Til toppen

\ loading=

– Ålesund gir meg livsstilen jeg ønsker

Spanske Jesús González (31) elsker å utforske nye steder. Den rotløse sjelen klarte likevel å finne ro, i en by vennene hans også faller for, men som de takler kun i små doser.

Sol, varme og vakre strender. Det preget oppveksten til Jesús González. Året rundt kunne han nyte nydelige dager i hjembyen Cádiz på solkysten av Spania. Vi på Nordvestlandet har nok ofte følt på misunnelse i det regnet slår ned for femte dag på rad i juli eller når den fjerde vinterstormen på tre uker herjer på sitt verste.

For det er ikke tvil om at det er mye vær på Sunnmøre. Spesielt på vinterhalvåret.

– Vennene mine som har vært på besøk syns det er vanvittig flott her, men etter en uke vil de hjem igjen. Da har det fått nok på grunn av været. Det takler de rett og slett ikke. Nå må jeg legge til at de kommer på vinteren, så det er kanskje ikke så rart at de får litt værsjokk, sier González.

Blir for varmt

Man kan trygt si at Jesús er den rake motsetningen av vennene sine.

– Jeg elsket faktisk været her fra dag én.

TRIVES: Jesús González jobber i sentrum og stortrives.

Snø, regn, sol, slaps eller bare dager med grå himmel. Jesús klager aldri. Han har lært seg å leve med de store variasjonene og heller bruke det til noe positivt.

– Jeg klarer å hente inspirasjon selv når det regner. Da slipper jeg bare løs kreativiteten innendørs. Jeg elsker den følelsen. Og jeg elsker alle typer vær. Du får så mange forskjellige opplevelser ut av det. Jeg tenker positive tanker selv de dagene uværet er på sitt verste.

– Vennene mine skjønner ikke dette. De forstår ikke at jeg vil bo her, legger han til.

– Selv om vi forsøker å dra til Spania så ofte vi kan for å besøke familien, er det altfor varmt der om sommeren. Kona mi får utrolig nok soleksem nå siden vi har bodd så lenge i Norge. Det fikk hun aldri mens hun bodde der året rundt. Kroppene våre har tydeligvis blitt akklimatiserte til Norge, legger han til med et smil.

Derfor flyttet de til Ålesund

Han studerte økonomi og ledelse på universitetet, men det var noe helt annet som tok mesteparten av tiden hans.

– Allerede som 12-åring startet jeg å kode dataprogrammer. Det ble fort min store lidenskap og så er jeg stolt over at det er noe jeg lærte meg helt på egenhånd. Kodingen gir meg en følelse av å ha superkrefter, for jeg kan endre eller bygge hva som helst jeg ønsker, og påvirke verden rundt meg. Kodingen gjorde også at jeg tjente penger ved siden av studiene. Etter hvert fikk jeg flere og flere kunder fra flere forskjellige land. Det medførte at jeg ikke fikk avsluttet studiene mine, for jeg bestemte meg for at koding skulle bli min yrkesvei.

FALT PLADASK: Jesús og kona Pilar tok dette bildet da de flyttet til byen for ni år siden.

Det valget gjorde at han kunne bo hvor som helst. Han og kona Pilar flyttet først til England og deretter til Italia. Plutselig dukket Ålesund opp på radaren.

– Hun fikk et jobbtilbud fra Norge. Og det var hos Aalesund International School. Og siden jeg kunne jobbe hvor som helst i verden, så var det bare å hoppe i det selv om jeg visste ingenting om Ålesund på det tidspunktet.

Det er ni år siden.

– Vi kom hit uten noen planer. Vi sa aldri at vi skulle vært her i kun to år. Vi tenkte heller at vi skulle bare leve i nuet og ta det som det kommer.

– Det var likevel tre sterke grunner til å dra tilbake til Spania. Det ene var været, det andre maten og det tredje var nærhet til familien. Men vi ville gi Ålesund en mulighet og plutselig hadde vi etablert oss her med en familie på fire. Så nå har vi slått røtter her. Det er ufattelig å tenke på at det er gått hele ni år. Det er nesten ikke til å tro. Men samtidig er det et godt tegn, for det viser hvor godt vi trives.

– En berikelse

De første årene han jobbet selvstendig, så opprettet han et selskap med en venn fra England, som var en Airbnb-lignende markedsplass for artister og de som ønsket å leie inn underholdere til spesifikke arrangementer. Deretter jobbet han noen år i et byrå, før turen gikk til Boitano AS, som holder hus på Skateflua.

– Nå jobber jeg med både lokale og nasjonale selskaper innenfor mange forskjellige bransjer i Norge. Vi har et team med dyktige utviklere som har en brennende lidenskap for å løse problemer og bygge produkter.

PÅ JOBBEN: Jesús González jobber i Boitano, som har kontor på Skateflua.

Boitano spesialiserer seg på digital produktutvikling, innovasjon og systemutvikling. Sammen med både etablerte selskaper og vekstselskaper løser de komplekse problemstillinger og hjelper kunden med den digitale reisen. Selskapet har erfarne produkthoder, systemutviklere og forretningsutviklere med lang merittliste. De er eid av de ansatte som investerer overskuddet i oppstartsselskaper.

– Vi er en bedrift med forskjellige meninger og synspunkt, noe som gir oss et mangfold når det kommer til mat og drikke, tradisjoner, språk og erfaringer. Livet blir fort kjedelig når det er for homogent, sier Forretningsutvikler i Boitano, Andreas Bremnes.

– Med Jesús på laget, så snakker vi engelsk for å inkludere han i samtalen. Vi prater i tide og utide om bakgrunn hans og da belyser vi forskjeller i samfunn og oppvekst, og får et flott utenfra og inn perspektiv på Norge. Vi har tidvis spist spansk mat og snacks og har tidligere importert manchego gjennom familien hans. Det blir ingen større endringer med fra Spania hos oss, men mange bekker små bidrar til at vi alle kjenner på en følelse av berikelse i bedriften ved at vi har utenlandsk arbeidskraft og kompetanse i Boitano, legger han til.

Dette overrasket Jesús i Norge

Som så mange andre som kommer langveis fra, så falt Jesús og Pilar for en ting.

– Det var veldig annerledes her fra det vi hadde opplevd før. Sunnmøre var noe helt annet enn det vi hadde opplevd i Spania, Italia, England og i andre land vi har besøkt. Og da tenker jeg på naturen, for den er helt unik og enestående. Det er så ufattelig vakkert her.

– Dessuten føler vi oss veldig trygge her, så livskvaliteten er utrolig bra. Vi har langt ifra så mye sol som vi er vant med fra Spania, men det klarer vi oss uten, for det er så mange andre gode ting som vi får som kompenserer for tapet av sol og varme.

Tryggheten han kjenner på ble den største overraskelsen ved å flytte til Norge.

– Jeg fikk sjokk da jeg så at vinduene i husene ikke var dekket til med metall. Det hadde jeg aldri ventet. Da tenkte jeg at her kan jo hvem som helst bryte seg inn i husene. Det er ikke det at jeg ikke følte meg trygg i Spania, men her har jeg ingen frykt for at noe skal skje oss. Derfor ble det et enkelt valg å la barna vokse opp her.

Det var også en annen ting som overrasket Jesús da han flyttet hit.

– Nordmenn er mer introvert. Ut fra min erfaring, så er det vanskelig å komme innpå dem, så jeg må jobbe mer rundt dem for å komme inn vennesirkelen som de har. Spanjoler er mer ekstrovert, mer åpne og snakker til hvem som helst som de møter. Det overrasket oss veldig at folk helst ikke vil ha kontakt med deg når du er ute i offentlige rom. Men nå du blir kjent med nordmenn, så er de ikke så forskjellig fra spanjolene, og da føler du deg som en nær og god venn.

Har livet de ønsker i Ålesund

Etter at han ble familiemann ble fokuset naturligvis rettet mot barna.

– Jeg føler barna våre er ekstremt heldige som vokser opp i Norge og får lære tre språk i norsk, engelsk og spansk. Siden kona mi jobber på den internasjonale skolen får de også engelsk.

KOSER: Jesús González sammen med sine to barn og de nyter den norske vinteren.

Selv om barna snakker norsk, har ikke Jesús lært seg å snakke språket på nivået han selv kunne ønske.

– Vi har nok ikke konvertert til den norske kulturen 100 prosent, fordi jeg ikke kan språket godt nok. Grunnen er nok at vi begge bruker engelsk som arbeidsspråk, for alle her snakker godt engelsk, noe man ikke gjør i Spania.

Den eldste jenta blir fem i juni. Og det året ungene når skolealder er også tiden for at en del foreldre vurderer et eventuelt nytt bosted siden de ønsker at barna skal gå på den samme skolen til de er ferdige.

– Det stresser vi ikke med. Vi tenker ikke på det en gang. For vi lever 100 prosent det livet vi ønsker å leve her i Ålesund. Vi har absolutt ingen bekymringer. Vi er åpne, både jeg og kona mi, så vi tenker ikke så mye på hva som skjer i fremtiden. Vi lever nå.

Funnet sitt paradis

De leide først et sted på Hessa, deretter gikk turen til sentrum, men med to barn, som nå er to og fire år gamle, så kjøpte de seg et hus på Eidsnes.

– Nå har vi et sted som har en utrolig flott utsikt. Det er nesten ikke til å tro hvor heldige vi er.

– Jeg elsker følelsen av å bo så nær naturen, men samtidig bor vi i en flott by. Så det er en unik kombinasjon. Jeg elsker Ålesund, fordi det er en by som er midt i naturen. I de større byene som jeg er vant med fra før, går man i lang tid og stort sett det eneste man ser er shoppinggater. Jeg elsker en enkel livsstil, og det føler jeg vi får i Ålesund. Bare det å ha muligheten til å dra bort fra byen og opp i fjellene som ligger så nært, er så fantastisk. Er været bra, så drar vi selvsagt til en strand i stedet. Vi har enkel tilgang til alt vi trenger som familie her.

Det er ingen tvil. Den spanske familien på fire har tydeligvis funnet seg godt til rette. For de har funnet sitt paradis på Sunnmøre.

– Jeg tror vi fortsatt er her om noen år. Vi er lykkelige og så lenge vi er det, så er det ingen grunn til å flytte. Det er det viktigste i livet. Å leve et enkelt og lykkelig liv. Hva mer trenger man? Og det får vi i Ålesund.

GODT SELSKAP: Barna koser seg sammen med en masse ender.
MORO: Det er ikke tvil om disse to koser seg med aking.
TUR: Jesús og Pilar nyter en nydelig dag i Geiranger.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!