Umulig å ikke la seg sjarmere”Åååå så søt”. Store og små, fra inn- og utland lar seg sjarmere av den lille selungen i selbassenget til Atlanterhavsparken. Noe annet er så å si umulig.

Selen Junior (t.v) er eldste bror til den lille selungen i Atlanterhavsparken. -Til å begynne med var Junior litt bøllete med den nye selen, men nå passer han på ham hele tiden, sier akvarist Trond Østrem. Her passer Knut på når Trond mater lillebroren.

Følelsesutbrudd er noe internasjonalt. For det er ikke til å ta feil av når besøkende fra inn- og utland besøker Atlanterhavsparken og utrykker sine følelser for den lille krabaten på stranda til selbassenget.

Den har ikke fått noe navn enda. Den eneste som har fått det er faren Knut, oppkalt etter Atlanterhavsparkens tidligere leder Knut Maaseide, og storebroren som blir kalt Junior, og som hadde samme tøffe oppvekst som den lille krabaten.

-Vi har ikke hatt noen tradisjon for å gi selene noe navn, men Knut og Junior har fått. Junior er eldst i søskenflokken som nå har blitt til fem. Fire i fjor, og nå denne lille selen, sier akvarist Trond Østrem.

Det var natt til lørdag 13.juli den lille selungen kom til verden, og det gjorde den på verst tenkelig måte, i vannet.

-Det gjør at mora mister lukta av ungen og derfor gir hun ikke fra seg mat. Det er en brutal verden, og det er derfor vi kaller slike selunger for hylere. De hyler etter mat. Det gjør også denne når den er sult, forklarer Trond når han er på vei inn i bassengområdet, der den lille selen og broren ligger og slapper av.

-Til å begynne med var storebroren litt bøllete med ham, men nå ligger han bare og passer på lillebroren.

(Fortsetter under).

Det er et svært interessert publikum som ser på når Trond Østrem gir den lille selungen mat. 200 gram småsild, innsprøytet med tran, fem ganger daglig.

Trond har nylig matet de store selene i bassenget. Den lille selungen får all oppmerksomhet fra akvaristen, omtrent en time etter de andre.

-Vi mater ham med 200 gram småsild vi har sprøytet tran i. Dette gjør vi fem ganger i døgnet. Erfaringene våre tilsier at vi skal gi hel sild framfor velling, slik vi gjorde før, men den må ha hjelp, sier Trond og setter seg på huk med selungen mellom beina.

Storebroren Junior nærmer seg på sidelinjen. Både han og alle gjestene i Atlanterhavsparken vil ha med seg seansen.

Trond åpner munnen til selungen og dytter ned sild etter sild, med korte pauser inn i mellom.

I pausene sutter selungen på glasset mot publikum. Suttebehovet han ikke får tilfredstilt fra moren må erstattes på et vis.

Ved siden av utsikten på Fjellstua er det Atlanterhavsparken folk som besøker Ålesund vil se.

Det myldrer av små og store over hele området, og spesielt er mating av seler og pingviner populært på sommeren.

Ryktet om den nyfødte når raskt de som kommer fra andre himmelstrøk, og det er et interessert publikum som møter Trond Østrem og de andre akvaristene som mater selene.

(Fortsetter under).

-Selunger som blir forlatt av mødrene sine kaller vi for hylere. De hyler etter mat, noe også denne selungen kan når den blir sulten. Men denne klarer seg, sier Trond Østrem ved Atlanterhavsparken.

Trond forklarer godt alle spørsmål som kommer om mating, vekt, alder og lynne til de tolv individene som har bassenget som sitt hjem.

-De fem søsknene bruker stranda mest. De er født her, og de er mest fortrolige med stranda. Så der kan de ligge lenge, kun avbrutt av en svømmetur inn i mellom, sier Trond.

Nå får damene i flokken p-piller for å stoppe opp antallet seler.

Antallet på tolv er nok for at de som er der skal trives godt, så noen nye fødsler blir det ikke med det første.

Bøtta er tom og Trond Østrem har matet ferdig for denne gang.

Den lille finner hvilestillingen etter at suttebehovet er behørig tilfredstilt, og storebroren kan senke hode ned på sandstranda igjen, fortsatt med et våkent blikk mot lillebroren.

-Det kommer til å gå bra med selungen, slår Trond fast.

Den lille krabaten har kommet seg over ”kneika”, den første leveuka.

Nå veies han hver dag, og vekta er slik den skal.

-Han?

-Ja, nå har vi funnet ut at også dette er en gutt.

Selungen har ikke fått mat fra moren. Det gjør at vinduet mot publikum blir brukt til å stille suttebehovet under matingen.

Matøkta er ferdig for denne gangen. Den lille selungen slapper av på stranda.

En liten gutt og den nye selungen krabber om kapp.

De voksne selene i selbassenget svømmer inn mot stranda for å ta en titt på selungen.

Stemningen mellom Junior, Trond Østrem og den lille selungen er bedre enn den var i starten. -Storebroren kunne være litt bøllete, men nå plasser den på lillebroren.

Noen av de voksne selene legger seg på steinene og titter inn på den nye selungen.

Pingvinene koser seg på berget.

Den store Atlanterhavstanken er populær hos alle som besøker Atlanterhavsparken.