Til toppen

– Vanvittige tall for en byblogg!

- Hvem hadde trodd dette den dagen man startet med enkle oppdateringer fra fortauskanten i egen by, sier Trine Klemetsen om de vanvittige lesertallene som de opplever i sosiale medier og på nett. Med nye nettsider og målrettet jobbing kan man endelig også begynne å snakke om tallene. Det er liten tvil. Bypatriotens budskap om alt som skjer i Ålesund by engasjerer og når ut.

Trine Klemetsen på vei ut på sommerpatrulje. – Ja, nå er det så mye graving og utvikling på gang i denne byen at jeg gikk til innkjøp av sykkel. Med korg til kameraet selvfølgelig.  Går i en fei, sier hun om arbeidsdagene på fortauskanten i Ålesund.

 

– Vi snakker om godt over én million sidetreff på nettsiden, en rekkevidde på utrolige 18,5 millioner på Facebook og 13 millioner på Instagram det siste året. Vi har følt på trykket og engasjementet hele veien, men det er selvfølgelig veldig artig å kunne begynne å tallfeste det man holder på med, sier Klemetsen.

Ny nettside

Bypatrioten har holdt på med smått og stort i egen by i over ti år, og har hele tiden vært bevisst på å bygge stein på stein.

– Vi er en fortsatt en liten organisasjon og det enkleste i verden ville vært å la seg blende av stor ståhei og pågang, men for oss har fokuset hele tiden vært å holde på den grunnleggende ideen. Å jobbe for en enda bedre by. I mange situasjoner har vi holdt igjen mer enn vi har gitt gass. Vi bygger tross alt også egne arbeidsplasser, jobber i store flater og må i tillegg ta vare på de støttespillerne som hele veien har vært med på å gjøre dette mulig, sier hun.

De nye nettsidene, som ble utviklet og lansert sammen med teamet i Up & Away for litt over ett år siden, mener hun gav Bypatrioten det ansiktet utad som det faktiske engasjementet fortjener.

– Denne siden bygget vi nettopp for at andre skal få god synlighet på det de holder på med, og sånn vi skaper enda mer. Når folk vet hva som skjer, når det skjer og ikke minst hvor, så åpner vi byen for mange. Og for mer! Der det er mye folk, skjer det også nye ting. Byen utvikles først og fremst av folk som bruker den, lager nytt og satser, sier Klemetsen.

De har hele veien vært desidert størst på Facebook, men også der er det endringer på gang.

– Vi er så glade for at tallene viser at stadig flere går direkte inn på nettsiden vår. Ikke bare det, men de er der også lengre, og det viser jo at vi leverer godt stoff. Og det må de bare fortsette med, for nå har vi så mange oppdateringer at ikke alt kan legges ut i sosiale medier.

 

Bypatrioten som har vært mest kjent for stort trykk i sosiale medier opplever nå at stadig flere lesere går rett inn på nettsiden og gjerne blir der ei god stund.

Lokale annonsører

Hos Bypatrioten finner du ikke bare lokalt lesestoff og informasjon, men også kun lokale annonsører.

– Haha, ja folk tror det ikke når jeg sier det, men her har vi holdt igjen og sagt nei til mange forespørsler utenfra. Vi mener at dette prosjektet, som vi faktisk er, skal være for alle i byen og regionen vår. Vi har bygget opp en leserskare med over 40.000 følgere på Facebook og nesten like mange på Instagram, og da skal de få godt stoff også i annonseflatene. Det finnes ikke en Sunnmøring med vett i panna som hadde gjort det samme, men der har du oss. Vi mener det når vi sier at vi vil bidra og at det handler om lokalt engasjement og samfunnsbygging, sier Bypatrioten-gründeren.

Kulturkalender for alle

Hun kommer aldri til å glemme tiden da hun med små barn i bilen suste byen rundt for å notere fra oppslagstavler og samle inn informasjon om det som skjedde fra plakater og lapper. Det var starten på kulturkalenderen. Kalenderen som de i dag bruker store ressurser på å holde oppdatert. Hun inviterte på et tidlig tidspunkt også byens aktører til å være med på det hun tenkte burde være en felles satsing, men de ramlet av. Bypatrioten ga seg likevel ikke.

– Det er så sprøtt å tenke tilbake på. Det handler om å ikke gi seg om en først har troen på å kunne få til ei endring som er bra for mange. Jeg har ett motto som jeg liker å tro jeg har kommet på selv. Irritasjon gir innovasjon. Jeg var irritert over at man ikke hadde ett sted der all informasjonen var samlet om både små og stor arrangementer. Folk snakket høyt om en død by, og med litt enkel undersøkelse, handlet det mye om at de hadde et inntrykk av en død by, fordi de ikke visste bedre, sier Klemetsen og drar inn snøballeffekten.

– Da folk fikk informasjon, økte også deltakelsen. Sånn kan arrangører også utvide og skape mer. Og plutselig turte enda flere å lage nye ting. Når man i tillegg har en byblogg og engasjerte følgere i ryggen fra første dag, så får man muligheten for en solid start. De fleste som starter opp en lokal butikk eller et mindre prosjekt, har sjeldent et stort markedsbudsjett. Der bestemte vi oss tidlig for å gå “all-in” uten skrupler. Vi har gitt både forhåndsdekning og oppmerksomhet på åpningsdagen til de som satser i egen by. En starthjelp mange kanskje tar for gitt i dag, fordi vi har gjort det på den måten i ti år. Men for oss har det vært en strategi på vei mot målet, sier hun om tankegangen som har vært der fra dag én, men som også utvikler seg over tid.

Må hele tiden fornye

Når byen får nye aktører, det svinger og ikke minst at byen er mer levende enn noen gang, så må også Bypatrioten tenke nytt.

– Vi ser jo at det vi gjør kopieres, ikke bare i egen by men også andre steder. Ser folk noe som virker, så vil de jo gjerne prøve det samme, og sånn er det med all utvikling. Det inspirerer også oss. Når man først er i den posisjonen, kan vi alltid benytte momentet til å suse videre og heller se på neste utfordring. Hvor setter vi inn støtet nå? Hva trenger byen vår at vi holder på med nå? Sånn holder vi på og heldigvis engasjerer det. Jo flere støttespillere, sponsorer og lesere, jo mer muskler får vi til nye prosjekt og vendinger, og det har vi tenkt å holde på med på så lenge det nytter, sier Klemetsen.

Hun er på ingen måte alene lengre som hun var i oppstarten. Bypatrioten har i dag to faste ansatte og over 15 frilansere på lønningslisten i teamet som gjennom året løser smått og stort. Frilanserne er ikke bare skrivende, men hjelper med alt fra foto, til arrangementer og praktiske oppgaver som bygging. I tillegg kommer en rekke samarbeidspartnere og bedrifter som gjerne kobles på med både arbeidskraft og kunnskap underveis.
Inne på Bylaben i Kipervika er det alltid ett eller annet prosjekt på gang. Her er Sindre Veblungsnes i gang med forberedelser til Ålesund Gatefestival som de arrangerer i august.
Bypatrioten får daglig meldinger fra følgere i egen by, men også fra alle de som liker å følge med på det som skjer i Ålesund. – Det er det kjekkeste vi vet. Tenk om alt de ser kanskje får de til å komme hit på ferie, for å studere, eller til og med jobbe og bo? Vi har jo en veldig kul by, og vi tror det handler om å nå ut med alt som skjer og er på gang, sier hun.
En videosnutt på 15 sekunder fra Slinningsbålet gikk viralt på Instagram  i fjor og er sett av over 48 millioner mennesker over hele verden. – Det er tøft det. Da snakker vi om å få innsatsen til bålgjengen opp og ut, sier hun om snutten som nå lever sitt eget liv. – Den ser vi igjen hos all verdens store intagrammere som har klippet den inn i ulike settinger, så den har vi mistet rettighetene til for lenge siden. Og det gjør ingenting. Det betyr bare enda flere stjerner i boken for Ålesund som by, reisemål og destinasjon, som jo er det eneste målet vi har med det arbeidet vi gjør.