Til toppen

The North West er klare til å lage liv

Det plinger i telefonen og meldingene strømmer inn, da Bypatrioten tok en prat med Christian Finnskog om konferansen The North West. – Det er akkurat slik det skal være rett før vi åpner konferansen, sier Christian med et smil.

Christian Finnskog og en gjeng fra Rebellhuset, holder på med dekorering av ulike plasser i sentrum før startskuddet til The North West går onsdag 26. april. – Vi har lyst til å gjøre folk oppmerksomme og nysgjerrige på hva som skjer, forteller Christian.

Tittelen på årets konferanse er «Liv laga», og tittelen kom rimelig raskt på plass da arrangørene startet planleggingen av The North West 2023. Christian Finnskog, som er produsent og innhold- og gjennomføringsansvarlig for konferansen, forteller at de synes tittelen gjenspeiler godt det de ønsker å få til.

– «Liv laga» er et uttrykk som er mye brukt på folkemunne, og kanskje spesielt her i regionen vår. Det betyr livskraft, sunnhet og levedyktighet, noe som er helt i tråd med tematikken vi har på The North West. Vårt ønske er at folk skal være med å sette ulike tilnærminger til bærekraft på dagsorden, slik at vi sammen kan jobbe for at regionen står sterkt i fremtiden. Derfor spør vi i år; Er vår region liv laga? Og hvordan skal vi beholde og skape trivsel for de neste generasjonene her?

Vil skape rom for god diskusjon

Onsdag 26. april går startskuddet for konferansen, og denne dagen får publikum med seg diskusjoner og innlegg om næringsliv og vekst. Denne dagen samles næringsliv, politikere, offentlig sektor og andre beslutningstakere til en spennende dag på PIR i Ålesund sentrum.

– Det blir mange gode innlegg, debatter og god tid til mingling og nettverksbygging. Vi får besøk av blant annet Eirik Espeset, konsernsjef i Tafjord, Tove-Lise Torve, daglig leder i Sunndal Næringsselskap AS, representanter fra hele Norden for å prate om sikkerhetspolitikk og Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv. Tema som rekruttering, energi, skatt og sikkerhet er på agendaen, og vi håper på mange gode diskusjoner både fra scena og ellers, sier Christian.

Byutvikling og god helse

Arrangørene av konferansen har i år jobbet en del med å sette opp et program som er aktuelt og åpent for folk flest.

– Vi har jobbet for at det meste skal være kostnadsfritt, noe vi er glad for å ha fått til. Det betyr at flere kan være med på det som skjer. På torsdagen beveger vi oss litt vekk fra det «politiske og næringslivsrelaterte», og får en spennende dag hvor vi skal se nærmere på «Liv laga for bygd og by». Byutvikling er det første vi skal innom, før vi ser nærmere på sirkulært gründerskap og kunst. På kvelden har vi et arrangement på Terminalen, som omhandler kulturens innvirkning på helse og hvordan du kan gi deg selv et godt liv lengst mulig. Gunnar Bovim, leder av Helsepersonellkommisjonen, er en akademisk superstjerne som jeg tror vil komme med gode innspill i debatten her.

– Jeg synes det er bra at folk viser følelser og har engasjement, men da ønsker vi heller at de tar med seg energien og bruker den til å delta på konferansen vår, sier Christian som kommentar på ødeleggelsen som dessverre har skjedd i løpet av helgen.

Dyr, natur og kultur

Nærmere helgen er det dyr og natur som er i fokus, fredagen får du blant annet være med på diskusjoner rundt arealplanlegging, utenforskap og naturbaserte løsninger. For barnefamilier er spesielt lørdagen verdt å merke av i kalenderen. Da blir alle invitert til bylørdag, danseforestilling og det legges opp til masse liv i sentrum. Konferansen avsluttes med gratiskonsert for alle, på Fjellstua. The North West skal nok en gang skape stemning, og lyssetter kuppelen på Fjellstua mens publikum får servert vakre toner fra Amanda Tenfjord.

– Vi håper å fylle byen med glade barn, unge og voksne denne lørdagen, med mange gode tilbud og aktiviteter for alle. Den virkelig store happeningen blir selvsagt gratiskonserten på Fjellstua, hvor vi får høre populær musikk fra lokalstjerna Amanda Tenfjord. Vi har satt opp konserten én time tidligere i år, slik at barnefamilier skal kunne ha denne opplevelsen sammen.

Vise frem potensialet

Christian forteller at de så langt er fornøyd med oppslutningen rundt konferansen, og at de ser frem til å bidra til et mer samlet utgangspunkt for hva vi sammen kan gjøre for en mer bærekraftig by og region.

– Det ligger allerede litt i sjela til denne regionen, det å samles og diskutere viktige tema. Se bare på kaféene i denne byen, folk setter seg sammen rundt bordene og er engasjert i ulike samtaler. Et veldig godt utgangspunkt for det vi prøver å få til med denne konferansen; Snu kikkerten tilbake til regionen, hente ut potensialet som ligger her og bruke de fantastiske talentene rundt oss, smiler han engasjert.

Full aktivitet i Brosundet! Nysgjerrige tilskuere kunne få med seg at Rebellhuset satt opp skulptur nummer to, i anledning The North West. – Vi har tenkt gjenbruk, og har laget skulpturer av gjenbrukbare materialer, forteller Sunniva Slotsvik og Adrian Krogsæter.