En vakker tur i RomsdalsgondolenDet har så langt fristet lite å bruke sommeren på ei strand 0 meter over havet. Derfor valgte vi 708 meter over havet, på Åndalsnes. Der fraktet Romsdalsgondolen oss opp til spektakulære Restaurant Eggen.

Av Fridgeir Walderhaug

Utsikten blir bedre og bedre minutt for minutt i løpet av gondolturen opp til Nesaksla, som tar snaue seks minutter.

Det var duskregn og grått da vi ankom Åndalsnes, men hadde på forhånd sjekket at skydekket ikke hang nedover fjellsidene, for da hadde liksom vinninga gått opp i spinninga.

Men som nevnt. Denne sommeren har vært lite innbydende når det kommer til å kose seg på Blimsanden, Volsdalsberga, Tueneset eller Emblemssanden. Det er liksom ikke utgifter på solkrem som har vært den tyngste børa, for å være forsiktig. Men er det håp?

Klart det er. For vi bor i en region spekket med opplevelser og naturopplevelser, aktiviteter og moro. Så vi droppet ergrelsen og værsjuka og dro inn til foten av Romsdalen.

For etter mange tiår med diskusjoner, planlegging, vedtak og mangel på vedtak er endelig Romsdalsgondolen en realitet.

To gondolvogner, i en såkalt pendelbane, tar publikum opp til Nesaksla, selve byfjellet i Åndalsnes, 708 meter over havet.

En stille og rolig tur på seks minutter, og med en utsikt som blir bedre minutt for minutt.

(Fortsetter under).

Hovmester Stine Merete Furu (t.v), kjøkkensjef Tor Einar Dahle og servitør Simona Zamiskova sørger for en god og smakfull opplevelse på Restaurant Eggen.

På toppen ligger en av landets mest spektakulære restauranter, Restaurant Eggen.

Her kan en nyte en fantastisk utsikt både utover fjorden og innover den berømte fjellheimen når en inntar et måltid i restauranten, eller i uteområdet der det er bar og ei streetfood-vogn som serverer både vått og tørt.

-Her kan en reservere bord om en vil være trygg på å få plass, eller en kan komme på drop-in om de ønsker det, sier hovmester Stine Merete Furu, som sammen med kjøkkensjef Tor Einar Dahle og servitør Simona Zamiskova sørger for et måltid en nok ikke vil glemme med det første.

Selve restauranten ligger i ei arm som stikker ut fra fjellet og gir måltidet en svevende opplevelse, der en kan smake ny nordisk mat med kjøkkenets egen vri. For her skal alle sanser til pers.

Toppen av Nesaksla er for mange et utgangspunkt til flere mulige turer innover fjellet, eller ned til den berømte Rampestreken snaue 20 minutters tur nedover fjellsiden.

-Vi opplever at stadig flere kommer for å ta gondolen opp for å spise og nyte utsikten, forteller Susanne Fausa Brastad, som er salgs- og markedsleder i Romsdalen AS.

(Fortsetter under).

Mange velger å gå den bratte stien opp Nesaksla, for så å ta Romsdalsgondolen ned igjen, som dette paret vi observerte fra gondolen. Å snu på flisa kan en fort angre på. For det er tøffere tak å ta seg ned enn opp.

-For lokalbefolkningen har gondolen også blitt populært. Vi har solgt 500 årskort til en befolkning på rundt 2.000, noe som er veldig bra, sier hun.

-På turen opp kunne vi se mange som klatret oppover bratta. Er det slik at de ofte tar gåturen opp og gondolen ned?

-Ja, eller omvendt. De fleste som går gjør det på vei opp. Noen går ned også, men jeg tror de fleste angrer raskt på akkurat det. For det er bratt. Det er mer krevende å gå ned.

-I dag er det litt regn, men like vel bra med folk. Betyr været mye?

-Det kommer selvfølgelig mest folk når det er fint vær, men også på grå dager som nå. Noen tar også kontakt og spør om det er tåke og skyer på toppen.

Det viktige for oss er at det hele skal være en opplevelse med gondolturen, utsikten og maten på restauranten.

-Mange av gjestene våre kommer fra Ålesund og Sunnmøre, og nå har vi også fått til et samarbeid med Cruise Service, avslører hun.

(Fortsetter under).

25.september kan du bli fraktet inn til Åndalsnes av Cruise Service og hurtigbåten «MS Gabriele», opp på fjellet med Romsdalsgondolen og nyte en nydelig toretters middag på Restaurant Eggen, før retur til Ålesund.

-Det stemmer, og nå har vi akkurat lagt ut billetter, sier Anniken Kinden i Cruise Service.

-Den 25.september kan en bli med på cruise med hurtigbåten vår, «MS Gabriele» fra Ålesund til Åndalsnes, opp med Romsdalsgondolen til Nesaksla og middag på Restaurant Eggen, forteller hun.

-Dette er et prøveprosjekt vi håper skal bli populært.

Turen starter klokken 13.00 fra Ålesund og ender samme plass klokken 21.00.

På restauranten blir det servert en to retters middag, før vi tar gondolen ned til båten igjen, sier hun.

Mer informasjon og hvor en kan kjøpe billetter finner en i eventet Cruise Service har opprettet på Facebook.

Turen ned fra Nesaksla er unektelig litt vemodig. En skulle jo vært der for å nyte utsikta og opplevelsen litt lenger. Men vi kommer tilbake.

Kanskje med en hurtigbåt i september. En vet aldri.

Romsdalsgondoleen er lokalisert i Åndalsnes sentrum, like ved togstasjonen.

Dit opp. På seks minutter.

Gondolen på tur ned svever snart over togbanelinjene like ved stasjonen.

Denne gjengen er på nedtur, bokstavelig talt. For følelsen en sitter igjen med er jo at en skulle vært der bare litt lenger. Men en må jo ned igjen, før eller siden.

På stasjonen oppe blir alle tatt imot av gondolverter.

Vi nærmer oss toppen, og Restaurant Eggen.

En fabelaktig utsikt fra toppen.

På toppen av byfjellet Nesaksla kan en velge flere turruter, deriblant en tur ned til Rampestreken.

Restaurant Eggen er i seg selv et spektakulært bygg.

Litt regn gjør ikke noe når det er så god utsik.

I hver sin fluktstol har de to fjellfarende en fantastisk utsikt over Åndalsnes og Isfjorden.

Inne på Restaurant Eggen er det også områder en kan være uten å spise i restauranten.

Et flott uteområde med kafé, bar og egen streetfood vogn finner du også på toppen. En rampe tilrettelagt for funksjonshemmede kan ta deg enda litt lenger opp i høyden.

Å spise på Restaurant Eggen setter alle sanser i sving.