Viktig å holde hjulene i gang i nærmiljøet!-Jeg er overbevist om at vi går mot nok en knallsommer på Sunnmøre, det er en veldig viktig periode for oss, men det er også veldig viktig at vi nå står på for å holde hjulene i gang lokalt, sier Unni Wiik som er ny daglig leder hos Alnes Fyr- og Opplevelsessenter. 

Den nye daglige lederen hos Alnes Fyr- og Opplevelsessenter har åpent alle dager utenom mandager nå. -Vi har ei viktig rolle for lokalsamfunnet hele året og det er vi svært bevisste på, sier hun.

Det er stillere dager enn vanlig hos Alnes Fyr og Opplevelsessenter. Koronasituasjonen setter sine spor også i havgapet ytterst på Godøya. Men lukten av potetball, ligger i lufta i lokalene. Det er tross alt torsdag og det jobbes flittig. Den lave aktiviteten skal ikke vare. Ikke om Unni Wiik får viljen sin, og det er hun kjent for å få. 

Hun startet  i jobben 1. september og bruker nå tiden godt sammen med teamet for å forberede seg på en vår og sommer med mye aktivitet. 

-Det er klart vi er rastløse, men vi skynder oss sakte. Jeg er overbevist om at vi går mot nok en knallsommer med masse norske turister som vil oppleve alt det vakre vi har å by på her på Sunnmøre, inkludert Alnes, sier hun. 

Men selv om det kanskje er stillere, har de har ikke stengt. Så langt derfra. 

-Vi har åpent alle dager utenom mandager. Opplevelsessenteret har ei sentral rolle også for lokalsamfunnet her ute. Ei viktig rolle som vi jobber hardt for å tenker å styrke i tiden fremover. Så sant vi bare kan komme i gang med arrangementer igjen, sier Wiik som har planene klar. Dagbingo, turgrupper og treff for strikkeglade mennesker, er bare noe av det hun vil starte opp så fort hun bare kan. 

-Hjemmelaget er vår identitet, forteller Wiik som trekker frem den lokale fyrkaka som frister besøkende i disken.

Hun har vært vekke fra Ålesund i 20 år. Det var kjærligheten som trakk henne mot Trøndelag. Ei historie hun virkelig kunne ønske endt på en annen måte. 

-Vi har hatt det så fint sammen. Nå skulle vi bare være pensjonister og pendle mellom Ålesund og Trøndelag sier hun om forholdet og planene hun hadde lagt sammen med kjæresten Terje. En mann hun beskriver som en stor ressurs. Ikke bare i seg selv, men også for familien rundt. 

Like før de rakk å aktivere planene ble Terje rammet av demens. En sjukdom som gjør at han i dag er avhengig av hjelp døgnet rundt. Hun kom derfor tilbake til Ålesund alene. Husene hun har på Sorte og Alnes er nå hennes base og hun besøker han fast hver femte uke. 

-Han er omgitt av fantastiske folk. Jeg kan knapt få frem hvor takknemlig jeg er for at han fikk plass på Helsetunet på Namdalseid, sier hun før hun fortsetter. 

-Sånn er det dessverre ikke for alle. Det at noen får demens er også ei enorm påkjenning for de pårørende. Det er som å være i konstant alarmberedskap, der man ikke skjønner hva som skjer. Der kan helsevesenet sannelig ta seg sammen, sier hun om det hun opplever som manglende informasjon. 

-Hadde vi bare fått god informasjon i det diagnosen var et faktum så kunne vi som står tett på også fått muligheten til å ligge ett steg foran. Være forberedt til å takle det som kommer. Dette er en sjukdom med et kjent forløp. Dersom pårørende blir fulgt godt opp, så vil de også kunne være ressurser lengre, sier hun bestemt. 

-Vi som kan si dette høyt må gjøre det. De som er sjuke har ikke stemme til det. De trenger all hjelp vi kan gi, men vi må også ha overskudd til det. Ikke minst til å leve selv, sier hun og vi lister oss tilbake til hverdagen på Alnes. 

(Fortsetter under)

Selve fyret er nå stengt, men fra påske vil de åpne dørene også her i helgene.

-Nå er vi på jakt etter flere folk, sier hun og viser oss annonsen som akkurat er publisert. -Vi trenger en dyktig servicemedarbeider som liker å ta i et tak, og tilkallingsvakter for tiden fremover, sier hun og reklamerer i vei. 

-Det er så kjekt å være her. Tenk, jeg fikk kun tre uker som pensjonist, før jeg fant drømmejobben her, ler hun og avslører at hun burde skjønt det. 

-Jeg har alltid likt å ha mye å gjøre, og det ser ikke ut til at det gir seg med det første. Så er det skikkelig påfyll å få holde seg i sving sammen med de utrolig dyktige ungdommene vi har her ute. Jeg får både lære og lære vekk hver eneste dag. Vi har et veldig godt samarbeid, og da kan vi også være kreative og utvikle oss. Helt topp, sier hun. 

Se flere bilder under. 

-Vi serverer både dagens middag og deilig fiskeburger, sier hun om menyen.

Sommer som vinter kan du oppleve det magiske lyset på Alnes. -Her er nesten mer folk når det er uvær, og det forstår jeg. Det finnes ikke noe mer ekte enn kreftene her ute når det står på, sier Unni Wiik.

Utsikt ned mot fyret sett fra Godøyfjellet.

Lokale surfere i sving på stranden like ved opplevelsessenteret.