene rundt seg når vi er ute på foto-turer sammen. Noe vi har gjort mye av opp gjennom årene.

Startet med gode vennskap

De tre fotograf-kollegene har nemlig et godt vennskap i bunn, så fotostudioet handler like mye om å møte likesinnede som det å ha en samlingsplass. Kenneth forteller at han og Jonas møttes for ca. 9 år siden, da Jonas flyttet inn i samme huset han bodde i på Fjelltun.

– Det kom ganske tidlig frem at vi hadde en felles interesse som vi begge brant for, og det var fotografi. Noe som ble starten på mange år med artige turer sammen, forteller Kenneth.

– Ja, og jeg fikk jo Kenneth i bursdagsgave, ler Anne Marte. – Han har vært mentoren min siden den gang, og det har utviklet seg til et fint vennskap.

– Hva er Anne Marte god på da?

– Hun er spesielt god på det å fange stemning. Både på arrangementer i næringslivet, på konserter og annet innen kulturlivet. Anne Marte har også et godt kontaktnettverk, og er veldig flink med folk, sier Jonas.

– Anne Marte gjør også mye frivillig arbeid for kulturlivet i byen, og er blant annet ofte å se på Teaterfabrikken med fotoapparatet i hånden, sier Kenneth.

Frivillig arbeid er også noe Kenneth har gjort mye av, spesielt for Røde Kors og Fellesverket Dragen.

Innenfor de fine blå veggene, vis a vis Teaterfabrikken, finner du altså tre fotografer. Etter hvert vil det komme skilt utenfor døren også, forteller de.

– Det er kjekt å kunne bidra med gode foto til gode formål, sier Kenneth. – Det er nok noe som også er felles for oss tre.

– Men Jonas, navnet «Fjordlapse», kommer det av at du har tatt mye timelapser eller?

– Ja, det har du helt rett i, ler Jonas. – Jeg holdt utelukkende på med timelapse-foto i fem år, da jeg startet med fotografi. Nå har det gått over til å bli nesten utelukkende stillbilder.

Lys, vann og kontraster

Jonas flyttet til Ålesund fra Stockholm for 13 år siden. Han hadde aldri sett for seg at han ville ha et fotostudio, men er glad for at det likevel har blitt til. Kenneth og Anne Marte forteller hva styrkene til Jonas er, og jeg skjønner at det å ha fotostudio kanskje ikke var så dumt.

– Jonas er utrolig dedikert i det han gjør, og blir nesten litt irriterende god i alt han prøver seg på, sier Kenneth. – Han er den av oss som har jobbet mest med lyssetting utendørs, og det blir kjekt å se hva han får til med lyssetting i studio også. Jonas er også en planlegger, så han planlegger prosjekter og jeg er den som huker inn menneskene og motivene vi trenger. I tillegg er det kult å ha med en som har undervannskamera, og er god på det med kontraster i bildene.

Det er helt åpenlyst at de tre fotografene jobber godt både sammen og hver for seg, og i et så inspirerende lokale blir det nok mange artige prosjekter å se fra denne fronten fremover.

– Vi er alle tre veldig glade i Molovegen. Jeg tar veldig ofte med meg brudepar eller andre jeg skal fotografere, hit. Du har så mange kule bakgrunner og så mye sjarm her, så det er jo et eldorado for oss som brenner for gode motiv, sier Anne Marte.

Hva skal studioet hete?

Det er tydelig at de tre fotografene blir inspirert av hverandre, og lokalene byr på både god prat og god lyssetting.

Navnet på fotostudioet er enda ikke klart, men kanskje kan historien i veggene være med å danne det. At det innbyr til sosiale samlinger og god stemning, er det i hvert fall ingen tvil om.

– Vi prøver å finne ut litt mer om hva denne garasjen har blitt brukt til tidligere, så kanskje finner vi navnet ut fra historien, sier Kenneth.

– Når alt kommer til alt, er det viktigste at vi har fått et lokale hvor vi kan styrke hverandre på ulike felt og ferdigheter. Og ikke minst at det skal være et studio hvor vi får påfyll, og ikke dreper kreativiteten, avslutter Anne Marte.

At kreativiteten blomstrer her, blir ekstra tydelig når Jonas setter i gang med fotograferingen nærmest før intervjuet er ferdig. Anne Marte blir litt ufrivillig forvandlet til modell, og Kenneth observerer arbeidet fra sidelinjen. Jeg takker for meg, og forlater tre kreative sjeler i god driv mot å fange nye øyeblikk og motiv.

 

 

 

– Åh nei! Jeg liker egentlig bedre å være på andre siden av kameraet, ler Anne Marte, da Jonas skulle sette henne i gang som modell for å teste ut studioet.