Fest? Sa noen fest?Det kan virke som om de lekne oterene hos Atlanterhavsparken aner at noe er i gjære og det har de helt rett i. På fredag kl. 12.00 inviterer nemlig Atlanterhavsparken byens befolkning og gjester til stor jubileumsfest. Da er det 20 år siden akvariet på Tueneset åpnet dørene!

Daglig leder for Atlanterhavsparken i Ålesund Tor Erik Standal mener det er viktig å være ydmyk. Å se alle som har bidratt til at denne attraksjonen fikk vokse frem i Ålesund.

-Dette vil bli en dag der fortid møter fremtid, sier daglig leder Tor Erik Standal som gleder seg til den feiringen. Vi treffer han på en benk ute i solen. På en høyde som gir god utsikt over det store og innholdsrike uteområdet parken har bygget opp over tid.

-Det å markere 20 år, gir oss tid til å tenke. En 20-åring burde være ferdig med barnesjukdommer, behovet for sine faddere og være klar for å erobre verden. Vi er der nå. Vi står på egne ben. Da er det også på tiden med et tilbakeblikk for å være sikker på at vi har med oss historikken. Vise ydmykhet og takknemlighet for alle som har gjort en innsats for at dette skulle bli en realitet, sier han.

-Så skal vi se fremover.

Kristina Skauvik fra Reklameprint legger siste hånden på verket. Den nye krepseutstillingen skal være både spennende og informativ.

Nasjonal krepseutstilling

-Vi er opptatt av fremtiden og der har vi helt bevisst tatt på oss et nasjonalt ansvar. Når vi nå åpner denne utstillingen i morgen, så dobler vi antall tanker på hele anlegget. Det sier sitt om størrelsen. Vi mener det er viktig at vi ikke bare lager brød og sirkus, men faktisk leverer kvalitet. At vi lærer vekk faget og alt vi kan om livet i havet. Dette er ei utstilling som «AS Norge» burde ha bestilt. Vi er derfor stolte av at det er vårt eget initiativ, forklarer han.

-Det er vår jobb som institusjon å være framsynt. At vi utfordrer både oss selv og vårt publikum med det vi holder på med. Alle kjenner de vanlige krepsedyrene som reke, hummer og sjøkreps fordi vi spiser de, men få vet at uten krepsedyrene stopper alt. De er havets insekt. Det er vår jobb å gjøre denne kunnskapen tilgjengelig for alle. Vi må vise at vi kan holde det nivået og strekke oss for å bli lyttet til som aktør, forteller han om det som danner grunnlaget for ønsket om status som Norges nasjonale akvarium.

(Fortsetter under)

 

Selbukten hos Atlanterhavsparken. Her møtes hav og himmel i havgapet på Tueneset.

-Se bare på selbukten. Da vi bygget den tenkte folk det er alt for stort og ambisiøst. I dag er dette anlegget brukt som eksempel på hvordan det bør gjøres i hele verden. På hvordan man bygger et basseng der dyrene kan leve tilnærmet som i havet. Turistene elsker det. At selene har stor plass og ikke bor oppå hverandre i en trang tank. Her kommer dyrene først. Jeg tror helt bestet det er kvaliteter som det som til syvende og sist vil gjøre Atlanterhavsparken til et ekstra godt sted å besøke. Kvalitet vil selge, sier han. 

(Fortsetter under)

Mange gode minner. Roger Engvik og Terje Devold mimrer over alt det som skjedde den gangen da Atlanterhavsparken ble virkelighet

Utstilling ble bok

Inne på akvariet hamres og bygges det i kriker og kroker. Det er mye som skal på plass innen fredag. En av de som er ekstra spent på er rådsmedlem Roger Engvik. Han er en av de som har vært med hele veien og som fortsatt er en av akvariets viktigste bidragsytere og entusiaster.

Han holder nå på med siste finish på utstillingen "Fra titteskap til landskapsakvarium». Et arbeid som ble til bok før utstilling.

-Jeg fant så mange gode historier i løpet av dette arbeidet at det fortjente å komme ut, forteller han. På veggen henger plansjene som viser høydepunkt på høydepunkt. Til sammen danner de historien om veien frem til akvariet som vi kjenner det i dag. En historie som tidvis var meget bratt.

Terje Devold dukker opp. Han har fått æren av å åpne utstillingen. Han var den som ble «praiet» av idégruppen, hvor Engvik var en av flere. Lite visste Devold da at han skulle ende opp med å bli det som sørget for å hente pengene for å få finansiert det hele.

(Fortsetter under)

 

Det provisoriske spadetaket. I bakgrunnen torsken Karsten som gruppen tok med seg til Tueneset den dagen da de skjønte at de var i mål!

-Jeg glemmer aldri den dagen da meldingen kom om at vi var i mål. Det var virkelig intenst siste månedene. Vi manglet noen millioner og hadde ikke fått på plass utslippstillatelsen vi trengte for å kunne bygge akvarium her ute. Så kom faksen fra Fykesmannen. Vi hoppet i været, før vi kollapset, forteller han og de ler. Datoen var torsdag 29. mai kl. 15.00.

-Det er en dag jeg aldri glemmer, sier Engvik. I spontan glede over å være i mål, så heiv vi på oss jakkene og satte kursen mot Tueneset for å ta et første spadetak. I ren eufori. Helt på sparket, sier han.

Man kan bare forestille seg. Bildet fra den seansen henger i dag på veggen og er en viktig del av utstillingen.

-Vi treiv med oss et provisorisk akvarium, 6 liter vann og en torsk ved navn Karsten. Du kan si det sånn: Det ble en fest den kvelden, sier Engvik og det tror vi de så gjerne på... 

Se hele programmet for dagen her! 

Her er fra det midlertidige akvariet på nedre Brøggerplan. Da var jeg ti år. De loddet ut akvarium, jeg tok for alle pengene jeg hadde. Jeg vant selvfølgelig ikke. Da tok faren min grep og fikk ordnet det som ble mitt aller første akvarium og starten på et livslangt engasjement, forteller Roger Engvik.

Noen bypatrioter som husker hvor denne hang?

Fest? Noen som sa fest? De lekne oterene skjønner at noe er på gang.

Roger Engvik står på for å bli ferdig til den store jubileumsdagen

Turistene strømmer til akvariet i Ålesund.

Besøkende kan glede seg til enda flere nye aktiviteter hos Atlanterhavsparken.

Einar Wiik og Tor Erik Standal hos Atlanterhavsparken gleder seg til jubileumsfesten og håper mange tar turen til Tueneset denne dagen.