Feirer startskuddet for Borgundfjordfisket1. mars går startskuddet for Borgundfjordfisket på Fiskerimuseet. Det skal feires. De ønsker å gi et bilde av både fiskeren og fisken som gjorde Borgundfjordfisket til en hendelse som i senere tid trakk folk langveisfra til Ålesund.

Per Anders Todal er foredragsholder under startskuddet for Borgundfjordfisket på Fiskerimuseet. Pressefoto: Fiskerimuseet.

De har satt sammen en kveld med både foredrag, musikk og sjøbaserte småretter. I dagene etter blir det også fisketurer for store og små i Borgundfjorden med bankskøyta Storeggen.

Det er Per Anders Todal som skal holde foredraget. Han har skrevet den kritikerroste boka "Havlandet", der han lar naturvitenskap, historie, mytologi og reportasjer få fortelle om Norge og havet.

I foredraget "Havlandet Møre - ei historieskriven av straumane" tar han oss med til de ukjente landskapene under havflata og ser også på menneskene som fisket langs Borgundfjorden og ute på Eggakanten.

Det er klart det må musikk til på en slik kveld. Til å tonesette kvelden har Fiskerimuseet invitert Marius Bergland på trekkspill og Thea Marie Ytterdal på fele.

(Fortsetter under...)

Fra 1. mars starter Fiskerimuseet opp med fisketurer på bankskøyta Storeggen.

Begge har lokal tilknytning og god kunnskap om folkemusikktradisjonen i området. Gjennom musikken deres blir publikum tatt med tilbake i tid for å høre hvilken musikk fiskerne kan ha spilt og lyttet til i fisketiden.

Gjennom kvelden serverer Klippfiskakademiet sjøbaserte småretter. Maten er inspirert av norsk tradisjonsmat, men med en moderne vri. Maten fiskerne spiste var enkel, men basert på de samme, gode råvarene som Klippfiskakademiet benytter seg av i dag.

Etter startskuddet på kvelden tilbyr de også fisketurer med Storeggen. Her kan man kjøpe billetter og bli med for å oppleve det historiske Borgundfjordfisket. Turene går i periodene 2.mars til 16. mars og man trenger ikke noe annet enn å kle seg godt. Turen varer i omtrent to timer. Storeggen ligger ved flytebrygga på sørsiden av rutebilstasjonen og det er begrenset antall plasser på turene.

Bypatrioten ønsker skitt fiske!